Jachetă fantezie – Model nr. 13

Elegantă şi cu o linie nouă, această jachetă este indicată pentru orice ocazie şi anotimp. Se poate lucra din lînă galbenă sau de culoare pastel. poza model 13

Furnituri:
Circa 500 g lînă galbenă, 6 nasturi, andrele nr. 2 şi 2 ½.

model 13Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 96 cm, lungimea 55 cm.

Model:
I. Clapele, partea superioară a mînecii şi gulerul se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Restul cu modelul următor: tricotăm 9 rînduri în „punct de jerseu”. Rîndul 10 (pe faţa lucrului) * 8 ochiuri pe faşă, 8 ochiuri pe dos. Repetăm de la *. Rîndul 11: toate ochiurile pe dos. Rîndul 12: 4 ochiuri pe faţă, * 8 ochiuri pe dos, 8 ochiuri pe faţă. Repetăm de la *. Rîndul 13: toate ochiurile pe dos. Rîndul 14: la fel cu rîndul 10. Rîndul 15: 23 ochiuri în „punct de jerseu”. Rîndul 24: * 8 ochiuri pe dos, 8 ochiuri pe faţă. Repetăm de la *. Rîndul 25: toate ochiurile pe dos. Rîndul 26: 4 ochiuri pe faţă, * 8 ochiuri pe dos, 8 ochiuri pe faţă. Repetăm de la *. Rîndul 27: toate ochiurile pe dos. Rîndul 28: la fel cu rîndul 26. Rîndul 29: repetăm de la rîndul 1.

Măsura:
30 ochiuri şi 42 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 120 ochiuri pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept, în „punct de jerseu”, o bucată de 3 cm înălţime. Urmează pe faţa lucrului 1 rînd de ochiuri pe dos.
Această bucată va forma tivul spatelui. Măsurile întrebuinţate în text sînt considerate ca începînd de la acest rînd de ochiuri pe dos (neglijînd tivul). Continuăm pe andrele nr. 2 ½ cu modelul II, o bucată de 30 cm înălţime, crescînd cîte 1 ochi la 5 cm (de 6 ori) la fiecare margine a lucrului. În total am crescut 12 ochiuri (cîte 6 ochiuri la o margine).

Răscroiala mînecii:
Avem 132 ochiuri şi începem răscroiala mînecii astfel: luăm o bucată de 15 cm înălţime scăzînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 1 cm. În total am scăzut 30 ochiuri (cîte 15 ochiuri la o margine). Avem 102 ochiuri. Tricotăm încă 6 cm în înălţime crescînd la fiecare margine cîte 2 ochiuri la 1 cm. În total am crescut 24 ochiuri (cîte 12 ochiuri la o margine).

Umărul:
Avem 126 ochiuri şi începem să formăm linia umerilor, scăzînd la fiecare umăr, la începutul rîndurilor pe această linie, de 7 ori cîte 6 ochiuri. Au rămas la mijlocul spatelui 42 ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 70 ochiuri pe andrele nr. 2 şi tricotăm un tiv de 3 cm înălţime, ca şi la spate. Continuăm pe andrele nr. 2 ½ astfel: la marginea interioară a feţei creştem 11 ochiuri în rîndul întîi. Tricotăm primele 10 ochiuri în „punct de jerseu” şi 1 ochi pe dos (pe faţa lucrului). Această parte va forma tivul feţei pe care îl vom executa astfel pînă la sfîrşit, avînd grijă ca în punctele corespunzătoare butonierelor corsajului să formăm cîte o butonieră pe tiv. În continuarea acestor 11 ochiuri vom tricota următoarele 10 ochiuri (din corsaj) tot în „punct de jerseu”, iar restul ochiurilor pînă la sfîrşitul rîndurilor, cu modelul II. Vom tricota în felul acesta (avem 81 de ochiuri) o bucată de 30 cm înălţime, crescînd pe linia subraţului cîte 1 ochi la 6 cm (de 5 ori), iar la marginea interioară a feţei vom forma cîte o butonieră la 8 cm distanţă între ele. Prima butonieră o vom forma la 2 cm distanţă de la marginea de jos.

Distanţa dintre butoniere pe linie orizontală este următoarea: lucrăm în „punct de jerseu” primele 4 ochiuri de la marginea tivului; cu următoarele 2 ochiuri (5 şi 6) formăm butoniera, continuăm 4 ochiuri (din tiv) în „punct de jerseu”, urmează 1 ochi pe dos, 4 ochiuri în „punct de jerseu” (din corsaj); cu următoarele 2 ochiuri formăm butoniera şi în continuare tricotăm cu modelul II restul de ochiuri. Avem 86 de ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Lucrăm o bucată de 15 cm înălţime, scăzînd pe această linie cîte 1 ochi la 1 cm. În total am scăzut 15 ochiuri. Avem 71 ochiuri cu care tricotăm încă 6 cm în înălţime, crescînd cîte 2 ochiuri la 1 cm. În total am crescut 12 ochiuri şi avem 83 ochiuri.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Din acest punct începem să scădem concomitent pe linia umărului de 7 ori cîte 6 ochiuri, iar la răscroiala gîtului tricotăm astfel: la marginea interioară a lucrului tricotăm 21 de ochiuri şi le lăsăm pe o andrea de rezervă. Restul de 20 ochiuri le scădem astfel: la începutul fiecărui rînd pe această linie scădem cîte 3 ochiuri (de 6 ori) şi o dată 2 ochiuri. Tricotăm încă 3 cm în înălţime cu cele 21 de ochiuri lăsate pe andreaua de rezervă, formăm o butonieră şi încheiem.

Partea stîngă a feţei: se lucrează la fel, inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 80 de ochiuri pe andrele nr. 2 şi executăm un tiv de 3 cm după explicaţiile date pentru spate. Tricotăm apoi 24 cm înălţime pe andrele nr. 2 ½ cu modelul II, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 24 ochiuri (cîte 12 ochiuri la o margine). Avem 104 ochiuri şi începem să scădem astfel: tricotăm o bucată de 15 cm înălţime scăzînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 1 cm. În total am scăzut 30 ochiuri şi au mai rămas 74 ochiuri cu care continuăm să tricotăm 3 cm în înălţime în „punct de semielastic”. Încheiem toate ochiurile într-un singur rînd scăzînd pe faţă ochiurile lucrate pe faţă, şi pe dos ochiurile lucrate pe dos. Executăm mîneca următoare la fel.

Călcăm aburit şi încheiem prin cusături de mînă. Îndoim tivurile şi le coasem în punct invizibil pe dosul jachetei. Festonăm butonierele de la tiv şi de la corsaj împreună. La răscroiala gîtului ridicăm pe andrea ochiurile corespunzătoare şi tricotăm în „punct de semielastic” un guler de 3 cm înălţime, cosîndu-l la cele două capete de marginea benţilor cu butoniere şi a reverelor lor.

Clapele le tricotăm în „punct de semielastic” din 45 ochiuri, de 4 cm înălţime şi le coasem de corsaj.

tipar 13

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu