Cardigan – Model nr. 10

Garnitura de patent atît de frecvent întîlnită în modelele noastre îşi găseşte o nouă variantă la acest cardigan, cu mînecile trei sferturi, încheiat în 6 nasturi îmbrăcaţi în aceeaşi lînă cu care tricotăm. poza model 10
Răscroiala gîtului este dublată cu acelaşi material, prin răsfrîngerea feţelor şi spatelui care, în acest sscop, se vor executa cu 2 cm mai lungi.

Furnituri:
500 g lînă, 6 nasturi, andrele nr. 1 ½ , 2 ½ şi 3.

model 10Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 96 cm, lungimea cardiganului 65 cm, lungimea mînecii 42 cm.

Model:

I. Garniturile de patent se lucrează în „punct de semielastic”.

II. Restul în „punct de jerseu”.

Măsura:
31 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 156 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept în „punct de jerseu” 3 cm în înălţime. Urmează un rînd de ochiuri pe faţă, lucrate pe dosul lucrului; acest rînd formează linia pe care se îndoieşte pe dos marginea (tivul) de 3 cm tricotată pînă aici. Continuăm în „punct de jerseu” 17 cm în înălţime, scăzînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 3 cm. În total scădem 12 ochiuri; avem 144 ochiuri. Urmează 2 cm drept pe andrele cu nr. 1 ½ , pentru a forma linia cambrată a taliei şi din nou continuăm cu andrele nr. 2 ½ , tricotînd 21 cm în înălţime. Creştem cîte 1 ochi la 3 cm la fiecare margine a lucrului, în total 14 ochiuri. Avem 158 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor următoare, la fiecare margine, astfel: 5, 4, 3, 2, 1, 1, 1 ochiuri în total scădem la ambele margini 34 ochiuri.

Umărul:
Avem 124 ochiuri cu care lucrăm drept 18 cm în înălţime şi începem să formăm linia umărului, scăzînd la fiecare margine de 5 ori cîte 8 ochiuri, la începutul rîndurilor. La mijloc au rămas 44 ochiuri cu care mai tricotăm 1 cm în înălţime, pe andrele nr. 3 şi încheiem larg într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 83 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, o bucată de 3 cm înălţime. Formăm o butonieră la marginea interioară a lucrului, continuăm la fel încă 10 cm. Din nou formăm o butonieră.

La marginea interioară, pe faţa lucrului, tricotăm în rîndul următor 10 ochiuri în „punct de semielastic”, urmează 10 ochiuri pe faţă, 43 ochiuri încheiate (formînd buzunarul), 20 ochiuri pe faţă. În rîndul următor (pe dosul lucrului) tricotăm astfel: 20 ochiuri pe dos, montăm pe andrea 43 ochiuri, urmează 10 ochiuri lucrate pe dos, iar ultimele 10 ochiuri le lucrăm în „punct de semielastic”.

Continuăm să lucrăm de aici înainte în „punct de jerseu”, cu excepţia primelor 10 ochiuri de la marginea interioară a feţei care formează bordura pentru butoniere, şi care se lucrează în „punct de semielastic”. Pe această bordură avem grijă să formăm butonierele, la distanşa de 10 cm între ele. Tricotăm 4 cm în înălţime scăzînd cîte 1 ochi la 1 cm pe linia subraţului. Avem 79 ochiuri. Lucrăm 2 cm drept, cu andrele nr. 1 ½ , apoi din nou cu andrele nr. 2 ½ lucrăm 21 cm, crescînd cîte 1 ochi la 3 cm. Avem 86 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor următoare, pe dosul lucrului, o dată 5 ochiuri, o dată 4, 3, 2 şi de 3 ori cîte 1 ochi, în total 17 ochiuri scăzute. Avem 69 de ochiuri. Tricotăm drept 18 cm. În rîndul următor scădem larg 29 de ochiuri la marginea interioară a lucrului.

Umărul:
La marginea exterioară începem să formăm linia umărului, scăzînd de 5 ori cîte 8 ochiuri la începutul fiecărui rînd, pe dosul lucrului. Porţiunea de 2 cm rezultată din tricotarea prelungită a feţei, o îndoim pe dos, dublînd astfel marginea răscroielii gîtului. Cele 43 de ochiuri adăugate la formarea buzunarului le ridicăm pe o andrea şi tricotăm în „punct de jerseu” o bucată de 13 cm, care va forma căptuşeala buzunarului.

Partea stîngă a feţei: se lucrează la fel, însă inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 84 de ochiuri pe andrele nr. 2 ½, tricotăm drept, în „punct de semielastic”, o bucată de 6 cm înălţime, continuăm 19 cm în „punct de jerseu”, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 1 cm. În total creştem 38 ochiuri. Avem 122 ochiuri.

Începem răscroiala mînecii scăzînd la începutul primul rînd 5 ochiuri, iar la începutul rîndului următor (pe dosul lucrului), 8 ochiuri.

Continuăm a scădea la începutul rîndurilor următoare de 66 ori cîte 1 ochi şi, în continuare, cîte 2 ochiuri, pînă cînd rămîn 22 ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd.

Mîneca următoare se lucrează la fel, însă inversat.

Călcăm părţile tricotate în „punct de jerseu” şi încheiem la maşină. Coasem de mînă pe dosul cardiganului dublura buzunarelor şi reverul răscroielii gîtului.

tipar 10

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Reclame

One response to this post.

  1. Posted by sucia domnica on septembrie 19, 2017 at 11:15 am

    pentru ce marime este tricotat.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: