Jachetă pentru fetiţă de 4 ani – Model nr. 58

Această jachetă albă, din lînă sau bumbac, împodobită cu o broderie în floricele din culori vii: roşu, verde, galben, se poate purta peste orice rochiţă.

Furnituri: poza 58
Circa 250 g lînă sau bumbac cu firul de grosime mijlocie, de culoare albă. Cîteva fire de bumbac roşu, verde şi galben, andrele nr. 2½, un nasture, o croşetă.

Mărimea:
Lungimea jachetei 34 cm.

Model:
I. Manşetele şi bentiţa care bordează jacheţica se tricotează în „punct leneş”.

II. Faţa, spatele şi mînecile se tricotează cu modelul următor:

Rîndul 1, 3, 5, 7 (pe faţa lucrului): * 1 ochi pe dos, 11 ochiuri pe faţă, repetăm de la * .

Rîndul 2, 4, 6, 8: Se lucrează acoperit, adică 1 ochi pe faţă, 11 ochiuri pe dos.

Rîndul 9: * 1 ochi pe dos, 5 ochiuri pe faţă, din ochiul următor formăm cu ajutorul unei croşete 6 ochiuri pe care apoi le lucrăm dintr-odată tot cu croşeta, formînd 1 singur ochi, urmează 5 ochiuri pe faţă. Repetăm de la * .

Rîndul 10, 12, 14, 16, 18: la fel ca 2, 4, 6, 8.

Rîndul 11, 13, 15, 17: la fel ca 1, 3, 5, 7.

Rîndul 19: * 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, din următorul ochi pe faţă formăm cu croşeta 6 ochiuri pe care le lucrăm apoi tot cu croşeta dintr-odată, formînd un singur ochi; urmează 7 ochiuri pe faţă, din următorul ochi pe faţă formăm cu croşeta 6 ochiuri pe care le lucrăm apoi tot cu croşeta dintr-odată formînd 1 singur ochi, urmează 1 ochi pe faţă. Repetăm de la * .

Rîndul 20: acoperit.

Repetăm de la rîndul 1.

model 59Măsura:
30 ochiuri şi 45 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 100 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept 17 cm în înălţime cu modelul II. Începem răscroiala mînecii scăzînd la începutul rîndurilor de 2 ori cîte 4 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 24 ochiuri (cîte 12 ochiuri la fiecare margine). Avem 76 ochiuri. Continuăm drept cu modelul II încă 13 cm în înălţime şi începem să formăm linia umărului, scăzînd la începutul rîndurilor următoare de 10 ori cîte 5 ochiuri. Am scăzut în total 50 ochiuri pe amîndoi umerii. Rămîn 26 ochiuri la mijlocul spatelui pe care le scădem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 50 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept 17 cm în înălţime cu modelul II.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul următoarelor 2 rînduri cîte 3 ochiuri, urmează de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 12 ochiuri pe această linie.
La marginea interioară a feţei lucrăm drept de la început şi pînă la răscroiala gîtului. Avem 38 ochiuri. Continuăm drept, cu acelaşi model, 9 cm în înălţime.

Răscroiala gîtului:
Din acest punct începem răscroiala gîtului, scăzînd la începutul primului rînd (pe faţa lucrului) 6 ochiuri, apoi în continuare scădem de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 3 ori cîte 1 ochi. Am scăzut în total 13 ochiuri şi mai rămîn pe andrea 25 ochiuri.

Umărul:
Cu aceste 25 ochiuri începem să formăm linia umărului scăzînd la începutul rîndurilor, pe această linie, de 5 ori cîte 5 ochiuri.

Mîneca:
Montăm 60 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept 3 cm în înălţime în „punct leneş”. Continuăm 23 cm în înălţime cu modelul II, crescînd cîte 1 ochi la 3 cm, la fiecare margine a lucrului, în total 16 ochiuri (cîte 8 ochiuri la fiecare margine). Avem 76 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor, astfel: de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri, de 40 ori cîte 1 ochi, de 2 ori cîte 2 ochiuri, iar restul de 16 ochiuri le scădem într-un singur rînd.

Bentiţa: Montăm 8 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept în „punct leneş”, o bentiţă lungă de aproximativ 1,20 m. Încheiem.

Călcăm uşor părţile tricotate, avînd grijă să nu se preseze „picourile”. Încheiem la maşină, iar bentiţa o coasem cu mîna de jur-împrejurul marginilor. La gît coasem un nasture pe partea stîngă a feţei, iar pe partea dreaptă formăm o cheotoare.

tipar 59

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: