Jachetă cu guler şal – Model nr. 8

Jachetă gen sport, încheiată la două rînduri de nasturi avînd în faţă o garnitură şi două găici laterale. Se poate tricota din lînă gri sau culoare naturală (nevopsită) pentru a se potrivi la orice fustă sau chiar la pantalon. poza model 8

Furnituri:
Circa 650 g lînă, 14 nasturi, andrele nr. 2 ½ .

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 98 cm, lungimea 70 cm.

model 8Model:

I. Manşetele, garnitura feţelor şi găicile se tricotează în „punct leneş”.

II. Restul în „punct de jerseu”.

Măsura:
27 ochiuri şi 40 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 140 ochiuri şi tricotăm 3 cm în înălţime în „punct de jerseu”, urmează 1 rînd de ochiuri pe dos (pe faţa lucrului). Acesta formează tivul spatelui pe care îl îndoim pe dosul jachetei prinzîndu-l cu puncte invizibile de corsaj. Măsurile întrebuinţate în text sunt considerate începînd de la terminarea tivului, adică de la rîndul de ochiuri lucrate pe dos (neglijăm tivul). Continuăm a tricota drept în „punct de jerseu” 41 cm în înălţime.

Răscroiala mînecii:
Începem să formăm răscroiala mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor care urmează de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total scădem 38 ochiuri (cîte 19 ochiuri la o margine). Rămîn 102 ochiuri cu care lucrăm drept 22 cm în înălţime.

Umărul:
Începem să formăm linia umerilor scăzînd la începutul rîndurilor care urmează de 14 ori cîte 5 ochiuri. În total am scăzut 70 ochiuri (cîte 35 ochiuri pe un umăr). Cele 32 ochiuri rămase la mijlocul spatelui le încheiem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 85 ochiuri pe andrele şi tricotăm tivul la fel ca la spate. Continuăm drept 41 cm înălţime tricotînd astfel: primele 30 ochiuri de la marginea interioară a feţei le tricotăm în „punct leneş”, formînd cîte o pereche de butoniere (din cîte 2 ochiuri) la distanţă de 10 cm între ele, vertical, şi la distanţă de 20 ochiuri între ele orizontal. Restul de 55 ochiuri tricotăm în „punct de jerseu”. Prima pereche de butoniere o formăm la înălţimea de 2 cm de la marginea de jos a feţei. Pe linia interioară a feţei vom lucra drept pînă la înălţimea totală de 52 cm.

Răscroiala mînecii:
Pe linia subraţului, la înălţimea totală de 41 cm, începem să formăm răscroiala mînecii scăzînd la începutul rîndurilor pe această linie o dată 7 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 3 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 20 ochiuri şi mai rămîn 65 ochiuri cu care tricotăm drept 22 cm înălţime.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Începem să formăm linia umărului scăzînd la începutul rîndurilor pe această linie de 7 ori cîte 5 ochiuri. Între timp, la marginea interioară a feţei, la înălţimea totală de 52 cm, începem să formăm răscroiala gîtului scăzînd cîte 1 ochi la începutul fiecărui rînd pe această linie, pînă cînd terminăm de scăzut 30 ochiuri, apoi continuăm drept.

Partea stîngă a feţei: se lucrează la fel, inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 50 ochiuri şi tricotăm drept în „punct leneş” o manşetă de 6 cm înălţime. În rîndul următor creştem 25 ochiuri, adică tot al 2-lea ochi îl lucrăm dublat astfel: o dată îl lucrăm din faţă, p dată din spate. Avem 75 ochiuri. Continuăm 38 cm înălţime în „punct de jerseu”, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 2 cm. În total am crescut 38 ochiuri (cîte 19 ochiuri la o margine). Avem 113 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii scăzînd la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri, de 40 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri, de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 2 ori cîte 6 ochiuri. Rămîn 13 ochiuri cu care încheiem mîneca într-un singur rînd.

Tricotăm mîneca următoare la fel.

Călcăm aburit părţile tricotate în „punct de jerseu” şi încheiem jacheta la maşină. Împrejurul răscroielii gîtului ridicăm pe andrele ochiurile corespunzătoare şi tricotăm în „punct leneş”, în rîndurile prescurtate, gulerul şal.

Gaica:
Montăm 30 ochiuri şi tricotăm 12 rînduri în „punct leneş”, crescînd la una din margini cîte 1 ochi la fiecare rînd. La marginea opusă lucrăm drept. În rîndul al 12-lea formăm la marginea crescută o butonieră din 2 ochiuri, la distanţă de 3 ochiuri de la margine.

Continuăm, încă 12 rînduri scăzînd cîte 1 ochi la fiecare rînd, la aceeaşi margine unde anterior am crescut.

Ticotăm a doua gaică la fel şi le coasem pe jachetă. Coasem 12 nasturi pe banta din faţă şi 2 nasturi pe găici la spate.

tipar 8

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recth, Ed. Tehnică, 1959

3 responses to this post.

  1. Posted by steluta on iunie 1, 2011 at 2:01 pm

    imi este de mare folos; multumesc mult

    Răspunde

  2. Tare bine sunt explicate modelele in cartile astea vechi.Cand eram in tara am avut si eu o astfel de carte,am imprumutat-o cuiva si nu am mai vazut-o.Acum incerc sa gasesc un model de botosei ptr copii,tricotat normal nu cu 5 andrele.Stie cineva?

    Răspunde

  3. Posted by Gheorghe Monica on decembrie 3, 2018 at 6:29 pm

    Și gulerul să-l cum îl lucram?
    Puteți sa îmi explicați mai în detaliu cum fac un guler sal? Sunt incepatoare
    Multumesc

    Răspunde

Lasă un comentariu