Bluză pentru fetiţă de 12 ani – Model nr. 50

Acest model frumos se lucrează din lînă cu fir subţire în 3 nuanţe de albastru.

Furnituri:
Circa 330 g lînă în 3 nuanţe de albastru (cîte 110 g din fiecare nuanţă), 30 g lînă albă, 7 nasturi albi de sidef, andrele nr. 2½ şi 2.

Pentru o mai bună orientare vom nota astfel nuanţele de lînă întrebuinţate aici: I nuanţa mai închisă; II nuanţa mijlocie; III nuanţa cea mai deschisă (albastrul cerului).

poza 50Mărimea:
Lungimea puloverului 45 cm.

Model:
I. Manşetele, elasticul din talie, bentiţa de la gît şi bordura feţelor se lucrează în „punct de semielastic”.

II. Restul în „punct de jerseu”.

Măsura:
32 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 120 ochiuri pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept, cu lînă de nuanţa I, în „punct de semielastic”, o bucată de 7 cm în înălţime. Continuăm pe andrele nr. 2½ în „punct de jerseu”, tot cu nuanţa I, încă 10 cm înălţime, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 4 cm. Urmează 2 rînduri cu lînă albă, 3 cm cu nuanţa I, din nou 2 rînduri cu lînă albă şi în sfîrşit 6 cm cu nuanţa II, avînd grijă ca pe linia subraţului să continuăm a creşte, la fiecare margine a lucrului, cîte 1 ochi la 4 cm. Am crescut în total 10 ochiuri (cîte 5 ochiuri la o margine). Avem 130 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 27 cm, începem răscroiala mînecii, scăzînd la începutul următoarelor 2 rînduri, cîte 4 ochiuri şi în continuare de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 22 ochiuri (cîte 11 ochiuri la o margine). Avem 108 ochiuri. Tricotăm drept (în „punct de jerseu” cu nuanţa II) pînă cînd avem o înălţime totală de 31 cm. Aici lucrăm 2 rînduri cu lînă albă, apoi 3 cm înălţime cu nuanţa II, din nou 2 rînduri cu lînă albă şi, în sfîrşit, continuăm drept cu nuanţa III, pînă cînd lucrul are o înălţime totală de 43 cm.

Umărul:
Începem să formăm linia umărului scăzînd la fiecare margine a lucrului, la începutul rîndurilor, de 6 ori cîte 6 ochiuri. În total am scăzut 72 ochiuri (cîte 36 ochiuri pe un umăr). Rămîn 36 ochiuri la mijloc pe care le lăsăm pe o andrea de rezervă.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 68 ochiuri din lînă de nuanţa I pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept 7 cm în înălţime, în „punct de semielastic”, formînd o butonieră la 1 cm înălţime de la marginea de jos a lucrului. Continuăm să lucrăm 10 cm în înălţime cu andrele nr. 2½ în „punct de jerseu”, cu aceeaşi nuanţă (I), crescînd pe linia subraţului cîte 1 ochi la 4 cm. La marginea interioară tricotăm drept, avînd grijă ca primele 8 ochiuri să le lucrăm în „punct de semielastic” pentru a forma bordura feţei. Pe această bordură vom tricota butoniere din 2 ochiuri, la distanţă de 6 cm între ele. Urmează 2 rînduri cu lînă albă, 3 cm cu nuanţa I, din nou 2 rînduri cu lînă albă, 6 cm cu nuanţa II, avînd grijă ca pe linia subraţului să continuăm a creşte cîte 1 ochi la 4 cm. Am crecut în total 5 ochiuri, deci avem 73 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 27 cm, începem să formăm răscroiala mînecii scăzînd astfel: o dată 5 ochiuri, apoi 4 ochiuri, 3 ochiuri, 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi. Am scăzut în total 16 ochiuri şi au mai rămas 57 ochiuri cu care continuăm drept, cu nuanţa II, pînă la înălţimea totală de 31 cm. De aici lucrăm 2 rînduri cu lînă albă, 3 cm cu nuanţa II, din nou 2 rînduri cu lînă albă şi în sfîrşit continuăm drept cu nuanţa III, pînă la înălţimea totală de 40 cm.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Începem răscroiala gîtului scăzînd la marginea interioară a lucrului, la începutul primului rînd, o dată 10 ochiuri, o ată 3 ochiuri şi de 7 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 20 ochiuri. Avem 37 ochiuri cu care vom forma linia umărului, scăzînd de 5 ori cîte 6 ochiuri şi o dată 7 ochiuri.

Partea stîngă a feţei:
Se lucrează la fel, însă inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 66 ochiuri din lînă de nuanţa I, pe andrele nr. 2, şi tricotăm drept în „punct de semielastic” o manşetă de 6 cm înălţime. Continuăm pe andrele nr. 2½, în „punct de jerseu”, cu aceeaşi nuanţă, încă 10 cm în înălţime, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 2 cm. Am crescut în total 10 ochiuri (cîte 5 ochiuri la o margine). Avem 76 ochiuri cu care tricotăm în continuare astfel: 2 rînduri cu lînă albă, apoi 3 cm cu nuanţa I, din nou 2 rînduri cu lînă albă şi iar 6 cm cu nuanţa II, crescînd invariabil cîte 1 ochi la 1 cm, la fiecare margine a lucrului. Avem 96 ochiuri cu care vom forma ovalul mînecii, scăzînd astfel: la începutul primelor 2 rînduri, cîte 5 ochiuri şi în continuare de 48 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri şi încheiem. Vom avea grijă ca după ce am executat o bucată de 10 cm cu lînă de nuanţa II, să intercalăm 2 rînduri de lînă albă, apoi 3 cm cu nuanţa II, din nou 2 rînduri albe şi apoi să continuăm pînă la sfîrşit cu nuanţa III.

Călcăm aburit părţile tricotate în „punct de jerseu” şi încheiem prin cusături de mînă. În continuarea celor 36 ochiuri rămase pe andreaua de rezervă la mijlocul spatelui, ridicăm pe andrea ochiurile corespunzătoare pe linia răscroielii gîtului şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, o bentiţă de 4 cm înălţime, formînd o butonieră la un capăt. Încheiem bentiţa într-un singur rînd scăzînd pe dos ochiurile lucrate pe dos şi pe faţă ochiurile lucrate pe faţă.

tipar 50

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: