Jachetă cu mînecă scurtă – Model nr. 7

Lucrată din lînă roşie cu mîneci scurte, închisă în faţă cu 5 nasturi, această jachetă este foarte tinerească. Se poate îmbrăca în dimineţile mai răcoroase de vară peste o bluză subţire sau chiar şi fără bluză. poza model 7

Furnituri:
Circa 400 g lînă roşie, 5 nasturi, andrele nr. 2 ½ .

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 92 cm, lungimea 56 cm.

model 7Model:

Banta cu butoniere se tricotează în „punct leneş”, restul cu modelul I.

model 7_1

Spatele:
Montăm 120 ochiuri din lînă roşie pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm 3 cm înălţime în „punct de jerseu”; urmează 1 rînd de ochiuri pe dos (pe faţa lucrului) formînd astfel tivul spatelui. Măsurile întrebuinţate în text vor fi considerate de la terminarea tivului adică de la rîndul de ochiuri pe dos.

Continuăm cu modelul I o bucată de 34 cm înălţime, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 6 cm.
În total am crescut 10 ochiuri (cîte 5 ochiuri la o margine).

Răscroiala mînecii:
Avem 130 ochiuri cu care începem răscroiala mînecii scăzînd la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 30 ochiuri (cîte 15 ochiuri la o margine). Vor fi 100 ochiuri cu care tricotăm drept pînă la înălţimea totală de 54 cm.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Începem să formăm linia umărului scăzînd pentru fiecare umăr, la începutul rîndurilor, de 5 ori cîte 7 ochiuri. Cu ultimele 30 de ochiuri rămase la mijlocul spatelui tricotăm în continuare în „punct de jerseu” 2 cm în înălţime, formînd astfel tivul răscroielii gîtului de la spate, pe care îl îndoim pe dos şi-l coasem cu puncte invizibile de corsaj.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 70 de ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm în „punct de jerseu” un tiv de 3 cm înălţime, la fel ca la spate.
Continuăm 34 cm înălţime cu modelul I astfel: primele 10 ochiuri de la marginea interioară a feţei le tricotăm drept în „punct leneş”, formînd cîte o butonieră din 2 ochiuri la distanţă de 12 cm între ele, iar restul ochiurilor le lucrăm cu modelul I, crescînd pe linia subraţului cîte 1 ochi la 5 cm (de 6 ori). La marginea interioară a feţei, pe bentiţa cu butoniere, continuăm drept în „punct leneş” pînă la răscroiala gîtului iar pe linia subraţului, începem răscroiala mînecii scăzînd la începutul rîndurilor care urmează o dată 6 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 3 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 15 ochiuri. Au rămas 61 de ochiuri cu care continuăm a tricota drept pînă la înălţimea totală de 52 cm.

Umărul şi răscroiala gîtului:
De aici începem răscroiala gîtului scăzînd la începutul rîndurilor, pe această linie, o dată 16 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 1 ochi şi în continuare tricotăm drept. Pe linia umărului scădem de 5 ori cîte 7 ochiuri.

Partea stîngă a feţei se lucrează la fel, dar inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 80 de ochiuri şi tricotăm drept 3 cm în „punct de jerseu”, formînd tivul mînecii la fel ca pentru spate. Continuăm cu modelul I, tricotăm 5 cm în înălţime crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 1 cm. Avem 90 de ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii scăzînd la începutul rîndurilor care urmează de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri, de 40 ori cîte 1 ochi, de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 4 ochiuri, iar ultimele 10 ochiuri le încheiem într-un singur rînd. Executăm mîneca următoare la fel, inversat.

Călcăm aburit, îndoim pe dos tivurile şi le coasem cu puncte invizibile de corsaj. Încheiem jacheta la maşină.
La răscroiala din faţă a gîtului coasem pe dos un tiv dintr-o ţesătură de mătase roşie sau dintr-o bentiţă tricotată în „punct de jerseu”, din aceeaşi lînă ca şi jacheta.

tipar 7

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

4 responses to this post.

  1. Posted by Larisa on octombrie 29, 2010 at 7:39 am

    Buna ziua,
    Am o rugaminte. Imi spuneti si mie cum se citesc semnele de pe schema?
    Adica ce inseamna X , tringhi si asa mai departe.
    Am si eu o carticica cu cateva scheme, dar sunt altfel de semne.
    Va multumesc mult.

    Răspunde

  2. am scris pe prima pagină, e bine că mi-ai spus, poate au şi alţii nevoie de explicaţii

    Răspunde

  3. Posted by Larisa on noiembrie 7, 2010 at 11:04 am

    Multumesc mult! Voi pune in practica!

    Răspunde

Lasă un comentariu