Pulover cu guler – Model nr. 29

Pulover drept, cu nasturi ascunşi şi guler mare.

Furnituri:
Circa 450 g lînă, andrele nr. 2 ½ , 4 nasturi, panglică.

poza 29Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 92 – 94 cm. Lărgimea puloverului circa 103 cm, lungimea măsurată la mijlocul spatelui, circa 55 cm.

Model:
I. Tivurile se lucrează în „punct de jerseu”.

II. Cea mai mare parte a puloverului este tricotată în dungi alternante de „punct de orez lungit” şi „punct de jerseu”. Punctul de orez lungit se lucrează astfel:

Rîndul 1: 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, alternînd pînă la sfîrşitul rîndului.

Rîndul 2 şi toate rîndurile cu soţ: deasupra ochiului pe faţă tricotăm un ochi pe faţă, deasupra ochiului pe dos, tricotăm un ochi pe dos.

Rîndul 3 şi toate rîndurile fără soţ: deasupra ochiului pe faţă tricotăm 1 ochi pe dos, deasupra celui pe dos tricotăm 1 ochi pe faţă.

Rîndurile 2 şi 3 se repetă. Împărţirea ochiurilor este dată în text, la fel şi modelul gulerului.

Măsura:
32 ochiuri şi 44 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Începem cu 149 ochiuri cu modelul I. După 3 cm tricotăm, pe faţa lucrului, un rînd de ochiuri pe dos. Continuăm cu modelul II. Ochiurile se împart astfel: ochiul începător, 5 ochiuri pe faţă, 9 ochiuri în „punct de orez lungit” * 7 ochiuri pe faţă, 9 ochiuri în „punct de orez lungit”. Repetăm încă de 7 ori de la *, urmează 5 ochiuri pe faţă şi ochiul care încheie rîndul. În rîndurile fără soţ tricotăm deasupra ochiurilor pe faţă, ochiuri pe dos. Această împărţire a ochiurilor o menţinem pînă la terminarea spatelui, avem însă grijă la continuitatea modelului la scăderi şi creşteri. La 6 cm măsuraţi de la marginea de jos şi începînd de aici la cîte 4 cm, creştem la ambele margini, de 8 ori cîte 1 ochi. Vor fi 165 ochiuri.

Răscroiala mînecii: model 29
La 35 cm măsuraţi de jos, scădem, la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri, * de 4 ori cîte 1 ochi, urmează 2 rînduri fără scăderi. Repetăm încă de 2 ori de la *. Rămîn 129 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 10 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la fiecare cm, de ambele margini, de 6 ori cîte 1 ochi. Vom avea 141 ochiuri pe andrea.

Umărul:
La 53 cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem, la începutul rîndurilor următoare de 24 ori cîte 3 ochiuri şi de 12 ori cîte 2 ochiuri.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 58 cm măsuraţi de la marginea de jos, încheiem la mijloc 15 ochiuri şi luînd una dintre părţi pe o andrea de rezervă, tricotăm fiecare bucată separat. Scădem în continuare umărul, încheind cîte 2 ochiuri; la marginea interioară, pe lîngă gît, scădem de 3 ori cîte 3 ochiuri şi apoi cîte 2 ochiuri, pînă se epuizează toate ochiurile.

Faţa:
Începem cu 155 ochiuri cu modelul I. După 3 cm, tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos. Continuăm cu modelul II. Împărţirea ochiurilor: ochiul începător, 8 ochiuri în „punct de jerseu”, * 9 ochiuri în „punct de orez lungit”, 7 ochiuri în „punct de jerseu”. Repetăm de la * pînă rămîn 18 ochiuri: 9 ochiuri în „punct de orez lungit”, 8 ochiuri în „punct de jerseu”, urmează ochiul care încheie rîndul. Menţinem această împărţire a ochiurilor pînă la terminarea feţei. Lucrăm 3 cm drept înainte. Aici, şi începînd de aici la cîte 5 cm creştem la ambele margini, de 6 ori cîte 1 ochi. Între timp, la 19 cm de la marginea de jos, luăm la începutul rîndului pe faţă 74 ochiuri pe o andrea de rezervă, iar cu restul de 87 ochiuri continuăm partea dreaptă a feţei. La marginea exterioară creştem după indicaţiile date. Marginea interioară urmează drept înainte. La 32 cm de la marginea de jos, lucrăm, în locul pensei de la piept, cu rînduri prescurtate. Pe faţa lucrului tricotăm 45 ochiuri de la începutul rîndului, restul rămîn pe andreaua stîngă, întoarcem şi tricotăm tot aceste 45 ochiuri. În rîndul următor tricotăm 54 ochiuri, întoarcem şi tricotăm tot aceste 54 ochiuri. În rîndul următor tricotăm 63 ochiuri, întoarcem ş.a.m.d. Continuăm în felul acesta, tricotînd în fiecare rînd ci 9 ochiuri mai mult, pînă lucrăm din nou cu toate ochiurile rîndului (90 ochiuri).

De reţinut:
Deoarece sub răscroiala mînecii am format un ic de circa 2 cm prin rîndurile prescurtate, vom avea începînd de aici 2 măsuri diferite. Marginea laterală este mai scurtă, linia de mijloc mai lungă, respectiv mai înaltă. Am semnalat pe tipar această diferenţă prin cele două linii ale umărului. Cea punctată arată înălţimea scăzută (aici 6 cm), cea plină arată umărul de 8 cm realmente obţinut.

Răscroiala mînecii:
Cînd marginea exterioară este tot atît de înaltă ca spatele pînă la răscroiala mînecii (marginea interioară este, din cauza rîndurilor prescurtate, cu circa 2 cm mai înaltă), scădem la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, la începutul lor, o dată 7 ochiuri, o dată 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri, o dată 1 ochi, * tricotăm 3 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem de 2 ori cîte 1 ochi. Repetăm încă o dată de la *. Rămîn 71 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii are pe verticală 7 cm, creştem aici, şi începînd de aici la fiecare 1 cm, de 10 ori cîte 1 ochi. Între timp, cînd marginea interioară măsoară 30 cm de la împărţirea ochiurilor, formăm aici o butonieră: tricotăm 4 ochiuri de la margine şi cu 5 ochiuri facem butoniera.

Răscroiala gîtului:
La 2 cm deasupra butonierei, la 32 cm de la împărţirea ochiurilor, scădem la începutul rîndului următor 10 ochiuri, pe urmă la cîte 2 rînduri, la începutul lor, o dată 4 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. Această margine continuă drept înainte.

Umărul:
Cînd răscroiala mînecii este de 17 cm, măsuraţi vertical, încheiem la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, de 7 ori cîte 4 ochiuri şi apoi cîte 3 ochiuri, pînă se epuizează toate ochiurile. La ochiurile lăsate pe andreaua de rezervă, ridicăm la marginea interioară, pe dinăuntrul lucrului, 13 ochiuri şi tricotăm partea stîngă a feţei inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Începem cu 91 ochiuri cu modelul I. După 3 cm tricotăm, pe faţa lucrului, un rînd de ochiuri pe dos. Continuăm cu modelul II cu următoarea împărţire a ochiurilor. Ochiul începător, 8 ochiuri în „punct de jerseu”, * 9 ochiuri în „punct de orez lungit”, 7 ochiuri în „punct de jerseu”. Repetăm încă de 3 ori de la *. Urmează: 9 ochiuri în „punct de orez lungit”, 8 ochiuri în „punct de jerseu”, ochiul care încheie rîndul. Tricotăm 3 cm drept înainte. Aici, şi începînd de aici creştem, la cîte 8 rînduri, la începutul şi sfîrşitul lor, de 18 ori cîte 1 ochi. Vor fi 127 ochiuri. Cînd mîneca are 40 cm de jos, sau altă măsură necesară antebraţului, scădem în rîndurile următoare de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri, de 10 ori cîte 1 ochi, de 8 ori cîte 2 ochiuri, de 20 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 23 ochiuri. Încheiem.

Gulerul:
Începem cu 152 ochiuri. Tricotăm 3 cm în „punct de orez lungit”. Continuăm în „punct de jerseu”, însă la ambele margini tricotăm 11 ochiuri (împreună cu ochiul începător, respectiv cu ochiul care încheie rîndul) în „punct de orez lungit”. La 12 cm măsuraţi de la marginea de jos, lucrăm cu rînduri prescurtate. Tricotăm pe faţa lucrului, 95 ochiuri, restul rămîn pe andreaua stîngă, întoarcem şi tricotăm 38 ochiuri. Întoarcem, tricotăm 57 ochiuri. Întoarcem, tricotăm 76 ochiuri. La fiecare întoarcere tricotăm cu 19 ochiuri mai mult, pînă lucrăm în sfîrşit cu 152 ochiuri. Încheiem.

Călcăm bucăţile tricotate şi le montăm. Îndoim tivurile şi le coasem cu puncte invizibile. La fenta din faţă coasem pentru nasturii ascunşi o panglică ripsată de aceeaşi culoare, în care tăiem 4 butoniere. Cea de sus o festonăm împreună cu butoniera tricotată, la celelalte festonăm numai panglica. Gulerul îl coasem cu rîndul cu care l-am încheiat în răscroiala gîtului, aşezîndu-l pînă la marginea fentei. Înconjurăm fenta feţei şi în continuare gulerul, cu 2 rînduri de picioruşe scurte croşetate, rotunjind puţin colţurile gulerului. Coasem nasturii.

tipar 29

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu