Pulover sport cu model norvegian – Model nr. 30

Acest pulover sport, din lînă albă, cu o gaică la spate în model norvegian, se distinge prin simplitatea lui.
Se poate purta şi fără gaică.

poza 30Furnituri:
Circa 400 g lînă albă, 20 g lînă roşie, 20 g lînă neagră, andrele nr. 2 ½ şi 3 şi 5 andrele groase de ciorapi.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 96 cm, lungimea 61 cm.

Model:
I. Gulerul şi manşetele se tricotează în „punct de elastic” 2 ochiuri pe faţă, 2 ochiuri pe dos.

II. Gaica, cu „modelul norvegian” după diagramă.

III. Restul se tricotează în „punct de jerseu”.

Spatele:
Montăm 120 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept în „punct de jerseu” 3 cm în înălţime, formînd tivul spatelui; urmează un rînd de ochiuri pe dos (pe faţa lucrului). Măsurile întrebuinţate în text sînt considerate începînd de la acest rînd de ochiuri pe dos (se neglijează tivul).

Continuăm cu andrele nr. 3 şi tricotăm drept 16 cm în înălţime; urmează 2 cm tricotaţi cu andrele nr. 2 ½ şi din nou continuăm pe andrele nr. 3 o bucată de 20 cm înălţime, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 4 cm. În total creştem 10 ochiuri (cîte 5 ochiuri la o margine). Vor fi 130 ochiuri.

Răcroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor care urmează de 3 ori cîte 5 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 30 ochiuri (cîte 15 ochiuri la o margine). Avem 100 ochiuri cu care tricotăm drept 16 cm.

Umărul:
Începem să formăm linia umerilor, scăzînd la începutul rîndurilor, la fiecare margine, o dată 4 ochiuri şi de 4 ori cîte 7 ochiuri. În total am scăzut 64 ochiuri pe amîndoi umerii şi au mai rămas la mijlocul spatelui 36 ochiuri pe care le lăsăm pe o andrea de rezervă.

Faţa: model 30
Montăm 124 ochiuri şi tricotăm la fel ca la spate, avînd grijă ca pe tot parcursul lucrului să avem 4 ochiuri în plus faţă de spate. La înălţimea totală de 54 cm, scădem la mijlocul feţei 10 ochiuri. Astfel am împărţit lucrul pe două andrele: cîte 47 ochiuri pe o andrea. Continuăm pe prima andrea atfel: la marginea exterioară a lucrului tricotăm drept pînă la înălţimea de 58 cm, cînd începem să formăm linia umărului, scăzînd ca şi la partea din spate, iar la marginea interioară a lucrului scădem pentru răscroiala gîtului de 5 ori cîte 3 ochiuri.
Continuăm lucrul pe cealaltă andrea în acelaşi fel, inversat.

Mîneca:
Montăm 62 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm în „punct de elastic” o manşetă de 6 cm înălţime. Continuăm pe andrele nr. 3 în „punct de jerseu” 36 cm înălţime, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 2 cm. În total am crescut 36 ochiuri (cîte 18 ochiuri la o margine).

Avem 98 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 40 ori cîte 1 ochi, de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 5 ochiuri. Au mai rămas 14 ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd.

Călcăm aburit şi încheiem la maşină. Împrejurul răscroielii gîtului, la partea din faţă, ridicăm pe andrele de ciorapi ochiurile corespunzătoare şi în continuare cu cele 36 ochiuri lăsate pe andreaua de rezervă la spate, tricotăm în „punct de elastic” un guler de 4 cm înălţime.

Încheiem toate ochiurile într-un singur rînd (larg) scăzînd pe faţă ochiurile care au fost lucrate pe faţă, şi pe dos cele lucrate pe dos.

Gaica:
Montăm 125 ochiuri pe andrele nr. 3 şi tricotăm în „punct leneş” 4 rînduri cu lînă neagră, 2 rînduri cu lînă albă şi din nou 2 rînduri cu lînă neagră. În continuare tricotăm modelul norvegian crescînd cîte 1 ochi la începutul fiecărui rînd, de 12 ori. În rîndul al 13-lea nu creştem. Începînd din rîndul al 14-lea scădem la începutul fiecărui rînd cîte 1 ochi. După terminarea modelului norvegian, tricotăm din 2 rînduri în „punct leneş” cu lînă neagră, 2 rînduri cu lînă albă şi încheiem cu 4 rînduri din lînă neagră. Călcăm aburit şi pentru ca gaica să nu se întindă, o dublăm cu o ţesătură de stofă.

Coasem gaica de pulover la cele două capete.

tipar 30

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recth, Ed. Tehnică, 1959

2 responses to this post.

  1. A republicat asta pe Zic.

    Răspunde

  2. Posted by Florentina on septembrie 28, 2017 at 7:13 am

    Buna ziua! Ma puteti ajuta cu urmatoarea fraza „Scădem la începutul rîndurilor care urmează de 3 ori cîte 5 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. ” ? Nu inteleg cate ochiuri scad pe fiecare rand si cum scad cate un ochi pe rand. Am mai multe variante dar nu am nici cea mai vaga idee care ar fi cea corecta. Apropo, e super site-ul vostru, nu ma asteptam sa gasesc asa de multe aici.

    Răspunde

Lasă un comentariu