Bluză cu model romînesc şi mînecă scurtă – Model nr. 47

Arta noastră populară este şi de data aceasta un fericit izvor de inspiraţie pentru acest model de bluză din lînă albă cu o garnitură în motive romîneşti.

poza 47Furnituri:
Circa 250 g lînă albă, 50 g lînă albastră, cîteva fire din lînă roşie şi galbenă, andrele nr. 1½ şi 2 şi 5 andrele de ciorapi.

Mărimrea:
Circumferinţa pieptului circa 96 cm.

Model: model 47
I. Marginea de jos a bluzei şi decolteul se tricotează în „punct leneş”.

II. Urmează „modelul romînesc” după schemă.

III. Restul vom tricota în „punct de jerseu”.

Măsura:
42 ochiuri şi 54 rînduri * 10 cm din modelul III.

Spatele:
Montăm 168 ochiuri cu lînă albastră, pe andrele nr. 2 şi tricotăm în „punct leneş” 4 rînduri cu lînă albă şi 4 rînduri cu lînă albastră; aplicăm modelul romînesc. Din nou urmează în „punct leneş” 4 rînduri cu lînă albă şi 4 rînduri cu lînă albastră. Continuăm în „punct de jerseu”, cu lînă albă, 4 cm în înălţime, cu andrele nr. 2 şi 2 cm cu andrele nr. 1½. În continuare tricotăm cu andrele nr. 2 o bucată de 20 cm înălţime, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 1½ cm. În total am crescut 26 ochiuri (cite 13 ochiuri la o margine). Avem 194 ochiuri cu care tricotăm drept 5 cm în înălţime. Urmează 10 cm în înălţime, scăzînd la fiecare margine a lucrului cîte 3 ochiuri la 1 cm. În total am scăzut 60 ochiuri (cîte 30 ochiuri la o margine). Avem 134 ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd. Ridicăm pe o andrea toate ochiurile de la o margine la alta a răscroielii superioare a spatelui şi tricotăm în „punct leneş” 2 rînduri cu lînă albastră; urmează „modelul romînesc”, şi din nou „punct leneş” format din 2 rînduri lînă albă şi 2 rînduri lînă albastră. Încheiem toate rîndurile într-un singur rînd.

Faţa:

Executăm partea din faţă la fel.

Călcăm aburit şi încheiem prin cusături de mînă. În jurul mînecilor ridicăm ochiurile corespunzătoare pe 4 andrele de ciorapi, şi tricotăm, în “punct de jerseu”, un tiv de 2 cm în înălţime, pe care îl îndoim pe dos şi îl coasem în punct invizibil de mînă.

tipar 47

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: