Jachetă Kuli – Model nr. 6

Originală şi elegantă, această jachetă se lucrează în 3 culori. Dacă alegem bine culorile, acestea se suprapun, dînd impresia ţesăturii „tweed”. Partea de jos a feţelor, răsfrîntă, formează 2 buzunare mari. Umerii sunt rotunjiţi, linia gîtului originală, nasturii lipsesc. Mîneca trei sferturi se termină cu manşete mari, răsfrînte. Se poate executa şi cu mîneci lungi. poza model 6

Furnituri:
Lînă mijlocie sau subţire, răsucită în două, circa 250 g brelu, 250 g lînă albă şi 250 g de culoarea scorţişoarei. Andrele nr. 3.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 98 – 100 cm, lărgimea jachetei 116 cm, lungimea la mijlocul spatelui 69 cm.

model 6Model:

I. Tivul spatelui în „punct de jerseu”.

II. Restul se lucrează astfel: tricotăm un rînd de bază, pe dosul lucrului, în culoare bleu. Urmează rîndul 1: (alb) pe faţa lucrului: ochiul începător * 1 ochi pe faţă, introducem andreaua sub ochiul următor, adică cu un rînd mai jos, scoatem firul şi îl tricotăm pe faţă, dînd abia acum drumul ochiului de deasupra de pe andreaua stîngă. Repetăm de la *. Rîndul 2: (alb) pe faţă. Rîndul 3: (brun) ochiul începător, * introducem andreaua sub ochiul următor, adică cu un rînd mai jos, scoatem firul şi îl tricotăm pe faşţă, dînd abia acum drumul ochiului de deasupra de pe andreaua stîngă. Urmează 1 ochi pe faţă. Repetăm de la *. Rîndul 4: (brun) pe faţă. Rîndul 5: (bleu) ca rîndul 1. Rîndul 6: (bleu) ca rîndul 2. Rîndul 7: (alb) ca rîndul 3. Rîndul 8: (alb) ca rîndul 2. Rîndul 9: (brun) ca rîndul 1. Rîndul 10: (brun) ca rîndul 2. Rîndul 11: (bleu) ca rîndul 3. Rîndul 12: (bleu) ca rîndul 2. Aceste 12 rînduri se repetă.

Măsura:
21 ochiuri şi 52 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Începem cu 116 ochiuri în culoare bleu. Tricotăm 4 cm în „punct de jerseu”, sfîrşind cu un rînd pe faţă. În următorul rînd pe dos scădem de 10 ori mereu al 11-lea ochi. Rămîn 106 ochiuri. Tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos. Aici va fi marginea tivului îndoit. Urmează 1 rînd pe faţă, baza modelului, apoi continuăm cu modelul II cu firul alb. La 8 cm măsuraţi de la marginea tivului şi începînd de aici la cîte 10 cm creştem la ambele margini, de 4 ori cîte 1 ochi. Vom avea 114 ochiuri. Urmăm drept înainte.

Răscroiala mînecii:
Cînd spatele are 43 cm de la marginea tivului, scădem la începutul celor 2 rînduri următoare cîte 4 ochiuri, la începutul rîndurilor următoare de 4 ori cîte 2 ochiuri * de 2 ori cîte 1 ochi, urmează 2 rînduri fără scăderi. Repetăm de 3 ori de la *. Rămîn 90 ochiuri. Tricotăm drept înainte, pînă ce răscroiala mînecii are pe verticală 11 cm. Aici, şi începînd de aici, creştem la cîte 2 cm, la ambele margini, de 5 ori cîte 1 ochi. Vor fi 100 ochiuri.

Umărul:
Cînd spatele are 64 cm de la marginea tivului, scădem la începutul rîndurilor următoare de 14 ori cîte 3 ochiuri şi de 12 ori cîte 2 ochiuri. Rămîn la mijloc 34 ochiuri. Încheiem.

Partea dreaptă a feţei:
Începem cu 65 ochiuri cu firul bleu. Revenim asupra rîndului începător, luînd ochiurile de la spatele andrelei, pe urmă mai tricotăm 1 rînd pe faţă pentru baza modelului. Continuăm cu modelul II. Marginea dreaptă (cea interioară) urmează drept, la marginea stîngă scădem la 8 şi 15 cm cîte 1 ochi (63 ochiuri). După ce am tricotat 22 cm sfîrşind cu modelul bleu (cînd şi pe dosul lucrului am tricotat rîndul de faţă în culoare bleu), mai tricotăm, tot în culoarea bleu, 3 rînduri în „punct de jerseu”, începînd şi sfîrşind cu 1 rînd pe faţă. De aici încolo continuăm cu modelul II în aşa fel, ca acolo unde a fost dosul lucrului să fie acum faţa, iar acolo unde a fost faţa lucrului să fie acum dosul.

În acelaşi timp adăugăm la marginea dreaptă 13 ochiuri, continuînd această margine drept înainte pînă la sfîrşit. La marginea stîngă creştem la căte 9 cm de 4 ori cîte 1 ochi. Vom avea 80 de ochiuri pe andrea.

Răscroiala mînecii:
Cînd faţa are 65 cm de la marginea de jos, scădem la marginea exterioară, la începutul rîndului, 4 ochiuri, şi de aici mereu la cîte 2 rînduri, la începutul lor, de 2 ori cîte 2 ochiuri *. La începutul rîndului următor scădem 1 ochi, pe urmă tricotăm 3 rînduri fără scăderi. Repetăm de 3 ori de la *. Cînd răscroiala mînecii are 12 cm, creştem aici şi, începînd de aici la fiecare 1 cm, de 9 ori cîte 1 ochi. Între timp, la 69 cm măsuraţi de la marginea de jos, împărţim ochiurile în două. La marginea interioară tricotăm 27 ochiuri, trecem restul pe o andrea de rezervă şi începînd de aici tricotăm cele două bucăţi separat. Cele 27 ochiuri urmează drept înainte pînă ce marginea interioară are 77 cm de la adăugarea ochiurilor şi 30 cm de la împărţire. Încheiem.

Continuăm cu ochiurile lăsate pe andreaua de rezervă. La marginea exterioară formăm răscroiala mînecii ca la spate, la marginea interioară scădem la cîte 6 rînduri, la începutul lor, de 16 ori cîte 1 ochi.

Umărul:
Cînd răscroiala mînecii este tot atît de înaltă ca şi aceea a spatelui, scădem la marginea exterioară de 7 ori cîte 3 ochiuri şi cîte 2 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Mîneca trei sferturi:
Începem cu 74 ochiuri în culoare bleu. După rîndul începător tricotăm, pe dosul lucrului, un rînd de ochiuri pe faţă, pe urmă continuăm cu modelul II în culoare albă. Scădem, de ambele margini, la 2, 4 şi 6 cm cîte 1 ochi. Rămîn 68 de ochiuri. Tricotăm 8 cm, urmează 3 rînduri în „punct de jerseu” cu firul bleu, începînd şi sfîrşind pe faţa lucrului cu cîte un rînd tricotate pe faţă. Începînd de aici continuăm în aşa fel, ca acolo unde a fost dosul lucrului să fie acum faţa. Creştem la ambele margini, la cîte 2 ½ cm, de 11 ori cîte 1 ochi. Vor fi 90 de ochiuri. Cînd mîneca are 40 cm de la marginea de jos, împreună cu manşeta de 8 cm, sau altă lungime necesară antebraţului, scădem la începutul celor 2 rînduri următoare cîte 4 ochiuri, pe urmă la începutul fiecărui rînd de 4 ori cîte 2 ochiuri, de 10 ori cîte 1 ochi, *tricotăm 2 rînduri fără scăderi, scădem de 2 ori cîte 1 ochi. Repetăm de 12 ori de la *. Scădem apoi din nou la începutul fiecărui rînd de 4 ori cîte 1 ochi. Rămîn 34 ochiuri. Încheiem.

Mîneca lungă:
Începem cu 58 ochiuri cu modelul II. Creştem la ambele margini, la cîte 2 ½ cm, de 16 ori cîte 1 ochi. Vor fi 90 de ochiuri. După ce am tricotat lungimea necesară antebraţului (circa 45 cm) continuăm după indicaţiile date, pentru mîneca trei sferturi.

Călcăm părţile tricotate. Întoarcem buzunarul de 22 cm pe faţă, îl însăilăm la cusătura laterală, iar la marginea interioară îl coasem de faţă, tivîndu-l ½ cm. Pensa în formă de „V” o tragem, pe dosul lucrului, la maşină. Cele două margini înguste ale benzii de la gît le bordisim şi le fixăm la ceafă. Îndoim tivul feţelor şi în continuare banda de la gît, pe lăţime de 6 cm, şi le coasem pe dinăuntru cu puncte invizibile.

tipar 6

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu