Costum taior cu mînecă trei sferturi – Model nr. 23

Furnituri:
Circa 400 g lînă, andrele nr. 2 ½, rejansă, fermoar.

poza model 23Mărimea:
Grosimea taliei 72 cm; grosimea peste şolduri 108 cm, lungimea fustei 72 cm.

Model:
I. Pentru executarea acestui model avem nevoie de un număr de ochiuri divizibil cu 2.

Rîndul 1 (pe faţa lucrului): ochiul al 2-lea se lucrează pe faţă luat din dos, apoi lucrăm ochiul 1 pe faţă luat din faţă şi lăsăm pe faţă ochiul 4 (luat din dos), apoi ochiul 3 lucrat pe faţă (luat din faţă) şi lăsăm ambele ochiuri de pe andrea ş.a.m.d.

Rîndul 2: (pe dosul lucrului) şi toate rîndurile cu soţ: se lucrează pe dos.

Rîndul 3 şi toate rîndurile fără soţ: se lucrează la fel cu rîndul 1, avînd grijă ca la fiecare rînd să deplasăm modelul cu un ochi spre stînga.

Măsura:
34 ochiuri şi 40 rînduri = 10 cm din modelul I.

Tricotăm fusta din două bucăţi identice. model 23

Montăm 160 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm o bucată de 5 cm înălţime în „punct de jerseu”; urmează 1 rînd de ochiuri lucrate pe dos (pe faţa lucrului) formînd astfel tivul fustei. Măsurile întrebuinţate în text vor fi considerate încpînd de la terminarea tivului, respectiv de la rîndul de ochiuri lucrate pe dos.
Continuăm a tricota drept 52 cm, în înălţime cu modelul nr. I şi din acest punct începem să scădem pentru a forma linia şoldurilor astfel: tricotăm 20 cm în înălţime scăzînd 1 ochi la 1 cm, la fiecare margine a lucrului.
Am scăzut în total 40 ochiuri şi au mai rămas 120 ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd.

Executăm partea a doua la fel.

Încheiem fusta prin cusături invizibile pe dosul lucrului, coasem rejansa şi montăm fermoarul în partea stîngă a fustei. Călcăm aburit şi coasem tivul prin cusături în punct invizibil pe dosul fustei.
Pentru a evita deformarea fustei, dublăm partea superioară (din talie şi pînă dedesubtul liniei şoldurilor) cu o căptuşeală dintr-o ţesătură de mătase.

tipar 1_23

TAIORUL

Furnituri:
Aproximativ 450 g lînă, 1 nasture, andrele nr. 2 şi 2 ½.

Mărimea:
Grosimea bustului aproximativ 100 cm; lungimea 63 cm.

Model:

II. Tivurile se lucrează în „punct de jerseu”, restul îl vom tricota cu modelul nr. I după descrierea dată la fustă.

Spatele:
Montăm 160 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm în „punct de jerseu” o bucată de 3 cm înălţime; urmează un rînd de ochiuri lucrate pe dos (pe faţa lucrului) formînd astfel tivul spatelui. Măsurile întrebuinţate în text vor fi considerate de la terminaerea tivului, respectiv de la rîndul de ochiuri lucrate pe dos. Continuăm a tricota 6 cm în înălţime cu modelul nr. I şi începem să scădem pentru a forma linia şoldurilor astfel: tricotăm o bucată de 10 cm înălţime scăzînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 1 cm. În total am scăzut 20 ochiuri. Avem 140 ochiuri şi 16 cm înălţime totală. Urmează 3 cm în înălţime drept, cu andrele nr. 2, pentru a marca linia taliei şi continuăm a tricota din nou cu andrele nr. 2 ½ o bucată de 20 cm înălţime crescînd pe linia subraţului la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total am cresscut 20 ochiuri. Avem 160 ochiuri şi o înălţime totală de 39 cm.

Răscroiala mînecii: tipar 2_23

Scădem la începutul primelor 2 rînduri cîte 8 ochiuri, apoi în continuare scădem de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. Am scăzut în total 32 ochiuri şi au mai rămas 128 ochiuri cu care continuăm să tricotăm drept, 7 cm înălţime. Începînd din acest punct creştem la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 2 cm (de 5 ori). Avem 138 ochiuri. La înălţimea totală de 59 cm, începem să formăm linia umerilor scăzînd la începutul rîndurilor care urmează de 4 ori cîte 8 ochiuri şi de 10 ori cîte 6 ochiuri.
Au rămas 46 ochiuri la mijlocul spatelui cu care continuăm să tricotăm drept în „punct de jerseu”, 3 cm în înălţime pentru a forma tivul spatelui şi încheiem.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 80 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept în „punct de jerseu” un tiv de 3 cm, la fel ca şi pentru spate. Continuăm cu modelul I astfel: la marginea exterioară a feţei tricotăm drept 6 cm în înălţime drept, pe linia A – B, iar pe linia şoldurilor scădem cîte 1 ochi la 1 cm. În total am scăzut 10 ochiuri. Avem 76 ochiuri cu care tricotăm drept 3 cm în înălţime cu andrele nr. 2 avînd grijă ca la jumătatea acestei benţi care marchează linia taliei, respectiv la 1 ½ cm înălţime, tricotată cu andrele nr. 2, să formăm o butonieră din 4 ochiuri la 2 cm distanţă de la marginea interioară a feţei.

Continuăm cu andrele nr. 2 ½ tricotînd 20 cm în înălţime astfel: pe linia subraţului creştem cîte 1 ochi la 2 cm, iar la marginea inerioară a feţei (pe linia B – C) scădem cîte 1 ochi la 5 cm. Avem 82 ochiuri. Începem răscroiala mînecii scăzînd la începutul rîndurilor pe această linie 8, 3, 2 şi de 3 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 16 ochiuri. Avem 66 ochiuri. Pe linia răscroileii mînecii, continuăm a tricota drept 7 cm în înălţime, iar pe linia B – C, scădem cîte 1 ochi la 3 cm. Din acest punct începem să creştem pe linia răscroielii mînecii, cîte 1 ochi la 2 cm. Avem 64 ochiuri. Începem să formăm linia umărului scăzînd la începutul rîndurilor pe această linie de 2 ori cîte 8 ochiuri şi de 5 ori cîte 6 ochiuri, iar la marginea interioară a feţei, pentru a forma răscroiala rotunjită a reverului vom scădea la începutul rîndurilor, de 6 ori cîte 3 ochiuri.

Executăm partea stîngă la fel, dar inversat şi fără butonieră. După ce am călcat aburit faţa, vom ridica pe andrele ochiurile corespunzătoare, începînd de la terminarea tivului de jos, şi pînă la punctul C şi tricotăm în „punct de jerseu” un tiv de 5 cm înălţime, pe care îl îndoim pe dosul lucrului şi îl coasem în punct invizibil. Avem grijă ca în dreptul butonierei de pe corsaj să formăm butoniera corespunzătoare pe tiv.

Mîneca:
Montăm 90 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm un tiv de 3 cm înălţime, la el ca şi pentru spate. Continuăm a tricota 34 cm în înălţime cu modelul nr. I, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 2 cm. În total am crescut 34 ochiuri (cîte 17 ochiuri la fiecare margine). Avem 124 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 4 ochiuri, de 10 ori cîte 2 ochiuri, de 40 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 26 ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd.

Executăm mîneca următoare la fel.

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Matha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Reclame

2 responses to this post.

  1. Posted by Ani on iulie 11, 2009 at 8:26 am

    Ar fi super sa primesc niste sugestii. Nepotelul meu vine in tara in august , pot lucra pana atunci . Multumesc anticipat. Ani

    Răspunde

  2. Am publicat modelul pentru copil de 1 an. Mai sunt şi altele, pentru copii mai măricei, pe care le voi publica în ordinea modelelor din carte. Spor!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: