Desenarea tiparelor

Tiparele reprezintă diferitele părţi ce alcătuiesc un anumit obiect de îmbrăcăminte. Ele se desenează în general pe jumătate. Pentru desenarea tiparelor e nevoie de hîrtie, creion, gumă, linie şi panglică metrică.

Ca să se poată desena cu uşurinţă, tiparele se încadrează în diverse figuri geometrice ca unghiuri, dreptunghiuri, pătrate etc., în cadrul cărora se folosesc şi unele linii ajutătoare.

Pentru o orientare uşoară şi exactă în desenarea tiparelor se folosesc diferite litere în ordine alfabetică, cu care se notează liniile sau diversele puncte.

Liniile verticale indică, în general, lungimea tiparului, iar liniile orizontale indică lăţimea tiparului. Liniile de contur ale tiparului reprezintă liniile pe care se execută cusăturile obiectului respectiv.

Pentru executarea unui obiect tricotat, tiparul respectiv se decupează pe liniile de contur, cu deosebirea părţilor care se tricotează întregi (spate, mîneci, guler etc.) pentru care decuparea tiparului se face pe hîrtie dublă îndoită pe linia de mijloc a tiparului. Pe aceste tipare se vor călca piesele tricotate, care vor fi fixate cu ace cu gămălie.

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

Reclame

2 responses to this post.

  1. Posted by MariaDorina on decembrie 17, 2010 at 4:52 pm

    dar un tipar de fusta (conica) sau rochie desenate gata ..dupa care sa imi fac marimea mea unde pot gasi? am invartit internetul si nu gas nimic..:(..

    Răspunde

  2. cred că doar în cărţile vechi. îmi pare rău, nu ştiu 😦

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: