Jachetă Tweed – Model nr. 19

Modelul în care se tricotează această jachetă imită stofa. Se confecţionează în două culori. Tivurile interioare se tricotează în culoarea mai închisă. Buzunare tăiate, mîneci şapte-optimi.

Furnituri:
Circa 320 g lînă brună şi 260 g lînă verde, de grosime mijlocie, andrele nr. 3, 4 nasturi.

Mărimea: poza model 19
Circumferinţa pieptului circa 96 cm.

Model:

I. Tivurile interioare se tricotează în „punct de jerseu”.

II. Restul, cu model „tweed”, în 2 culori: tricotăm pentru început 1 rînd pe faţă şi un rînd pe dos cu firul brun. Urmează: rîndul 1: (verde) 2 ochiuri pe faţă, * aşezăm în faţa ochiurilor şi ridicăm cele 2 ochiuri următoare, luîndu-le din spatele andrelei, ca şi cum le-am tricota pe dos. Aşezăm firul înapoi, spre dos. Urmează 2 ochiuri pe faţă. Repetăm de la *. Rîndul 2: (verde) pe dos. Rîndul 3: (brun) 1 ochi pe faţă, *ridicăm 2 ochiuri, luîndu-le din spatele andrelei, firul este în faţa ochiurilor, ca în rîndul precedent. Aşezăm firul înapoi, spre dos, lucrăm 2 ochiuri pe faţă. Repetăm de la *. Rîndul 4: (brun) pe dos. Rîndul 5 (verde) * ridicăm 2 ochiuri ca în rîndul precedent, 2 ochiuri pe faţă. Repetăm de la *. Rîndul 6: (verde) pe dos. Rîndul 7: (brun) 3 ochiuri pe faţă, * ridicăm 2 ochiuri, 2 ochiuri pe faţă. Repetăm de la * . Rîndul 8 (brun) pe dos. Aceste rînduri se repetă. Atenţiune: firul să fie mereu pe faţa lucrului, în faţa celor 2 ochiuri ridicate.

model 19Măsura:

32 ochiuri şi 40 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Începem cu 148 ochiuri cu firul brun. Tricotăm 4 cm drept, urmează, pe faţa lucrului, un rînd de ochiuri pe dos. Aici va fi marginea tivului îndoit. Continuăm cu modelul II. Şi din acesta lucrăm drept 4 cm. Aici, şi începînd de aici, scădem la cîte 2 ¼ cm, la ambele margini, de 6 ori cîte 1 ochi. Rămîn 136 ochiuri. La 17 cm măsuraţi de la tiv, însemnăm linia taliei. Începînd de aici creştem la cîte 2 cm, la ambele margini, de 10 ori cîte 1 ochi. Vor fi 156 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
La începutul celor 2 rînduri următoare scădem cîte 9 ochiuri, pe urmă de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 10 ori cîte 1 ochi. Rămîn 124 ochiuri. Tricotăm drept pînă ce răscroiala mînecii, măsurată vertical, este de 14 cm. Aici, şi începînd de aici, creştem la cîte 2 cm, de ambele margini, de 3 ori cîte 1 ochi. Vom avea 130 ochiuri.

Umărul:
La 57 cm măsuraţi de la marginea tivului scădem, la începutul rîndurilor următoare de 10 ori cîte 5 ochiuri şi de 10 ori cîte 4 ochiuri. Rămîn 40 ochiuri la mijloc. Încheiem.

Partea dreaptă a feţei:
Începem cu 72 ochiuri cu lînă brună. Tricotăm un tiv de 4 cm cu modelul I, ca la spate, pe urmă un rînd de ochiuri pe dos, pe faţa lucrului. La marginea dreaptă (marginea interioară) adăugăm 26 ochiuri. Vor fi 98 ochiuri. Începînd cu rîndul următor continuăm cu modelul II, dar la marginea dreaptă tricotăm 14 ochiuri şi mai departe în culoare brună, cu modelul I. (Cînd începem să lucrăm cu firul verde, îl aşezăm în cruce peste cel brun, şi îl strîngem ca să nu se formeze goluri). La marginea exterioară scădem şi creştem la fel ca la spate, pînă la răscroiala mînecii. La 8 ½ cm măsuraţi de la tiv, formăm la marginea interioară prima pereche de butoniere: tricotăm 4 ochiuri de la margine şi din 6 ochiuri facem butoniera. Tricotăm cele 4 ochiuri următoare în culoare brună, cît şi 4 ochiuri din împletitura tweed, iar din cele 6 ochiuri următoare, a doua butonieră. Butonierele următoare, în total 4 perechi, se formează la fel, exact deasupra primei perechi, mereu la distanţa de cîte 8 ½ cm. Între timp, la 9 ½ cm măsuraţi de la marginea tivului facem buzunarul. Luăm, la marginea interioară 43 ochiuri pe o andrea de rezervă, tricotăm 39 ochiuri pentru buzunar, iar restul ochiurilor rămîne pe altă andrea de rezervă. Lucrăm mai departe numai cu ochiurile buzunarului şi tricotăm 2 ½ cm. Continuăm cu firul brun. Tricotăm un rînd de ochiuri pe dos, pe faţa lucrului şi încă 2 ½ cm în „punct de jerseu”. Încheiem.

Lăsăm lucrul de o parte. Începem pe andrele separat 41 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului, cu firul brun. Tricotăm 9 ½ cm în „punct de jerseu”. La începutul ultimelor 2 rînduri scădem cîte 1 ochi: rămîn 39 ochiuri. Sfîrşim cu 1 rînd pe faţă, şi lăsăm la o parte. Continuăm faţa. Tricotăm ochiurile marginii exterioare lăsate pe andreaua de rezervă şi în continuare cele ale căptuşelii buzunarului, pe urmă restul de 43 ochiuri de pe a doua andrea de rezervă. Continuăm cu modelul tweed (atenţie la continuitatea modelului). Marginea interioară urmează drept pînă la 35 cm măsuraţi de la marginea tivului.

Răscroiala gîtului:
Aici, şi începînd de aici, scădem la cîte 1 ½ cm de 16 ori cîte 1 ochi. Scăderile se fac pe lîngă banda de 14 ochiuri în culoare brună.

Răscroiala mînecii:
La marginea exterioară, la acelaşi nivel cu spatele, scădem la începutul rîndului următor 10 ochiuri, iar pe urmă, la cîte 2 rînduri, la începutul lor, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 7 ori cîte 1 ochi. Urmăm drept, pînă ce răscroiala mînecii măsoară, în linie dreaptă, 12 cm. Aici, şi începînd de aici, creştem la cîte 1 cm de 9 ori cîte 1 ochi.

Umărul:
Cînd răscroiala mînecii este cu 1 cm mai înaltă decît aceea a spatelui, scădem la marginea exterioară, la începutul rîndurilor, de 5 ori cîte 5 ochiuri şi de 5 ori cîte 4 ochiuri. Cu restul ochiurilor continuăm la marginea interioară încă 6 cm, pe urmă încheiem.

Partea stîngă a feţei:
Se lucrează inversat şi fără butoniere.

Mîneca stîngă:
Începem cu 84 ochiuri cu firul brun. Tricotăm cu modelul I şi scădem la cîte 1 cm, la ambele margini, de 3 ori cîte 1 ochi. Rămîn 78 ochiuri. După 4 cm urmează un rînd de ochiuri pe dos, lucrate pe faţa lucrului. Continuăm cu modelul II şi creştem la cîte 1 ½ cm, la ambele margini, de 21 ori cîte 1 ochi. Vor fi 120 ochiuri. Cînd mîneca măsoară 35 cm de la marginea tivului îndoit, sau altă măsură necesară antebraţului, scădem la începutul rîndului următor 3 ochiuri, iar la începutul rîndului al doilea 10 ochiuri. (Răscroiala mai adîncă vine în faţă). La începutul rîndurilor ce urmează scădem de 10 ori cîte 2 ochiuri, de 36 ori cîte 1 ochi, de 14 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 17 ochiuri. Încheiem.

Mîneca dreaptă:
Se lucrează inversat.

Călcăm părţile tricotate, le montăm. Îndoim tivurile pe linia ochiurilor lucrate pe dos şi le coasem cu puncte invizibile. Îndoim tivurile feţelor, festonăm butonierele suprapuse. Benzile buzunarelor le răsfrîngem în afară, cele două margini înguste le coasem, le răsfrîngem din nou, le călcăm şi le fixăm. Atît căptuşeala buzunarelor, cît şi banda prelungită a gîtului se cos cu puncte invizibile. Coasem nasturii la locul lor.

tipar 19

Lasă un comentariu