Pulover sport cu mîneca scurtă – Model nr. 28

Pulover drept, gen cămaşă, pentru bărbaţi. Tivul de jos şi marginile mînecilor sînt dublate, fără elastic. Se poate tricota din lînă, sau pentru vară, din bumbac.

Furnituri: poza 28
Circa 400 g fir mijlociu, andrele nr. 2 ½.

Mărimea:
Lărgimea puloverului circa 100 cm, lungimea la mijlocul spatelui 60 cm (circumerinţa pieptului 94 – 95 cm).

Model:
I. Tivurile se tricotează în „punct de jerseu”.

II. Restul se lucrează astfel:
Rîndul 1: 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, alternînd pînă la sfîrşitul rîndului.

Rîndul 2: pe dos.

Rîndul 3: ca rîndul 1, însă inversat: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, alternînd pînă la sfîrşitul rîndului.

Rîndul 4: pe dos.

Aceste 4 rînduri se repetă.

model 28Măsura:
30 ochiuri şi 44 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Începem cu 152 ochiuri. Tricotăm 4 cm cu modelul I. În locul ultimului rînd pe dos tricotăm 1 rînd pe faţă (marginea tivului). Urmează încă 4 cm cu modelul I. Continuăm cu modelul II. Tricotăm drept înainte pînă avem 38 cm măsuraţi de la marginea tivului.

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndurilor pe faţă scădem de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 12 ori cîte 1 ochi. Rămîn 116 ochiuri. Tricotăm drept înainte, pînă ce răscroiala mînecii este de 11 cm, măsuraţi vertical. Aici, şi începînd de aici la cîte 1 ½ cm creştem, la ambele margini de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 128 ochiuri.

Umărul:
Cînd spatele este de 58 cm de la marginea tivului scădem la începutul rîndurilor următoare, la ambele margini, de 9 ori cîte 5 ochiuri.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 60 cm de la marginea tivului, încheiem la mijloc 14 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucăţi separat. La umăr scădem în continuare cîte 5 ochiuri; la marginea interioară, lîngă gît, scădem la cîte 2 rînduri cîte 3 ochiuri, pînă se epuizează toate ochiurile.

Faţa:
Începem cu 152 ochiuri şi se creşte la fel. La 43 cm de la marginea tivului tricotăm atîtea ochiuri ca să avem jumătate din ochiuri plus 9 ochiuri pe andreaua dreaptă. Restul ochiurilor îl lăsăm deoparte pe o andrea de rezervă şi lucrăm întîi partea stîngă a feţei. Începem cu alte andrele 31 ochiuri, iar în rîndul următor, tricotăm în continuare ochiurile părţii din stînga. (Atenţie la continuitatea modelului!) Începînd de aici tricotăm marginea bucăţii de 31 ochiuri drept înainte.

Răscroiala gîtului:
Cînd avem 15 cm de la adăugarea ochiurilor, încheiem la mijloc 18 ochiuri, luăm o parte pe altă andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucăţi separat. Tricotăm întîi partea dinspre răscroiala mînecii. Scădem răscroiala mînecii şi umărul la fel ca la spate. La marginea interioară scădem însă, la cîte 2 rînduri, o dată 3 ochiuri, de 5 ori cîte 2 ochiuri şi de 5 ori cîte 1 ochi. Această margine urmează drept înainte. La cealaltă bucată tricotăm marginea exterioară drept înainte pînă măsoară 23 cm, pe urmă încheiem cu cele 5 ochiuri rămase.
Luăm ochiurile părţii din dreapta de pe andreaua de rezervă. În interior ridicăm din partea stîngă 18 ochiuri şi începem cu alte andrele 31 ochiuri, la care adăugăm în continuare ochiurile feţei drepte. Tricotăm partea dreaptă a feţei la fel cu cea stîngă, însă în sens opus.

Mîneca:
Începem cu 104 ochiuri în „punct de jerseu”. Scădem la ambele margini, la cîte 1 cm, de 3 ori cîte 1 ochi. Rămîn 98 ochiuri. La 4 cm, în locul rîndului de ochiuri pe dos, tricotăm un rînd pe faţă (marginea tivului), pe urmă mai tricotăm 4 cm cu modelul I. Continuăm cu modelul II. Creştem în ambele laturi, măsurat de la marginea tivului, la cîte 1 ½ cm, de 10 ori cîte 1 ochi. Vor fi 118 ochiuri. Cînd mîneca este de 16 cm de la marginea tivului, sau altă măsură necesară antebraţului, scădem, la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 8 ori cîte 2 ochiuri, * de 4 ori cîte 1 ochi, urmează 2 rînduri fără scăderi. Repetăm de 2 ori de la * . Scădem mai departe, la începutul rîndurilor, de 20 ori cîte 1 ochi, de 8 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 20 ochiuri. Încheiem.

Gulerul:
Începem cu 67 ochiuri cu modelul II. Creştem la începutul rîndurilor următoare de 4 ori cîte 8 ochiuri şi de 4 ori cîte 7 ochiuri. Vor fi 127 ochiuri. Tricotăm drept înainte pînă ce gulerul este de 16 cm la mijloc. La începutul rîndurilor următoare scădem de 4 ori cîte 7 ochiuri şi de 4 ori cîte 8 ochiuri. Rămîn 67 ochiuri. Încheiem.

Buzunarul:
Începem cu 27 ochiuri cu modelul II. Creştem la începutul rîndurilor următoare de 8 ori cîte 1 ochi. Vor fi 35 ochiuri. Tricotăm drept înainte, pînă ce buzunarul are 11 cm la mijloc. Aici urmează pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos, pe urmă mai tricotăm 3 cm în „punct de jerseu”. Încheiem.

Călcăm bucăţile tricotate. Îndoim 10 cm dublura reverelor feţei şi o tivim. Mica margine de sus o prindem în cusătura umărului. Montăm puloverul şi aşezăm şi mînecile. Îndoim gulerul cu faţa spre interior, iar cele 2 margini înguste la coasem. Pe urmă îl răsfrăngem şi îl călcăm. Îl coasem în răscroiala gîtului, îngrijind la revere ca marginile să fie în aceeaşi linie. Tivim partea de sus a buzunarului, îndoim cele 3 margini şi-l coasem pe partea stîngă a feţei. Îndoim tivul de jos şi cel al mînecilor şi le prindem cu puncte invizibile.

tipar 28

„Tricotaje dde mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu