Rochie dreaptă – Model nr. 25

Rochie închisă cu nasturi pînă jos, tricotată cu model în puncte colorate şi cu bordură uni. Mîneci trei-sferturi şi cordon de piele. Tipar drept.

poza model 25Furnituri:
Circa 660 g lînă în culoarea de fond (F) şi circa 200 g într-o culoare contrastantă (C). Andrele nr. 2 şi 2 ½, 4 andrele nr. 2 de împletit ciorapi, 7 nasturi, circa 30 cm mătase subţire pentru dublura feţelor, cordon de piele.

Mărimea:
Lărgimea rochiei închisă la nasturi 108 cm, lungimea 105 cm măsuraţi la mijlocul spatelui (se potriveşte unei persoane cu circumferinţa pieptului de 94 – 96 cm).

Model:
I. Tivul de jos se tricotează în „punct de jerseu”.

II. Bordura feţelor şi mînecilor „punct de jerseu” luînd dosul lucrului drept faţă.

III. Restul se tricotează astfel:

Rîndul 1: (F) pe faţă.

Rîndul 2: (F) pe dos.

Rîndul 3: (F) pe faţă.

Rîndul 4: (F) pe dos.

Rîndul 5: (C) * ridicăm 4 ochiuri, luîndu-le din spatele andrelei, firul rămîne în spatele andrelei, urmează 2 ochiuri pe faţă. Repetăm de la * .

Rîndul 6: (C) cele 2 ochiuri tricotate se lucrează pe faţă, ochiurile ridicate se ridică din nou, dar firul rămîne în faţa andrelelor (tot pe dosul lucrului).

Rîndul 7: (F) pe faţă.

Rîndul 8: (F) pe dos.

Rîndul 9: (F) pe faţă.

Rîndul 10: (F) pe dos.

Rîndul 11: (C) ridicăm 1 ochi, firul rămîne în spatele andrelei, * 2 ochiuri pe faţă, ridicăm 4 ochiuri ca în rîndul 5. Repetăm de la * .

Rîndul 12: (C) ca rîndul 6. Aceste 12 rînduri se repetă.

Măsura:
32 ochiuri şi 58 rînduri = 10 cm din modelul III.

Spatele:
Începem partea de jos a fustei pe două bucăţi. Tricotăm întîi partea din dreapta. Începem cu 82 ochiuri pe andrele nr. 2 ½. Tricotăm 5 cm cu modelul I. În locul ultimului rînd pe dos, tricotăm un rînd de ochiuri pe faţă. În acest rînd adăugăm la marginea dreaptă 13 ochiuri. Vor fi 95 ochiuri. În rîndul următor fără soţ tricotăm 88 ochiuri cu modelul III, ridicăm 1 ochi, pe urmă tricotăm din nou cu modelul III pînă la sfîrşitul andrelei. Acest al 89-lea ochi se ridică şi mai departe în rîndurile fără soţ; în cele cu soţ se tricotează. La 30 cm măsuraţi de jos, scădem la începutul rîndurilor lucrate pe dos, 7 ochiuri, sfîrşim rîndul şi lăsăm lucrul de o parte. Cu alte andrele începem 120 ochiuri pentru partea stîngă a fustei şi tricotăm 5 cm în „punct de jerseu”. În locul ultimului rînd pe dos, tricotăm un rînd de ochiuri pe faţă, pe urmă continuăm cu modelul III. Tricotăm drept înainte pînă avem 30 cm măsuraţi de jos. Sfîrşind cu un rînd de ochiuri pe dos, lăsăm lucrul de o parte. Continuăm partea din dreapta. Tricotăm pe faţa lucrului, 55 ochiuri, restul de 33 ochiuri se tricotează deodată cu primele 33 ochiuri ale părţii din stînga (aşezăm cele două andrele una lîngă alta. Împungem în primul ochi de pe andreaua din faţă, pe urmă în primul ochi de pe andreaua din spate, scoatem firul prin ambele ochiuri şi dăm drumul celor două ochiuri de pe ambele andrele din stînga). În continuare tricotăm restul ochiurilor de pe andreaua din stînga. Vot fi 175 ochiuri. Continuăm drept înainte pînă ce lucrul măsoară 88 cm de jos. model 25

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndurilor următoare scădem de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 20 ori cîte 1 ochi. Rămîn 132 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 10 cm măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la cîte 2 cm, în ambele laturi, de 5 ori cîte 1 ochi. Vor fi 142 ochiuri.

Umărul:
La 102 cm măsuraţi de la tiv, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 6 ori cîte 4 ochiuri şi de 12 ori cîte 3 ochiuri, la ambele margini.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 105 cm măsuraţi de la tiv, încheiem la mijloc 10 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim fiecare bucată separat. Scădem umărul după indicaţiile de mai sus, iar la marginea de lîngă gît scădem la cîte 2 rînduri, cîte 3 ochiuri, pînă se epuizează toate ochiurile.

Partea dreaptă a feţei:
Începem cu 98 ochiuri pe andrele nr. 2 ½. Tricotăm 5 cm cu modelul I. În locul ultimului rînd pe dos, tricotăm un rînd de ochiuri pe faţă. Continuăm cu modelul III drept înainte. La 14 cm de la tiv formăm prima butonieră. Tricotăm 6 ochiuri de la margine şi din 6 ochiuri facem butoniera. Restul butonierelor, 7 în total, vor fi la 11 cm una de alta. La 80 cm de la tiv, lucrăm, în locul pensei de la piept, cu rînduri prescurtate: pe faţa lucrului tricotăm la începutul rîndului atîtea ochiuri încît să rămînă 40 ochiuri pe andreaua stîngă. Întoarcem, ridicăm 1 ochi, continuăm rîndul pînă la sfîrşit. În rîndul următor tricotăm atîtea ochiuri încît să rămînă 35 ochiuri pe andreaua stîngă. Întoarcem, ridicăm 1 ochi, sfîrşim rîndul. În rîndul următor tricotăm atîtea ochiuri încît să rămînă 30 ochiuri pe andreaua stîngă ş.a.m.d. Continuăm în felul acesta, tricotînd în fiecare rînd cu 5 ochiuri mai mult, pînă cînd lucrăm din nou cu toate ochiurile rîndului.

Răscroiala gîtului:
Între timp, cînd marginea interioară măsoară 85 cm de jos, scădem aici, şi începînd de aici, cîte 1 ochi la fiecare 1 cm, pînă la sfîrşit.

Răscroiala mînecii:
Cînd marginea exterioară este de 88 cm de la tiv, încheiem la începutul rîndului următor 9 ochiuri, pe urmă scădem la cîte 2 rînduri o dată 3 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri, şi de 8 ori cîte 1 ochi. Cînd răscroiala mînecii este de 11 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la cîte 1 cm, de 6 ori cîte 1 ochi.

Umărul:
Cînd răscroiala mînecii este de 17 cm, măsuraţi vertical, scădem la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, de 3 ori cîte 4 ochiuri şi apoi cîte 3 ochiuri pînă se termină toate ochiurile.

De reţinut:
Deoarece am format sub răscroiala mînecii un ic de circa 3 cm prin rîndurile prescurtate, vom avea începînd de aici două măsuri diferite. Marginea laterală este mai scurtă, cea interioară mai lungă, respectiv mai înaltă. Am semnalat pe tipar această diferenţă prin cele două linii ale umărului. Cea punctată arată înălţimea scăzută (aici 5 cm), cea plină arată umărul de 8 cm realmente obţinut.

Mîneca:
Începem cu 78 ochiuri pe andrele nr. 2 ½. Tricotăm cu modelul III. Creştem la ambele margini, mereu la începutul şi la sfîrşitul rîndului al 10-lea, de 23 ori cîte 1 ochi. Vor fi 124 ochiuri. Cînd mîneca are 42 cm, sau altă măsură necesară antebraţului, scădem la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri, de 8 ori cîte 1 ochi, * tricotăm 2 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem de 4 ori cîte 1 ochi. Repetăm de 4 ori de la * . Mai departe, scădem de 20 ori cîte 1 ochi şi de 14 ori cîte 2 ochiuri. Rămîn 16 ochiuri. Încheiem.

Călcăm părţile tricotate, le montăm. Îndoim tivul de jos şi-l fixăm cu puncte invizibile. În spate îndoim partea din dreapta a fustei pe lîngă rîndul de ochiuri ridicate, cam de 2 cm şi o tivim. Cuta de 10 cm o fixăm pe o porţiune de 7 – 8 cm printru-un tighel tras la maşină.

Banta:
La marginile interioare ale feţelor, şi în jurul gîtului, ridicăm ochiurile pe mai multe andrele lungi nr. 2 şi tricotînd rîndurile dus – întors cu culoarea contrastantă, tricotăm 5 cm în „punct de jerseu”, luînd dosul lucrului drept faţă. Încheiem. Îndoim banta în jumătate şi o fixăm în interior cu puncte invizibile. În jurul mînecilor tricotăm o bantă asemănătoare, dar în cerc, pe patru andrele de împletit ciorapi.

Părţile cu butoniere şi nasturi ale feţelor, de circa 8 cm lăţime, le dublăm cu mătase subţire. Festonăm butonierele, prinzînd şi căptuşeala de mătase. Coasem nasturii.

tipar 25

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu