Jachetă raglan – Model nr. 3

Această jachetă frumoasă şi practică are două buzunare mari care par aplicate. În realitate, sunt lucrate împreună cu feţele. O bantă lată înconjoară feţele. Gaica, formată din două bucăţi, este aşezată mai jos de linia taliei.

poza model 3

Furnituri:
Circa 600 g lînă de grosime mijlocie, andrele nr. 3 şi 6 nasturi.

Mărimea:
Circumfeinţa pieptului circa 94 – 96 cm, lungimea jachetei la mijlocul spatelui circa 70 cm, lărgimea, jacheta fiind încheiată la nasturi, circa 108 cm.

Model:
I. Marginea de jos şi manşetele se lucrează în „punct de elastic”.

II. Banta de la butoniere, nasturi şi gît, garnitura mînecilor şi a buzunarelor „punct de orez lungit”.

model 3

Rîndul 1: 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, alternînd pînă la sfîrşitul rîndului. Rîndul 2 şi toate rîndurile cu soţ: deasupra ochiului pe faţă tricotăm 1 ochi pe faţă, deasupra ochiului pe dos, tricotăm 1 ochi pe dos. Rîndul 3 şi toate rîndurile fără soţ: deasupra ochiului pe faţă tricotăm 1 ochi pe dos, iar deasupra ochiului pe dos tricotăm 1 ochi pe faţă. Rîndurile 2 şi 3 se repetă.

III. Restul jachetei se tricotează în „punct de jerseu”.

Măsura:
28 ochiuri şi 38 rînduri = 10 cm din modelul III.

Spatele:
Începem cu 130 ochiuri şi tricotăm 3 cm cu modelul I. Continuăm cu modelul III şi tricotăm drept 14 cm măsuraţi de la marginea de jos. Aici, şi începînd de aici creştem la ambele margini, la distanţe de 4 cm, de 6 ori cîte 1 ochi. Vom avea 142 ochiuri.

Răscroiala mînecii raglan:
La 38 cm măsuraţi de jos scădem la începutul celor 2 rînduri următoare cîte 6 ochiuri, *tricotăm 2 rînduri fără scăderi. La începutul celor 2 rînduri următoare scădem cîte 1 ochi. Repetăm încă de 14 ori de la*. La începutul rîndurilor următoare scădem de 54 ori cîte 1 ochi. Între timp, la 65 cm măsuraţi de la marginea de jos, încheiem 14 ochiuri la mijloc, luăm una dintre părţi pe o andrea de rezervă şi încheiem fiecare bucată separat. La marginea exterioară continuăm scăderile conform explicaţiilor date; la marginea dinspre gît scădem la cîte 2 rînduri, la începutul lor, de 2 ori cîte 4 ochiuri şi apoi cîte 2 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Partea dreaptă a feţei:
Începem cu 72 ochiuri şi tricotăm 3 cm cu modelul I. Continuăm cu modelul III, dar tricotăm cîte 2 ochiuri pe dos la ambele margini ale buzunarului. Pe faţa lucrului vom avea următoarea împărţire a ochiurilor: ochiul începător, 11 ochiuri pe faţă, 2 ochiuri pe dos, 41 pe faţă, 2 pe dos, 14 pe faţă, ochiul care încheie rîndul. Pe rîndurile de pe dosul lucrului tricotăm ochiuri pe faţă deasupra celor tricotate pe faţă şi ochiuri pe dos deasupra ochiurilor pe dos. Tricotăm drept, pînă ce lucrul nostru are 12 cm de la marginea de jos. Începînd de aici tricotăm cele 41 ochiuri dintre cele cîte 2 ochiuri pe dos, cu modelul II pe distanţa de 4 cm, pentru a forma garnitura buzunarului. Cînd buzunarul are 16 cm de la marginea de jos, tricotăm rîndul următor pe faţa lucrului astfel: tricotăm 14 ochiuri pe faţă, încheiem 41 ochiuri şi continuăm pe faţă pînă la sfîrşitul rîndului.

Lăsăm lucrul de o parte. Pe andrele separate montăm 43 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului şi tricotăm 13 cm cu modelul III. La începutul celor 2 rînduri din urmă scădem cîte 1 ochi (41 ochiuri). Sfîrşim cu 1 rînd de ochiuri pe faţă şi lăsăm lucrul la o parte.
Continuăm faţa. Tricotăm pe dos ochiurile de la începutul rîndului şi continuăm pe aceeaşi andrea ochiurile căptuşelii buzunarului; tot pe dos, tricotăm pe urmă şi restul de 14 ochiuri. Începînd de aici tricotăm tot rîndul în „punct de jerseu”. Între timp, creştem marginea exterioară (cea din stînga) începînd de la 14 cm, la fel ca la spate, adică la cîte 4 cm de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 78 ochiuri.

Răscroiala mînecii raglan şi răscroiala gîtului:
La aceeaşi înălţime ca la spate, la 38 cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem 6 ochiuri la începutul rîndului următor lucrat pe dos; apoi mereu la al doilea rînd lucrat pe dos, scădem la începutul rîndului, de 15 ori cîte 1 ochi şi începînd de aici, la începutul fiecărui rînd lucrat pe dos, de 27 ori cîte 1 ochi. În acelaşi rînd cu începutul răscroielii mînecii, scădem la începutul rîndurilor lucrate pe faţă pentru răscroiala gîtului: la 38 cm de la marginea de jos şi începînd de aici mereu la al 4-lea rînd lucrat pe faţă, la începutul lui, scădem de 6 ori cîte 1 ochi, apoi tot la al 2-lea rînd lucrat pe faţă, de 10 ori cîte 1 ochi şi de aici la începutul fiecărui rînd lucrat pe faţă, cîte 1 ochi, pînă se termină toate ochiurile.

Partea stîngă a feţei:
Se lucrează inversat.

Mîneca dreaptă:
Începem cu 69 ochiuri. Tricotăm 8 cm cu modelul I. Continuăm cu modelul III, în afară de cele 25 ochiuri din mijloc, pe care le lucrăm pînă la sfîrşit în „punct de orez prelungit”. Creştem la ambele margini, la cîte 4 rînduri, de 26 ori cîte 1 ochi. Vor fi 121 de ochiuri. Lucrăm drept pînă ce mîneca are 40 cm de la marginea de jos. La începutul celor 2 rînduri următoare scădem cîte 6 ochiuri, pe urmă scădem raglanul la fel ca la spate, la marginea dreaptă însă numai pînă la 69 cm măsuraţi de la marginea de jos. Începînd de aici scădem la această margine, la cîte 2 rînduri, la începutul lor, cîte 5 ochiuri pînă se termină toate ochiurile. Această margine mai scurtă vine în faţa jachetei.

Mîneca stîngă se tricotează inversat.

Banta:
Începem cu 27 ochiuri cu modelul II. La 3 cm de la început şi începînd de aici la cîte 8 cm, formăm butonierele în număr de 5. Tricotăm 9 ochiuri de la margine şi din 9 ochiuri facem butoniera. (Dacă întrebuinţăm nasturi mai mici, tricotăm 10 ochiuri de la margine şi facem butoniera din 7 ochiuri). Banta va fi atît de lungă încît, puţin întinsă, să înconjoare marginile interioare ale jachetei.

Gaica: (două bucăţi)
Începem cu 15 ochiuri şi tricotăm 24 cm. Pe urmă scădem la începutul rîndurilor următoare *de 2 ori cîte 1 ochi şi de 2 ori cîte 2 ochiuri. Repetăm de la * pînă se termină toate ochiurile.

Călcăm părţile tricotate şi le montăm. Mîneca vine cu partea mai scurtă în faţă. Coasem raglanul feţelor, susţinîndu-l puţin spre sub braţ, (îl încreţim uşor) de mînecă – cele trei margini libere ale căptuşelii buzunarului le coasem cu puncte mici, ascunse.

Coasem banta de marginea interioară a feţelor, întinzînd-o puţin. Festonăm butonierele, coasem nasturii.

Aşezăm cele două părţi ale găicii în cusăturile laterale ale jachetei, ceva mai jos de linia taliei. Suprapunem colţurile şi le prindem cu un nasture, lăsînd găicii puţin joc liber.

tipar model 3

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu