Pulover bărbătesc cu model norvegian – Model nr. 65

Acest pulover sport se poate face din lînă galbenă, cu firul mai plin. La marginea de jos are o garnitură cu model norvegian. Fondul se poate înlocui cu alb sau cu orice culoare deschisă.

poza 65Furnituri:
Circa 600 g lînă galbenă, 50 g lînă portocalie, 50 g lînă neagră, andrele nr. 2½ şi 5 andrele de ciorapi.

Mărimea:
Lărgimea peste piept aproximativ 100 cm, lungimea la mijlocul spatelui 59 cm.

Model:
I. Manşetele şi gulerul se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Bordura de jos a puloverului se tricotează în „punct leneş”.

III. Restul în „punct de jerseu” şi modelul norvegian, după schema dată.

Măsura:
30 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul III.

Spatele:
Montăm 150 ochiuri din lînă galbenă, pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept 1½ cm, în „punct leneş”. Continuăm drept cu modelul norvegian, apoi din nou cu lînă galbenă în „punct de jerseu”, pînă la înălţimea totală de 36 cm.

model 65
Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. Am scăzut în total 26 ochiuri (cîte 13 ochiuri la o margine). Avem 124 ochiuri cu care tricotăm drept pînă la înălţimea totală de 56 cm.

Umărul:
Formăm linia umerilor scăzînd la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 6 ochiuri şi de 8 ori cîte 7 ochiuri. În total am scăzut 86 ochiuri (cîte 43 ochiuri la fiecare umăr) şi au mai rămas 38 ochiuri la mijlocul spatelui pe care le scădem într-un singur rînd.

Faţa:
Montăm 152 ochiuri de lînă galbenă şi lucrăm la fel ca la spate, avînd grijă ca tot timpul să avem 2 ochiuri în plus faţă de montajul spatelui. La înălţimea totală de 52 cm, scădem la mijlocul feţei 40 ochiuri într-un singur rînd şi astfel am împărţit lucrul în două părţi, cîte 56 ochiuri la fiecare parte.

Răscroiala gîtului:
Lucrăm prima parte scăzînd la începutul rîndurilor pe linia răscroielii gîtului: o dată 4 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 14 ochiuri şi au mai rămas 42 ochiuri cu care continuăm drept pe această linie.

Umărul:
La înălţimea totală de 56 cm, începem să formăm linia umărului scăzînd o dată 2 ochiuri, de 2 ori cîte 6 ochiuri şi de 4 ori cîte 7 ochiuri. Continuăm lucrul cu partea următoare în acelaşi fel, însă inversat.

Mîneca:
Montăm 78 ochiuri din lînă galbenă pe andrele nr. 2½ şi tricotăm o manşetă de 8 cm înălţime, în „punct de semielastic”. În continuare tricotăm 40 cm în înălţime în „punct de jerseu”, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total am crescut 40 ochiuri. Avem 118 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii, scăzînd la începutul următoarelor rînduri astfel: de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 48 ori cîte 1 ochi, de 12 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 4 ochiuri, iar restul de 14 ochiuri le încheiem într-un singur rînd.

Călcăm aburit toate părţile tricotate în „punct de jerseu” şi model norvegian şi încheiem la maşină.
Împrejurul răscroielii gîtului ridicăm pe 4 andrele nr. 2½ de ciorapi ochiurile corespunzătoare şi tricotăm în „punct de semielastic” un guler de 4 cm înălţime. Încheiem într-un singur rînd, scăzînd pe faţă ochiurile lucrate pe faţă, şi pe dos ochiurile lucrate pe dos.

Deasupra modelului norvegian, la partea dreaptă a feţei, coasem o clapă falsă tricotată din 30 ochiuri de lînă galbenă, în „punct de semielastic” şi bordată cu negru.

tipar 65

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Anunțuri

2 responses to this post.

  1. Posted by CIUBUC IULIANA on Septembrie 22, 2009 at 4:53 am

    UN MODEL FRUMOS. MULTUMESC .
    INCERC SA-L FAC SI EU.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: