Vestă care se poartă peste bluză sau peste rochie – Model nr. 78

Această vestă se lucrează cu lînă roşie sau gri şi se încheie la două rînduri de nasturi.
Tricotată în „punct de jerseu”, are feţele bordate cu un model simplu şi original. Se armonizează plăcut cu orice fel de bluză din material ecosez sau cu buline.

Furnituri: poza 78
Circa 200 g lînă, 2 nasturi, andrele nr. 2½.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 94 cm, andrele nr. 2½.

Model:
I. Spatele se lucrează în „punct de jerseu”, iar cele două părţi din faţă care sînt identice, se lucrează tot în „punct de jerseu”.

II. Marginea interioară a feţelor în „punct leneş”.

III. Banta, cu modelul următor:

Rîndul 1, 3, 5, 7, 9 (pe faţa lucrului): 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos.

Rîndul 2, 4, 6, 8, 10 (pe dosul lucrului): acoperit.

Rîndul 11: 2 ochiuri pe dos, 1 ochi ridicat nelucrat pe o andrea ajutătoare şi lăsat în faţa lucrului; următoarele 3 ochiuri se ridică nelucrate pe o andrea ajutătoare şi se lasă în spatele lucrului, ochiul următor se lucrează pe faţă; urmează cele 3 ochiuri lăsate pe andreaua ajutătoare din spate şi care se lucrează astfel: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, apoi se lucrează pe faţă ochiul ridicat pe prima andrea ajutătoare, şi care a fost lăsat în faţa lucrului 2 ochiuri pe dos.

Rîndul 12: acoperit.

Rîndul 13: repetăm de la rîndul 1.

model 78Măsura:
27 ochiuri şi 38 rînduri = 10 cm din modelul I.

Spatele:
Montăm 100 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept 12 rînduri în „punct de jerseu”. În rîndul următor (pe faţa lucrului) vom tricota toate ochiurile pe dos.

Această bantă va forma tivul spatelui. Măsurile indicate în text pentru înălţimea lucrului vor fi considerate de la sfîrşitul tivului (neglijăm tivul). Continuăm 18 cm în înălţime în „punct de jerseu”, crescînd cîte 1 ochi la 2 cm, la fiecare margine a lucrului. În total creştem 18 ochiuri. Urmează 3 cm drept. Avem 118 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor următoare de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. Tricotăm drept 20 cm în înălţime. Împărţim lucrul în mod egal pe 2 andrele.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Continuăm cu 47 ochiuri pe prima andrea, scăzînd răscroiala gîtului astfel: de 2 ori cîte 4 ochiuri, de 3 ori cîte 3 ochiuri, de 7 ori cîte 2 ochiuri. Începem linia umărului scăzînd la începutul fiecărui rînd, pe această linie, cîte 4 ochiuri de 4 ori. Încheiem. Continuăm lucrul la fel pe andreaua următoare, însă inversat.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 66 ochiuri pe andrele şi tricotăm tivul la fel ca la spate. După terminarea tivului începem cu modelul III, cu care vom continua pînă la linia umărului, astfel: primele 10 ochiuri (pe faţa lucrului) se lucrează în „punct leneş”, urmează 9 ochiuri cu modelul III, iar restul ochiurilor în „punct de jerseu”. Tricotăm astfel drept 3 cm şi formăm 2 butoniere, la distanţă de 12 cm între ele (orizontal). Tricotăm în continuare 18 cm în înălţime, crescînd cîte 1 ochi la 2 cm pe linia subraţului (în total am crescut 9 ochiuri). Pe linia care formează bordura feţei, vom scădea la distanţă de 20 ochiuri de la marginea bordurii înspre interiorul lucrului, cîte 1 ochi la 1 cm, adică vom lucra ochiul 20 şi 21 împreună. Acest fel de a scădea va continua invariabil, pe linia bordurii, de la butonieră pînă la umăr.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 21 cm vom începe răscroiala mînecii, scăzînd de 3 ori cîte 3 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi. Continuăm drept pe această linie 22 cm în înălţime, avînd grijă ca la marginea interioară să continuăm a scădea invariabil.

Umărul:
Lăsăm pe o andrea de rezervă cele 19 ochiuri de la bordură şi încheiem restul ochiurilor formînd linia umărului.
Continuăm să tricotăm 10 cm în înălţime cu cele 19 ochiuri de pe andreaua de rezervă şi încheiem.

Partea stîngă a feţei:
Se lucrează la fel, însă inversat şi fără butoniere.

Călcăm aburit şi încheiem la maşină.

Pentru bordura răscroielii mînecilor vom tricota, în „punct de jerseu”, o bentiţă lată de 3 cm, din lînă subţire de o culoare asortată şi o vom coase la maşină pe faţa vestei. Descălcăm, întoarcem bentiţa pe dosul vestei şi o tivim cu puncte invizibile. Formăm astfel o lizieră de ½ cm în jurul răscroielii mînecilor.

La o vestă roşie se potriveşte o lizieră neagră, iar la o vestă gri, o lizieră roşie sau neagră. Se poate face lizieră şi din aceeaşi lînă cu vesta.

tipar 78

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: