Taior şi fustă – Model nr. 22

Se tricotează în două culori într-un model tweed. Fusta este dreaptă şi strîmtă, jacheta gen „sac” are o garnitură de benzi uni.

poza model 22Furnituri:
Circa 550 g lînă de culoare deschisă şi 600 g lînă de culoare închisă, andrele nr. 2 şi 2 ½, patru nasturi mai mari şi 6 nasturi mai mici, un fermoar, rejansă.

Mărimea:
Lărgimea jachetei închisă la nasturi circa 106 cm, lungimea la mijlocul spatelui, fără banda de la gît, 64 cm. Lungimea fustei 70 cm. model 22

Model:
I. Tivurile de jos se lucrează în „punct de jerseu”.

II. Descrierea benzilor de la feţele şi buzunarele jachetei este dată în text.

III. Restul se tricotează astfel: numărul ochiurilor trebuie să fie divizibil cu 4, plus 2 ochiuri pentru începutul şi sfîrşitul rîndului. Pregătim o bucată de 26 ochiuri pentru a învăţa modelul.

Rîndul 1: (închis) * 2 ochiuri pe faţă, 1 ochi pe dos, ridicăm 1 ochi, firul este în faţa ochiului ridicat. Aşezăm firul înapoi, spre dos. Repetăm de la * .

Rîndul 2: (închis) * 1 ochi pe dos, ridicăm 1 ochi, firul este în faţa ochiului ridicat, aşezăm firul înapoi, spre dosul lucrului, 2 ochiuri pe faţă. Repetăm de la * .

Rîndul 3: (deschis), ca rîndul 2.

Rîndul 4: (deschis), ca rîndul 1.

Repetăm aceste 4 rînduri.

Măsura:
34 ochiuri şi 56 rînduri = 10 cm din modelul III.

JACHETA

Spatele:
Începem cu 172 ochiuri, cu firul de culoare închisă, pe andrele nr. 2. Tricotăm 3 cm cu modelul I. În locul ultimului rînd pe dos, tricotăm un rînd de ochiuri pe faţă (marginea tivului) şi continuăm pe andrele nr. 2 ½ cu modelul III. Tricotăm 9 cm de la tiv drept înainte: aici, şi începînd de aici, creştem la cîte 4 ½ cm, la ambele margini, de 7 ori cîte 1 ochi. Vor fi 186 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Cînd spatele măsoară 39 cm de la tiv, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 9 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 16 ori cîte 1 ochi. Rămîn 144 ochiuri. Continuăm drept înainte pînă ce răscroiala mînecii are, pe verticală, 11 cm. Aici, şi începînd de aici, creştem la cîte 2 cm, la ambele margini, de 4 ori cîte 1 ochi. Vor fi 152 ochiuri.

Umărul şi răscroiala mînecii:
La 58 cm de la tiv scădem, la începutul rîndurilor următoare, de 14 ori cîte 3 ochiuri şi cîte 2 ochiuri, pînă la sfîrşit. Între timp, la 64 cm de la tiv încheiem la mijlocul rîndului 14 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucaţi separat. Continuăm să scădem pentru umăr după indicaţiile de mai sus, iar la marginea interioară, la gît, scădem la cîte 2 rînduri, de 3 ori cîte 4 ochiuri şi de 3 ori cîte 3 ochiuri pînă se epuizează toate ochiurile.

Partea dreaptă a feţei:
Începem cu 90 ochiuri pe andrele nr. 2 cu firul de culoare închisă. Tricotăm 3 cm cu modelul I. În locul ultimului rînd pe dos, tricotăm un rînd pe faţă. Continuăm cu modelul III, cu andrele nr. 2 ½. Marginea dreaptă (cea interioară) continuă drept înainte, dar la 5 cm măsuraţi de la tiv formăm aici prima butonieră. Tricotăm 5 ochiuri de la începutul rîndului şi cu 7 ochiuri facem butoniera. Restul butonierelor, în total 4, vin la cîte 10 cm una de alta. La marginea stîngă (cea exterioară) creştem la 9 cm de la tiv şi începînd de aici la cîte 3 cm, de 10 ori cîte 1 ochi. Vot fi 100 ochiuri.

Buzunarul:
Între timp, la 12 cm de la tiv, tricotăm următorul rînd pe faţa lucrului astfel: tricotăm 28 ochiuri de la margine, următoarele 48 ochiuri le trecem pe o andrea de rezervă, pe urmă tricotăm restul ochiurilor de pe andrea. Lăsăm lucrul de o parte. Cu alte andrele începem 50 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului şi tricotăm 9 cm cu modelul III. La începutul ultimelor 2 rînduri scădem cîte 1 ochi. Lăsăm de o parte. Continuăm faţa: pe dosul lucrului tricotăm ochiurile rămase la sfîrşitul andrelei, pe urmă în locul ochiurilor buzunarului tricotăm ochiurile căptuşelii şi sfîrşim cu cele 28 ochiuri rămase pe andrea. (Atenţie la continuitatea modelului!) Ochiurile buzunarului rămîn mai departe pe andreaua de rezervă. Continuăm după instrucţiunile date.

Răscroiala mînecii şi a gîtului:
Cînd marginea interioară este de 39 cm măsuraţi de jos, scădem aici, şi începînd de aici la cîte 1 cm, mereu cîte 1 ochi pînă la sfîrşit. Între timp, la 39 cm de la tiv, scădem la marginea exterioară, mereu la cîte 2 rînduri, o dată 10 ochiuri, o dată 3 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. Cînd răscroiala mînecii este de 10 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la cîte 1 cm, de 9 ori cîte 1 ochi.

Umărul:
Cînd răscroiala mînecii este de 19 cm, măsuraţi vertical, formăm umărul, scăzînd ochiurile ca la spate.

Mîneca stîngă:
Începem cu 94 ochiuri, în culoare închisă, cu andrele nr. 2. Tricotăm un tiv la fel ca la primele bucăţi, pe urmă continuăm cu andrele nr. 2 ½, cu modelul III. La 3 cm de la tiv, şi aici mereu la cîte 2 cm, creştem la ambele margini de 20 ori cîte 1 ochi. Vor fi 134 ochiuri. Cînd mîneca este de 41 cm de la tiv, sau altă măsură necesară antebraţului, scădem la începutul rîndurilor următoare, o dată 4 ochiuri, o dată 10 ochiuri, de 26 ori cîte 1 ochi, * urmează 2 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem de 6 ori cîte 1 ochi. Repetăm încă de 2 ori de la * . Tricotăm 2 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem de 16 ori cîte 1 ochi, de 10 ori cîte 2 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 2 ori cîte 4 ochiuri. Rămîn 26 ochiuri. Încheiem.

Mîneca dreaptă:
Se tricotează invers.

Ochiurile buzunarului le luăm pe andreaua de rezervă şi tricotăm cu firul de culoare închisă 4 cm în „punct de jerseu”, luînd dosul lucrului drept faţă. Încheiem. Sucim bucata tricotată în formă de rulou şi o prindem de interiorul feţei. Cele două margini înguste le prindem cu puncte invizibile de faţă. La el prindem şi cele trei margini libere ale căptuşelii buzunarului. Călcăm bucăţile tricotate şi le montăm. Îndoim tivurile de jos şi le fixăm cu puncte invizibile. La marginile interioare ale feţelor şi în continuare la gît, ridicăm ochiurile pe mai multe andrele lungi şi lucrînd rîndurile dus-întors tricotăm 6 cm în „punct de jerseu”, luînd dosul lucrului drept faţă. Ridicăm ochiuri îndeajuns pentru ca feţele să nu se încreţească. După ce am încheiat banda, o rulăm spre interior şi o coasem. Festonăm butonierele, coasem nasturii mari pe feţe şi cîte 3 nasturi mici pe mîneci.

tipar taior 22
FUSTA

Faţa fustei:
Începem cu 166 ochiuri pe andrele nr. 2. Din lînă de culoare închisă tricotăm 3 cm cu modelul I. În locul ultimului rînd pe dos tricotăm 1 rînd de ochiuri pe faţă. Continuăm cu andrele nr. 2 ½ cu modelul III. Tricotăm drept înainte pînă avem 45 cm de la tiv. Aici, şi începînd de aici, scădem la cîte 8 rînduri, la începutul şi sfîrşitul lor, de 7 ori cîte 1 ochi (152 ochiuri), pe urmă la cîte 4 rînduri de 15 ori cîte 1 ochi. Rămîn 122 ochiuri. Cînd fusta măsoară 70 cm de la tiv, încheiem (dacă voim o fustă mai lungă sau mai scurtă, schimbăm lungimea părţii tricotate drept).

Spatele fustei:
Începem cu 240 ochiuri, pe andrele nr. 2 cu lînă de culoare închisă. Tricotăm tivul de 3 cm şi continuăm cu modelul III pe andrele nr. 2 ½. La 26 cm de la tiv încheiem 74 ochiuri la mijlocul rîndului, pe urmă continuăm lucrul, luînd pe o singură andrea cele 166 ochiuri rămase. La 45 cm de la tiv continuăm ca la faţa fustei.
Îndoim bucata scăzută de la spate şi o însăilăm, pe urmă călcăm atît faţa cît şi spatelui fustei şi o montăm. Tivul de jos îl îndoim şi îl prindem cu puncte invizibile. Fixăm partea de sus a fustei de rejansă şi în cusătura din stînga aşezăm fermoarul. La marginea de sus a cutei îndoite de la spate, coasem o fîşie de mătase lată de 11 cm, pe care o prindem de rejansă şi care va susţine cuta fustei.

tipar fusta 22

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: