Pulover – Model nr. 26

Banta dublă, evazată, a gîtului, forma lărguţă şi lungă dau acestui frumos pulover o linie nouă, interesantă. Marginea de jos şi mîneca lungă sînt înconjurate de o bandă în „punct de orez”. Puloverul are fente laterale.

poza model 26Furnituri:
Circa 420 g lînă, 2 andrele nr. 2 ½ şi 4 andrele nr. 2 pentru împletit ciorapi.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 96 – 98 cm. Lărgimea puloverului circa 106 cm, lungimea 52 cm, măsuraţi în mijlocul spatelui, fără banda de la gît.

Model:
I. Benţile de la marginea de jos, de la mîneci şi gît se tricotează în „punct de orez”.

II. Restul se lucrează în „punct de jerseu”.

Măsura:
32 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm cu modelul II.

Spatele:
Începem cu 150 ochiuri cu modelul I şi tricotăm 4 cm. Continuăm cu modelul II, însă la cele două margini tricotăm mai departe cîte 14 ochiuri cu modelul I, pînă la 12 cm de la marginea de jos. Încpînd de aici tricotăm tot spatele, pînă la sfîrşit, în „punct de jerseu”. Între timp, la 4 cm măsuraţi de jos şi de aici la cîte 3 cm, creştem, la ambele margini, de 9 ori cîte 1 ochi. Vor fi 168 ochiuri (creşterile le efectuăm înăuntrul benzii de 14 ochiuri tricotată în „punc de orez”). În continuare creştem la fel, mereu deasupra primelor creşteri, nu la larginea lucrului.

model 26Răscroiala mînecii:
Cînd spatele are 32 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 14 ori cîte 1 ochi. Rămîn 130 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 11 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la fiecare 1 cm, la ambele margini ale lucrului, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 142 ochiuri.

Umărul:
La 50 cm măsuraţi de jos, scădem, la începutul rîndurilor următoare, cîte 3 ochiuri, pînă se epuizează toate ochiurile.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 52 cm măsuraţi de jos, încheiem 16 ochiuri la mijlocul rîndului, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi tricotăm fiecare bucată separat. Scădem la marginea interioară, la cîte 2 rînduri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi apoi cîte 2 ochiuri pînă la sfîrşit.

Faţa:
Începem cu 156 ochiuri. Tricotăm jos şi în părţi banda în „punct de orez” la fel ca la spate. Creştem la ambele margini ale lucrului, la fel ca la spate, înăuntrul benţii în „punct de orez”, la 4 cm şi de aici la cîte 3 cm, de 9 ori cîte 1 ochi. Vor fi 174 ochiuri. La 29 cm măsuraţi de jos, tricotăm în locul pensei de la piept, rîndurile prescurtate: pe faţa lucrului tricotăm 129 ochiuri pe faţă, restul rămîn pe andreaua stîngă. Întoarcem, tricotăm 84 ochiuri pe dos. Întoarcem, tricotăm 91 ochiuri pe faţă. Întoarcem, tricotăm 98 ochiuri pe dos ş.a.m.d. Continuăm, tricotînd în fecare rînd cu cîte 7 ochiuri mai mult pînă ce, după ultimul rînd prescurtat (154 ochiuri pe dos), lucrăm din nou cu toate ochiurile rîndului.

Răscroiala mînecii:
Cînd marginea exterioară are 32 cm de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 16 ori cîte 1 ochi. Rămîn 130 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 8 cm, măsuraţi vertical, creştem aici şi începînd de aici la fiecare 1 cm, de 9 ori cîte 1 ochi.

Răscroiala gîtului:
Între timp, cînd lucrul are la mijloc 42 cm de la marginea de jos, luăm jumătatea ochiurilor pe o andrea de rezervă şi tricotăm fiecare bucată separat. La marginea interioară, lîngă gît, scădem la cîte 2 rînduri, la începutul lor, o dată 1 ochi, de 10 ori cîte 2 ochiuri şi apoi cîte 1 ochi pînă la sfîrşit.

Umărul:
Între timp, cînd răscroiala mînecii este de 17 cm, măsuraţi vertical, scădem la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, la începutul rîndurilor, cîte 3 ochiuri pînă se epuizează toate ochiurile.

De reţinut:
Deoarece am format din răscroiala mînecii, prin rînduri prescurtate, un ic de circa 2 ½ cm, vom avea, începînd de aici, 2 măsuri diferite. Marginile laterale sînt mai scurte, iar la mijloc puloverul este mai lung, respectiv mai înalt. Pe tipar am semnalat această diferenţă prin cele două linii ale umărului. Linia punctată arată înălţimea scăzută, în cazul de faţă 5 cm, iar cea plină arată înălţimea de 7 ½ cm realmente obţinută.

Mîneca:
Începem cu 85 ochiuri. Lucrăm 4 cm înainte cu modelul I, pe urmă continuăm în „punct de jerseu”, tricotăm însă 13 ochiuri la mihjloc pe o ditanţă de încă 8 cm, în „punct de orez”. La marginile exterioare creştem la cîte 2 cm de 19 ori cîte 1 ochi. Vor fi 123 ochiuri. Cînd mîneca are 40 cm de la marginea de jos, sau altă măsură necesară antebraţului, scădem la începutul celor două rînduri următoare cîte 8 ochiuri. Urmează să scădem la începutul fiecărui rînd de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri, de 14 ori cîte 1 ochi. Tricotăm 2 rînduri fără scăderi şi pe urmă mai scădem de 10 ori cîte 1 ochi. Urmează 2 rînduri fără scăderi, apoi scădem de 16 ori cîte 1 ochi, de 8 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 25 ochiuri. Încheiem.

Călcăm părţile tricotate. Montăm spatele cu faţa, lăsînd deschisă în părţi cîte o fentă de 10 cm. Tivim marginile acestor fente, îndoindu-le pe o lăţime de 1 – 2 cm. Din răscroiala gîtului ridicăm 179 ochiuri pe 3 andrele de împletit ciorapi, astfel încît să avem 67 ochiuri la spate şi cîte 56 ochiuri în ambele părţi. Tricotăm cu modelul I, la mijloc însă, la întîlnirea celor 2 andrele, lucrăm 2 ochiuri mereu pe faţă. Pentru a obţine colţul ascuţit, scădem de 10 ori cîte 1 ochi, mereu la cîte 2 rînduri, lîngă aceste 2 ochiuri tricotate pe faţă. Cînd banta este de 5 cm, creştem în aceeaşi măsură în care am scăzut, pe lîngă cele 2 ochiuri pe faţă, de 10 ori cîte 1 ochi. Cînd banta este de 10 cm o încheiem, o îndoim spre interior şi o coasem cu puncte acunse.

Călcăm banta dublă care stă puţin depărtată de gît.

tipar 26

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

One response to this post.

  1. Posted by emma on martie 5, 2012 at 11:56 am

    cum cresc inauntru benzii ( la spate, jos)?

    Răspunde

Lasă un comentariu