Hăinuţă şi boneţică de copil mic – Model nr. 60

Prima îmbrăcăminte importantă a copilului. Pentru băietaşi o tricotăm într-un model pepit în bleu cu alb, iar pentru fetiţe, roz cu alb.

Furnituri: poza model 60
Circa 120 g lînă albă, şi circa 100 g lînă colorată, mijlocie, andrele nr. 2 ½ şi 3, şi 5 nasturi.

Mărimea:
Lărgimea hăinuţei încheiată la nasturi circa 76 cm, lungimea la mijlocul spatelui, fără guler, 30 cm (pentru copii de 1 an).

Model:
I. Gulerul, tivurile şi partea de sus a bonetei se lucrează în „punct leneş”.

II. Restul se lucrează astfel: tricotăm un rînd pe faţă, baza.

Rîndul 1: (bleu) pe faţa lucrului: ochiul începător, * 1 ochi pe faţă, ridicăm 1 ochi luîndu-l din spatele andrelei (firul este în spatele andrelei). Repetăm de la * .

Rîndul 2: (bleu) pe faţă.

Rîndul 3: (alb) ochiul începător, * ridicăm 1 ochi, ca rîndul întîi, urmează 1 ochi pe faţă. Repetăm de la * .

Rîndul 4: (alb) pe faţă. Repetăm aceste 4 rînduri.

model 60Măsura:
28 ochiuri şi 56 rînduri = 10 cm, cu modelul II, lucrat cu andrele nr. 3.

Spatele:
Începem cu 80 ochiuri, pe andrele nr. 3. Tricotăm 14 cm cu modelul II.

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndurilor următoare scădem de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. Rămîn 66 ochiuri.

Umărul:
Cînd spatele este de 25 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare de 14 ori cîte 3 ochiuri şi de 2 ori cîte 2 ochiuri. Rămîn 20 ochiuri la mijloc. Încheiem.

Partea dreaptă a feţei:
Începem cu 44 ochiuri pe andrele nr. 3. Tricotăm 14 cm cu modelul II.

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndului următor scădem la marginea stîngă (exterioară) 3 ochiuri, pe urmă la cîte 2 rînduri de 6 ori cîte 1 ochi. Rămîn 35 ochiuri. Marginea interioară urmează drept înainte.

Răscroiala gîtului:
La 23 cm măsuraţi de la marginea de jos scădem la marginea interioară, la cîte 2 rînduri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 5 ori cîte 1 ochi. Apoi urmăm drept înainte.

Umărul:
Între timp, cînd lucrul are 25 cm de la marginea de jos, formăm umărul, scăzînd la marginea exterioară cîte 3 ochiuri.

Partea stîngă a feţei se tricotează în sens opus.

Mîneca:
Începem cu 46 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ cu lînă albă, şi tricotăm 2 cm cu modelul I. Continuăm cu andrele nr. 3, cu modelul II. Creştem mereu la cîte 2 ¼ cm, la ambele margini ale mînecii, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 58 ochiuri. La 17 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare: de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri, de 12 ori cîte 1 ochi, * tricotăm 2 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem de 4 ori cîte 1 ochi. Repetăm încă de 2 ori de la * . Mai scădem de 6 ori cîte 2 ochiuri. Rămîn 12 ochiuri. Încheiem.

Călcăm părţile tricotate, le asamblăm. La marginea interioară ridicăm 64 ochiuri, începînd de la gît, pe andrele nr. 2 ½. Pe altă andrea ridicăm 164 ochiuri de la marginea de jos. În sfîrşit, pe o a treia andrea ridicăm 64 ochiuri de la marginea dreaptă, începînd de la colţul de jos. Tricotăm rîndurile dus – întors, facem o bordură de 2 cm cu modelul I în culoare albă. La întîlnirea andrelelor creştem în fiecare rînd cîăte 1 ochi pentru ca să se aşeze frumos colţurile. Între timp, la lăţimea de 1 cm, facem 5 butoniere orizontale, împărţite la distanţe egale (în partea stîngă pentru băieţi, în partea dreaptă pentru fetiţe).

Gulerul:
După ce am tricotat bordurile, ridicăm şi ochiurile din răscroiala gîtului la cîte 1 cm de la marginea feţelor şi tricotăm 3 cm drept înainte, cu lînă albă, cu modelul I. Urmează încă 2 cm, tricotînd în fiecare al 3-lea şi 4-lea ochi împreună pe faţă. Cînd gulerul este gata, rotunjim colţurile cu ajutorul unui fier de călcat nu prea încins.

Boneţica:
Începem cu 98 ochiuri pe andrele nr. 3, cu modelul II. Tricotăm 7 cm, pe urmă continuăm cu andrele nr. 2 ½, cu lînă albă şi tricotăm 12 cm cu modelul I. Scădem în ultimele 2 rînduri cîte 1 ochi, pe urmă împărţim ochiurile pe 4 andrele (cîte 24 ochiuri pe andrea). Coasem pe doul lucrului cele două margini înguste ale bucăţii cu model, în lăţime de 2 ochiuri şi continuăm cu lucrul în cerc, cu ochiuri pe faţă. Scădem la începutul şi la mijlocul fiecărei andrele, deci în 8 locuri, cîte 1 ochi la 2 rînduri, pînă rămîn 16 ochiuri. Rupem firul, îl introducem într-un ac de brodat şi strîngînd ochiurile pe dosul lucrului, îl întărim.

Clapele pentru urechi:
(2 buc.) Începem cu 7 ochiuri, pe andrele nr. 2 ½. Tricotăm în „punct leneş”. Creştem la începutul fiecărui rînd cîte 1 ochi, pînă vor fi 17 ochiuri. La 8 cm de jos încheiem.

Răsfrîngem bordura cu model, coasem clapele de ambele părţi. Pregătim două şnururi de cîte 25 cm, pe care le coasem de clape. Pentru vîrf facem un pampon mare, iar pentru capătul şnururilor, două pampoane mai mici. Pamponul se face astfel: tăiem din carton tare 2 rotocoale atît de mari cît dorim să fie pamponul (adică ceva mai mari). La mijloc facem 2 găuri rotunde, de circa 1 ½ cm diametru. Prindem cele 2 rotocoale şi le surfilăm des cu firul de lînă, pînă se umple mijlocul găurit. Apoi tăiem firele, intrînd cu vîrful foarfecii între cele două rotocoale de carton. Desfacem firele cu îngrijire şi le înfăşurăm strîns cu un fir de lînă. După ce l-am întărit bine, scoatem cartonul şi tundem pamponul cu foarfeca, dîndu-i o formă frumoasă rotundă.

tipar 60

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

P.S. Eu am tricotat hăinuţa, vezi poza, dar am mai schimbat culorile pentru un model variat.
E uşor de lucrat. Boneţica nu am făcut-o pentru că, fiind hăinuţă pentru fetiţă, am preferat să croşetez o pălăriuţă. Spor!P1000451P1000450

Lasă un comentariu