Bluză cu model românesc – Model nr. 16

La răscroiala gîtului şi la cele două fente, în loc de punctul norvegian, putem adopta minunatele noastre motive româneşti acetei elegante bluze albe, gen iie. poza model 16

Furnituri:
Circa 500 g lînă, 20 g lînă roşie, 20 g lînă albastră, 20 g lînă galbenă, 1 fermoar şi andrele nr. 2 ½.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 94 cm, lungimea bluzei 54 cm.

Model:
I. Manşetele se lucrează în „punct de semielastic”.

II. Restul în „punct de jerseu” aplicînd modelul II (după schemă).

Măsura:
30 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul II

Spatele:
Montăm 130 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept 3 cm înălţime în „punct de jerseu”, urmează un rînd de ochiuri pe dos (pe faţa lucrului). Această bantă de 3 cm înălţime va forma tivul spatelui pe care îl vom îndoi pe dos, cosîndu-l în punct invizibil de bluză. În indicaţiile din text vom neglija tivul, deci toate măsurile pe care le vom întrebuinţa sînt considerate ca începînd de la rîndul de ochiuri lucrate pe dos. model 16

Tricotăm drept în „punct de jerseu” 14 cm înălţime avînd grijă ca primele şi ultimele 12 ochiuri ale rîndurilor să le tricotăm cu modelul II, orientîndu-ne după schemă. Modelul este format din 11 ochiuri, iar 1 ochi îl lăsăm pentru margine. La înălţimea totală de 14 cm terminăm modelul II şi continuăm numai cu lînă albă 20 cm în „punct de jerseu”, crescînd pe linia subraţului cîte 1 ochi la 2 cm la fiecare margine a lucrului; în total am crescut 20 ochiuri (cîte 10 ochiuri la o margine). Avem 150 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 34 cm începem răscroiala mînecii scăzînd la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 4 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 28 ochiuri (cîte 14 ochiuri la o margine). Avem 122 ochiuri cu care tricotăm drept 17 cm. La înălţimea totală de 51 cm scădem la mijlocul spatelui 30 ochiuri într-un singur rînd, împărţind astfel lucrul în două părţi.
Lucrăm prima parte scăzînd la răscroiala gîtului de 2 ori cîte 2 ochiuri, apoi continuăm drept, iar pe linia umărului, scădem de 6 ori cîte 7 ochiuri. Tricotăm la fel partea următoare, însă inversat.

Faţa:
Montăm 136 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm tivul la fel ca la spate. Continuăm drept, cu lînă albă, în „punct de jerseu” 14 cm în înălţime, avînd grijă ca primele şi ultimele 12 ochiuri ale rîndurilor să le lucrăm cu modelul II. La înălţimea totală de 14 cm, continuăm cu lînă albă în „punct de jerseu” 20 cm înălţime, crescînd pe linia subraţului cîte 1 ochi la 2 cm, la fiecare margine a lucrului; în total creştem 20 ochiuri (cîte 10 ochiuri la o margine). Avem 156 ochiuri.

model 16_1

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 34 cm, începem răscroiala mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor ce urmează de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 2 ori cîte 4 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 32 ochiuri (cîte 16 ochiuri la fiecare margine). Avem 124 ochiuri cu care continuăm drept 3 cm în înălţime. Aici împărţim lucrul în două părţi, cîte 62 ochiuri de fiecare parte. Tricotăm prima parte 10 cm drept, avînd grijă ca la marginea interioară a feţei să lucrăm 12 ochiuri cu modelul II şi 1 ochi marginea).

Umărul şi răscroiala gîtului:
Începem şi scădem concomitent răscroiala gîtului şi linia umărului astfel: primele 12 ochiuri cu modelul II, le ridicăm pe o andrea de rezervă şi în continuare scădem restul ochiurilor la începutul rîndurilor următoare de 4 ori cîte 2 ochiuri şi în continuare drept. Formăm linia umărului scăzînd de 6 ori cîte 7 ochiuri la începutul rîndurilor pe această linie. Continuăm lucrul pe cealaltă andrea la fel, însă inversat.

Mîneca:
Montăm 70 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm în „punct de semielastic” o manşetă de 5 cm înălţime. În rîndul următor creştem 14 ochiuri, adică tot la al 5-lea ochi îl lucrăm dublat; o dată îl lucrăm din faţă, o dată din spate. Avem 84 ochiuri.

Continuăm 20 cm înălţime în „punct de jerseu”, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 20 ochiuri (cîte 10 ochiuri la o margine). Avem 104 ochiuri cu care vom forma ovalul mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor următoare astfel: de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 20 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri, de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 2 ori cîte 6 ochiuri, iar restul de 28 ochiuri le încheiem într-un singur rînd. Mîneca stîngă se execută la fel.

Călcăm aburit părţile tricotate şi le încheiem la maşină. În continuarea ochiurilor cu modelul II lăsate pe andrelele de rezervă, ridicăm ochiurile corespunzătoare de la răscroiala gîtului, tricotînd un guler (cu modelul II). După ce am executat un model din motivul românesc (modelul II), continuăm cu lînă albă în „punct de jerseu” un tiv (de înălţimea gulerului) pe care îl îndoim pe dos şi îl coasem în punct invizibil. Vom proceda la fel ridicînd pe andrea ochiurile corespunzătoare de la cele 2 fente (pe şolduri) şi vom tricota cu lînă albă cîte un tiv pe care îl coasem în punct invizibil pe dosul bluzei.

Coasem fermoarul cu mîna.

tipar 16

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu