Jachetă călduroasă – Model nr. 12

Confecţionată din lînă gri, cu un punct de tricotaj deosebit, se obţine o jachetă frumoasă şi călduroasă potrivită pentru vreme răcoroasă. poza model 12

Furnituri:
Circa 900 g lînă gri, 5 nasturi, andrele nr. 2 ½ şi 3.

model 12Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 100 cm, lungimea 68 cm.

Model:
I. Tivurile se tricotează în „punct de jerseu”.

II. Restul cu următorul model: pentru executarea acestui model se montează un număr de ochiuri divizibil cu 3. Modelul este cu dublă faţă, adică este la fel pe ambele părţi ale tricotajului. Rîndul 1: * 1 jeteu, 1 ochi ridicat nelucrat, cu firul în spate, 2 ochiuri lucrate împreună pe faţă, luate din spate (scăzut). Repetăm de la *. Rîndul 2: se execută întocmai ca rîndul 1 avînd grijă ca ochiul rezultat din scăderea în rîndul precedent a 2 ochiuri să fie acum ridicat nelucrat cu firul în spate, iar jeteul şi ochiul ridicat nelucrat (în rîndul anterior) să se lucreze acum împreună pe faţă (scăzut). Rîndul 3: repetăm de la rîndul 1.

Măsura:
29 ochiuri şi 42 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 150 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept în „punct de jerseu” 5 cm în înălţime; urmează (pe faţa lucrului) 1 rînd de ochiuri lucrate pe dos, formînd astfel tivul. Măsurile întrebuinţate în text sînt considerate începînd de la acest rînd de ochiuri lucrate pe dos, deci de la terminarea tivului (se neglijează tivul). Continuăm lucrul drept 5 cm înălţime pe andrele nr. 3, cu modelul II. Urmează 37 cm în înălţime crescînd pe linia subraţului, la începutul rîndurilor, cîte 1 ochi la 6 cm, la fiecare margine. În total am crescut 12 ochiuri (cîte 6 ochiuri la o margine). Avem 162 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 42 cm, începem răscroiala mînecii scăzînd la începutul rîndurilor următoare atsfel: de 2 ori cîte 9 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 30 ochiuri (cîte 15 ochiuri la o margine). Avem 132 de ochiuri cu care tricotăm în continuare drept, pînă la înălţimea totală de 58 cm. De aici începem să creştem la fiecare margine cîte 1 ochi la 1 cm. Am crescut în total 12 ochiuri (cîte 6 ochiuri la o margine). Avem 144 ochiuri.

Umărul:
Începem să formăm linia umerilor, scăzînd la începutul rîndurilor de 12 ori cîte 8 ochiuri. În total am scăzut 96 ochiuri şi au mai rămas 48 ochiuri la mijlocul spatelui, pe care le încheiem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 90 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm tivul la fel ca la spate. Continuăm pe andrele nr. 3 cu modelul II astfel: la marginea interioară a lucrului adăugăm pe andrea 10 ochiuri cu care vom tricota drept (începînd din acest punct şi pînă la înălţimea de 48 cm) o bantă formată din 9 ochiuri, în „punct de jerseu”, iar al 10-lea ochi îl lucrăm pe dos (pe faţa lucrului). Formăm 4 butoniere în punctele corespunzătoare butonierelor de pe corsaj. Această bantă va forma tivul feţei. Restul ochiurilor îl tricotăm cu modelul II. Aşadar în rîndul întîi, după terminarea tivului de jos, vom continua lucrul pe două andrele nr. 3, cu modelul II, cu 100 ochiuri (10 ochiuri tivul şi 90 ochiuri montajul). Tricotăm astfel 5 cm în înălţime drept, apoi 37 cm crescînd pe linia subraţului cîte 1 ochi la 6 cm. Avem 106 ochiuri. Începînd de la 20 cm înălţime totală (neglijînd tivul) vom forma cîte o pereche de butoniere pe tiv şi pe montaj la distanţă de 8 cm între ele astfel: la marginea interioară a lucrului tricotăm primele 3 ochiuri (din tiv) pe faţă, urmează o butonieră formată din 3 ochiuri, din nou tricotăm 3 ochiuri pe faţă, 1 ochi pe dos. Următoarele 3 ochiuri (din montaj) le lucrăm cu modelul II, urmează o butonieră formată din 3 ochiuri şi în continuare lucrăm restul ochiurilor cu modelul II. În total formăm 4 perechi de butoniere.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 42 cm începem răscroiala mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor, pe această linie, o dată 9 ochiuri, o dată 2 ochiuri şi de 5 ori cîte 1 ochi.
În total am scăzut 16 ochiuri şi au mai rămas 90 ochiuri cu care tricotăm în continuare drept. La înălţimea totală de 48 cm, scădem într-un singur rînd cele 10 ochiuri care formau tivul. Rămîn 80 ochiuri. Cînd lucrul are 57 cm înălţime totală, lucrăm astfel: la marginea interioară a feţei lucrăm drept, iar pe linia răscroielii mînecii începem să creştem cîte 1 ochi la 1 cm (de 7 ori). În total am crescut 7 ochiuri.

Umărul:
Avem 87 ochiuri şi începem să formăm linia umărului, scăzînd la începutul rîndurilor, la marginea exterioară a lucrului, de 6 ori cîte 8 ochiuri. Au mai rămas 39 de ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd.

Partea stîngă a feţei: lucrăm la fel, însă inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 84 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm în „punct de jerseu” un tiv de 4 cm înălţime, după explicaţiile date pentru spate. Continuăm lucrul pe andrele nr. 3 cu modelul II, tricotînd 4 cm înălţime drept, apoi încă 40 cm, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total am crescut 40 ochiuri (cîte 20 ochiuri la o margine). Avem 124 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii scăzînd astfel: la marginea care vin în faţa jachetei scădem în rîndul întîi 9 ochiuri, iar la marginea opusă, scădem 3 ochiuri la începutul rîndului următor. În continuare scădem de 24 ori cîte 1 ochi, urmează 2 rînduri drepte (fără scăderi), apoi de 2 ori cîte 1 ochi, 2 rînduri drept, de 4 ori cîte 1 ochi, 2 rînduri drept, de 2 ori cîte 1 ochi, 2 rînduri drept. Scădem de * 2 ori cîte 1 ochi, 2 rînduri drept. Repetăm încă de 10 ori de la *. Scădem de 4 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri şi de 4 ori cîte 4 ochiuri şi încheiem ultimele 22 ochiuri într-un singur rînd.

Gulerul: (partea din spate)
Montăm 90 ochiuri pe andrele şi tricotăm cu modelul II o bucată de 10 cm înălţime, scăzînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 1 cm. În total am scăzut 20 ochiuri şi au mai rămas 70 ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd.

Călcăm foarte uşor toate părţile tricotate şi le încheiem la maşină. Îndoim tivurile şi le coasem în punct invizibil pe dosul jachetei.

Festonăm fiecare butonieră de pe montaj, împreună cu butoniera corespunzătoare de la tiv. Coasem gulerul cap în cap de reverele feţelor. După dorinţă putem căptuşi jacheta cu o ţesătură de mătase.

tipar 12

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu