Complet cu cardigan şi pulover – Model nr. 20

Acest cardigan este completat cu un pulover lung, fără elastic în partea de jos, cu mînecuţa scurtă. În partea de sus se repetă garnitura cardiganului.

Furnituri:poza model 20
Circa 550 g lînă, andrele nr. 2 ½ , o croşetă, 7 nasturi.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului 98 – 100 cm. Lărgimea cardiganului încheiat la nasturi, circa 112 cm, lungimea, la mijlocul spatelui, 63 cm.

Model:
I. Benţile pentru nasturi şi butoniere şi garnitura se lucrează astfel: rîndul 1: *1 ochi pe faţă, ridicăm 1 ochi, luîndu-l din spatele andrelei, firul este în faţa ochiului ridicat. Aşezăm firul înapoi. Repetăm de la * . Rîndul 2: * ridicăm 1 ochi ca în rîndul precedent (acelaşi ochi) firul este în faţa ochiului ridicat. Urmează 1 ochi pe dos. Repetăm de la * . Rîndul 3: ca rîndul 1. Rîndul 4: pe faţă. Aceste 4 rînduri se repetă.

II. Restul cardiganului „punct de jerseu”.

model 20Măsura:
30 ochiuri şi 44 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Începem cu 146 ochiuri. Tricotăm 6 cm cu modelul I. Aici, şi începînd de aici, creştem la cîte 3 ½ cm, la ambele margini, de 9 ori cîte 1 ochi. Vor fi 164 ochiuri. După garnitura de 6 cm, tricotăm 4 cm în „punct de jerseu”. În locul ultimului rînd de dos, tricotăm pe dosul lucrului, un rînd de ochiuri pe faţă. Urmează iar 5 cm din garnitură. La 15 cm măsuraţi de la marginea de jos, continuăm în „punct de jerseu”, cu care lucrăm pînă la sfîrşit.

Răscroiala mînecii:
La 38 cm de jos scădem, la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 16 ori cîte 1 ochi. Rămîn 122 ochiuri. Tricotăm drept înainte pînă ce răscroiala mînecii, măsurată vertical, este de 12 cm. Aici, şi începînd de aici, creştem la ambele margini, la fiecare cm, de 12 ori cîte 1 ochi. Vom avea 134 ochiuri pe andrea.

Umărul şi răscroiala gîtului:
La 5 ½ cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor de 24 ori cîte 3 ochiuri şi cîte 2 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Între timp: la 63 cm măsuraţi de jos încheiem 14 ochiuri la mijloc, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi încheiem cele două bucăţi separat. La marginea exterioară, continuăm scăderile pentru umăr; la marginea interioară, scădem, la cîte 2 rînduri la începutul lor, o dată 4 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi cîte 2 ochiuri, pînă sfîrşim cu toate ochiurile.

Partea dreaptă a feţei:
Începem cu 88 ochiuri, lucrăm cu modelul I. Marginea din dreapta, cea interioară, urmează drept înainte, la marginea stîngă la 6 cm şi începînd de aici creştem cîte 3 ½ cm de 9 ori cîte 1 ochi. La marginea dreaptă formăm prima butonieră la 1 ½ cm de la marginea de jos. Tricotăm 7 ochiuri de la margine şi din 6 ochiuri facem butoniera. Celelalte butoniere vin la cîte 8 ¼ cm una de alta. Facem în total 7 butoniere. După 6 cm de la garnitură, tricotăm 4 cm în “punct de jerseu”, la marginea interioară însă, tricotăm 20 ochiuri pînă la sfîrşit cu modelul I. După 4 cm în “punct de jerseu” tricotăm încă 5 cm de garnitură.

Buzunarul:
La 15 cm măsuraţi de jos, după ce garnitura este gata, luăm în următorul rînd, pe faţa lucrului, începînd de la margine, 37 ochiuri pe o andrea de rezervă, iar la sfîrşitul rîndului, 17 ochiuri pe altă andrea de rezervă. Cu cele 37 ochiuri de la mijloc tricotăm 2 ½ cm în „punct de jerseu”, încheiem şi lăsăm lucrul de o parte. Pe alte andrele începem 39 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului şi tricotăm 9 cm în „punct de jerseu”. În ultimul rînd scădem primul şi ultimul ochi. Lăsăm la o parte. Continuăm faţa. La începutul rîndului tricotăm 20 ochiuri cu modelul I, 17 ochiuri în „punct de jerseu” şi tricotăm în continuare ochiurile căptuşelii buzunarului. Pe urmă, tot în continuare tricotăm şi restul de ochiuri. Urmăm după descrierea anterioară, 20 de ochiuri la marginea interioară cu modelul I, restul în „punct de jerseu”. La 35 cm măsuraţi de la marginea de jos, tricotăm rînduri prescurtate pentru a forma „pensa de la piept”. Tricotăm, pe faţa lucrului, 55 ochiuri de la margine, celelalte ochiuri rămîn pe andreaua stîngă. Revenim, ridicăm 1 ochi şi tricotăm cele 54 ochiuri. În rîndul următor tricotăm 62 ochiuri, revenim, ridicăm 1 ochi şi tricotăm cele 61 ochiuri. În rîndul următor tricotăm 69 ochiuri, revenim ş.a.m.d. Continuăm, tricotînd la cîte 2 rînduri cu cîte 7 ochiuri mai mult, pînă lucrăm din nou cu toate ochiurile de pe andrea. Continuăm pînă ce marginea exterioară este egală cu aceea a spatelui pînă la răscroiala mînecii (38 cm şi 97 ochiuri).

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndului următor scădem 6 ochiuri la marginea exterioară, pe urmă la cîte 2 rînduri, o dată 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. Rămîn 74 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 10 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici, la fiecare 1 cm, de 8 ori cîte 1 ochi.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 53 cm măsuraţi de jos, încheiem la începutul rîndului următor 20 ochiuri şi la cîte 2 rînduri, la începutul lor, de 3 ori cîte 2 ochiuri, de 6 ori cîte 1 ochi, * tricotăm 3 rînduri fără scăderi, scădem 1 ochi. Repetăm de 3 ori de la * . La marginea aceasta nu mai scădem nici un ochi.

Umărul:

Cînd răscroiala mînecii este de 17 ½ cm, măsuraţi vertical, scădem la marginea exterioară, mereu cîte 2 rînduri, de 4 ori cîte 4 ochiuri şi 3 ochiuri pînă se termină toate.

De reţinut:
Deoarece am crescut lateral sub răscroiala mînecii, prin rînduri prescurtate, circa 2 ½ cm în formă de unghi, avem, începînd de aici, două măsuri diferite. Linia laterală este mai scurtă, marginea interioară este mai lungă, respectiv mai înaltă. Am semnalat aceasta pe tipar prin linia dublată a umărului. Linia punctată reprezintă înălţimea real scăzută (de exemplu 6 cm), iar cea plină înălţimea umărului de 8 ½ cm obţinută cu adevărat.

Mîneca:
Începem cu 86 ochiuri şi tricotăm 3 cm cu modelul II. Urmează pe faţa lucrului un rînd de ochiuri tricotate pe dos. Acest rînd va fi marginea tivului îndoit. Mai tricotăm 3 cm drept înainte. Aici, şi începînd de aici, creştem la cîte 2 cm, la ambele margini de 18 ori cîte 1 ochi. Vor fi 122 ochiuri. La 43 cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 12 ori cîte 2 ochiuri, de 6 ori cîte 1 ochi, tricotăm 2 rînduri fără scăderi, scădem de 18 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 18 ochiuri. Încheiem.

Călcăm bucăţile tricotate, le montăm. Din răscroiala gîtului ridicăm ochiurile şi le tricotăm 2 cm în „punct de jerseu”. Încheiem fără a strînge. Răsfrîngem banda spre interior şi o fixăm cu puncte invizibile. Întoarcem clapele buzunarelor spre interior şi le fixăm la fel cele 3 margini libere ale căptuşelii buzunarelor. Tivul mînecilor îl îndoim înăuntru şi îl coasem cu puncte ascunse. Înconjurăm marginile feţelor şi marginea de jos cu 2 rînduri de picioruşe mici. Festonăm butonierele, coasem nasturii.
tipar cardigan 20

PULOVERUL
Furnituri:

Circa 350 g lînă, andrele nr. 2 ½ .

Mărimea:
Circumferinţa pieptului 98 – 100 cm, lărgimea puloverului 104 cm.

Model:

I. Garnitura de la partea de sus identică cu modelul I al cardiganului.

II. Restul „punct de jerseu”.

Măsura:
30 ochiuri şi 44 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Începem cu 134 ochiuri. Tricotăm 4 cm cu modelul II. Urmează pe faţa lucrului un rînd de ochiuri tricotate pe dos, apoi continuăm încă 4 cm drept înainte. Aici, şi începînd de aici, creştem la ambele margini, la cîte 3 cm, de 9 ori cîte 1 ochi. Vom avea 152 ochiuri. Continuăm drept înainte, pînă ce spatele măsoară 36 cm de la linia de jos.

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndurilor următoare scădem de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 10 ori cîte 1 ochi. Rămîn 118 ochiuri. Tricotăm drept înainte pînă ce răscroiala mînecii, măsurată vertical, este de 9 ½ cm. Aici şi începînd de aici creştem la fiecare cm, la ambele margini, de 8 ori cîte 1 ochi. Vom avea 134 ochiuri. Între timp, la 49 cm măsuraţi de jos, continuăm cu modelul II pînă la sfîrşit.

Umărul:
La 53 ½ cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare de 34 ori cîte 2 ochiuri şi cîte 1 ochi, pînă se epuizează toate ochiurile.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 60 cm de la marginea de jos, încheiem la mijloc 20 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucăţi separat. Scădem umărul mai departe, iar la marginea de lîngă gît, scădem, la cîte 2 rînduri, la începutul lor, cîte 5 ochiuri pînă se sfîrşesc toate ochiurile.

Faţa:
Începem cu 140 ochiuri cu modelul II. La 4 cm tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos. La 8 cm şi începînd de aici la cîte 2 ½ cm creştem, la ambele margini, de 12 ori cîte 1 ochi. Vor fi 164 ochiuri. La 33 cm măsuraţi de jos, tricotăm în locul pensei de la piept, la ambele margini, rînduri prescurtate; pe faţa lucrului tricotăm 124 ochiuri. Revenim, ridicăm 1 ochi, şi tricotăm 91 ochiuri pe faţă. Revenim, ridicăm 1 ochi, şi tricotăm 83 ochiuri pe dos. Revenim, ridicăm 1 ochi, şi tricotăm 99 ochiuri pe dos. Revenim ş.a.m.d. Continuăm în felul acesta şi tricotăm fiecare rînd cu cîte 8 ochiuri mai mult, pînă lucrăm din nou cu toate ochiurile. Începînd de aici vom avea două măsuri diferite. Marginea interioară va fi cu circa 2 cm mai înaltă, cea exterioară cu circa 2 cm mai scurtă. (Vezi observaţia „de reţinut” din descrierea cardiganului.) Lucrăm drept înainte pînă ce marginea exterioară este egală cu aceea a spatelui pînă la răscroiala mînecii (36 cm).

Răscroiala mînecii:
La începutul celor 2 rînduri următoare scădem de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 12 ori cîte 1 ochi. Rămîn 122 ochiuri.
Între timp la 39 cm măsuraţi în mijloc de la marginea de jos (la 1 cm de la începutul răscroielii mînecii), tricotăm 6 cm cu modelul I, pe urmă 4 cm cu „punct de jerseu” şi iar cu modelul I pînă la sfîrşit. Cînd răscroiala mînecii este de 9 cm, măsuraţi vertical, creştem aici şi începînd de aici, la ambele margini, de 7 ori cîte 1 ochi. Vor fi 136 ochiuri.

Umărul:
Cînd răscroiala mînecii este de 16 ½ cm, măsuraţi vertical, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 4 ori cîte 3 ochiuri şi cîte 2 ochiuri, pînă se epuizează toate ochiurile.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 58 cm măsuraţi în mijloc de la marginea de jos, încheiem 20 ochiuri la mijlocul lucrului, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucăţi separat. Scădem mai departe umărul după indicaţiile date, iar de la marginea interioară de lîngă gît, scădem la cîte 2 rînduri, la începutul rîndului, cîte 3 ochiuri, pînă la sfîrşit.

Mîneca:
Începem cu 96 ochiuri cu modelul II. Scădem la începutul şi sfîrşitul celui de-al 4-lea şi al 8-lea rînd cîte 1 ochi. Rămîn 92 ochiuri pe andrea. La 3 cm tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos. Continuăm şi creştem la cîte 4 rînduri, la ambele margini, de 7 ori cîte 1 ochi. Vor fi 106 ochiuri. Cînd mîneca măsoară 11 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 8 ori cîte 2 ochiuri, * de 6 ori cîte 1 ochi, urmează 2 rînduri fără scăderi. Repetăm de 2 ori de la * . Pe urmă scădem de 18 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 18 ochiuri. Încheiem.

tipar pulover 20

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu