Pulover cu linii diagonale – Model nr. 27

Acest pulover se tricotează în întregime cu linii diagonale în 2 culori, una mai închisă, cealaltă mai deschisă. Combinaţii de culori frumoase şi moderne sînt: bej – alb, galben – alb, gri închis – gri deschis, brun – ivoriu, albastru închis – bleu. Mînecile sînd şapte-optimi, buzunarele tăiate iar gulerul se lucrează cu acelaşi model diagonal.

Furnituri: poza 27
Circa 270 g lînă mai închisă (Î) şi circa 230 g lînă mai deschisă (D), andrele nr. 3, fermoar.

Mărimea:
Lărgimea puloverului circa 103 cm, lungimea la mijlocul spatelui 60 cm (circumerinţa pieptului 90 – 94 cm).

Model:
I. Tivurile se tricotează în “punct de jerseu”.

II. Restul, diagonal:
Rîndul 1 (D) *4 ochiuri pe faţă, ridicăm 2 ochiuri, luîndu-le din spatele andrelei, firul rămîne în spatele andrelei, pe dosul lucrului. Repetăm de la *.

Rîndul 2 şi toate rîndurile cu soţ: (în culoarea rîndului precedent): cele 2 ochiuri ridicate în rîndul premergător se ridică din nou, dar acum firul este în faţa ochiurilor, tot pe dosul lucrului. Deasupra celor 4 ochiuri pe faţă din rîndul precedent vin 4 ochiuri tricotate pe dos.

Rîndul 3: (Î) * ridicăm 2 ochiuri, ca în rîndul 1, 4 ochiuri pe faţă. Repetăm de la * .

Rîndul 5: (D) 2 ochiuri pe faţă, * ridicăm 2 ochiuri ca în rîndul 1, 4 ochiuri pe faţă. Repetăm de la * .

Rîndul 7: (Î) ca rîndul 1.

Rîndul 9: (D) ca rîndul 3.

Rîndul 11: (Î) ca rîndul 5.

După rîndul al 12-lea repetăm de la rîndul întîi.

model 27Măsura:
34 ochiuri şi 52 rînduri = 10 cm din modelul II. (Din “punct de jerseu” 29 ochiuri = 10 cm).

Spatele:
Începem cu 134 ochiuri în culoarea închisă, cu modelul I. Tricotăm 3 cm drept înainte. Urmează pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos, apoi, pe dosul lucrului, încă un rînd de ochiuri pe dos. În acest în urmă rînd creştem mereu, la cîte 6 ochiuri, de 22 ori cîte 1 ochi. Vor fi 156 ochiuri. Continuăm cu modelul II. Creştem la ambele margini ale lucrului, la cîte 5 ½ cm, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 168 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Cînd spatele măsoară 40 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri, de 2 ori cîte 1 ochi, * tricotăm 2 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem de 4 ori cîte 1 ochi. Repetăm încă de 2 ori de la * , şi mai scădem de 2 ori cîte 1 ochi. Rămîn 138 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 8 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la cîte 1 cm, la ambele margini, de 10 ori cîte 1 ochi. Între timp, la 52 cm măsuraţi de la marginea de jos, împărţim ochiurile în două. Lăsăm jumătate din ochiuri pe o andrea de rezervă şi tricotăm cele două bucăţi separat. La marginea exterioară creştem la cîte 1 cm ca mai sus, la marginea stîngă lucrăm drept înainte.

Umărul:
După 6 cm de la îmărţirea ochiurilor formăm umărul, scăzînd la cîte 2 rînduri, de 10 ori cîte 3 ochiuri şi de 11 ori cîte 2 ochiuri. Între timp, cînd avem 11 cm de la împărţirea ochiurilor, scădem la marginea interioară, la gît, la cîte 2 rînduri, o dată 7 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri şi cîte 2 ochiuri, pînă se epuizează toate ochiurile.

Faţa:
Începem cu 141 ochiuri în culoarea mai închisă. Tricotăm 3 cm în „punct de jerseu”, pe urmă cîte 1 rînd de ochiuri pe dos atît pe faţa, cît şi pe dosul lucrului. În ultimul rînd creştem mereu la cîte 6 ochiuri, de 23 ori cîte 1 ochi. Vor fi 164 ochiuri. Continuăm cu modelul II. Creştem la ambele margini, la cîte 3 ¼ cm, de 10 ori cîte 1 ochi. Vor fi 184 ochiuri.

Buzunarele:
Între timp, la 15 cm măsuraţi de la marginea de jos, luăm pe faţa lucrului, de ambele părţi ale celor 42 ochiuri, din mijloc, cîte 48 ochiuri pe cîte o andrea de rezervă. Lăsăm lucrul de o parte. Pe alte andrele începem 48 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului. Tricotăm 12 cm cu modelul II sfîrşind cu acelaşi rînd de model cu faţa. Lăsăm deoparte. Pe alte andrele lucrăm o bucată la fel şi lăsăm şi pe aceasta deoparte. Apoi continuăm faţa şi în locul ochiurilor lăsate pe andrelele de rezervă, tricotăm ochiurile căptuşelii buzunarelor (ochiurile buzunarelor rămîn mai departe pe andrelele de rezervă). Cînd faţa are 37 cm de la marginea de jos, lucrăm în dreptul penselor de la piept, cu rînduri prescurtate. Pe faţa lucrului, tricotăm la începutul rîndului 136 ochiuri. Restul (48 ochiuri) rămîn pe andreaua stîngă. Întoarcem. Tricotăm 88 ochiuri. Întoarcem şi tricotăm 96 ochiuri. Întoarcem, tricotăm 104 ochiuri ş.a.m.d. La fiecare întoarcere tricotăm cu 8 ochiuri mai mult, pînă ce lucrăm din nou cu toate ochiurile rîndului.

De reţinut:
Deoarece am format sub răscroiala mînecii un ic de 2 cm prin rîndurile prescurtate, vom avea începînd de aici două măsuri diferite, mărimea laterală este mai scurtă, linia de mijloc mai lungă, respectiv mai înaltă. Am semnalat pe tipar această diferenţă prin cele două linii ale umărului. Linia punctată arată înălţimea scăzută (aici 6 cm), cea plină arată umărul de 8 cm, realmente obţinut.

Răscroiala mînecii:
Cînd marginea laterală măsoară 40 cm de la marginea de jos (la mijloc circa 42 cm), scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 18 ori cîte 1 ochi. Rămîn 138 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 7 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la fiecare 1 cm, de 10 ori cîte 1 ochi.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 57 cm măsuraţi de la marginea de jos, încheiem 20 ochiuri în mijlocul rîndului, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi continuăm cele două bucăţi separat. La marginea interioară scădem, la cîte 2 rînduri, o dată 3 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. Această margine continuă drept înainte.

Umărul:
Cînd faţa măsoară lateral 57 cm de la marginea de jos, scădem la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, de 4 ori cîte 4 ochiuri şi apoi cîte 3 ochiuri, pînă se epuizează toate ochiurile.

Mîneca:
Începem cu 78 ochiuri în culoarea mai închisă. Tricotăm 3 cm în „punct de jerseu”. Urmează un rînd de ochiuri pe dos atît pe faţa, cît şi pe dosul lucrului. În ultimul rînd creştem mereu la cîte 6 ochiuri de 12 ori cîte 1 ochi. Vor fi 90 ochiuri. Continuăm cu modelul în diagonală. Tricotăm 3 cm drept înainte. Aici şi începînd de aici, creştem la cîte 9 rînduri, la ambele margini, de 22 ori cîte 1 ochi. Vor fi 134 ochiuri. Cînd mîneca măsoară 44 cm de la marginea de jos, sau altă măsură necesară antebraţului, scădem, la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 10 ori cîte 2 ochiuri, de 34 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 22 ochiuri. Încheiem.

Gulerul:
Începem cu 124 ochiuri în culoarea mai închisă. Tricotăm 2 cm în „punct de jerseu”. Aici urmează, pe faţa lucrului, rîndul de ochiuri tricotate pe dos, pe urmă mai tricotăm şi pe dosul lucrului un rînd de ochiuri pe dos, în care creştem mereu, la cîte 6 ochiuri, de 20 ori cîte 1 ochi. Vor fi 144 ochiuri. Continuăm cu modelul II şi tricotăm drept 10 cm. Încheiem.

Ochiurile buzunarelor lăsate pe andrelele de rezervă le tricotăm în culoarea mai închisă. Scădem de 6 ori mereu la al 7-lea ochi. Rămîn 42 ochiuri. Cu acestea tricotăm 2 cm. Apoi vom prinde bentiţa pe dosul lucrului în aşa fel, încît la marginea buzunarelor să se vadă o linie îngustă. Cele 3 margini libere ale căptuşelii buzunarelor le prindem cu puncte invizibile.

Călcăm părţile tricotate, le montăm. Îndoim tivul de jos în lungul rîndului tricotat pe dos şi îl fixăm cu puncte invizibile. Aşezăm gulerul cu rîndul cu care l-am încheiat, în răscroiala gîtului, cu dosul pe faţa puloverului; pe urmă îl răsfrîngem în afară. Marginea o îndoim şi o coasem cu împunsături largi. Întindem puţin marginea de jos a gulerului cu fierul de călcat, pentru ca să se aşeze frumos. În fenta de la spate şi în jumătatea lăţimii gîtului aşezăm fermoarul.

tipar 27

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu