Pulover sport în două culori – Model nr. 31

Modelul de pulover sport în două culori necesită mai mult material şi o atenţie mai încordată. Se obţine însă un pulover frumos şi călduros.

Furnituri:
Circa 350 g lînă verde, 330 g lînă maron, 2 nasturi, andrele nr. 2 ½. poza 31

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 97 cm, lungimea puloverului 61 cm.

Model:
I. Manşetele şi clapele se tricotează în „punct leneş”.

II. Restul cu modelul următor: (tivul se tricotează în „punct de semielastic”).
Rîndul 1 şi 3: (pe dosul lucrului) toate ochiurile pe dos alternînd 3 ochiuri cu lînă verde, 3 ochiuri cu lînă maron.

Rîndul 2: toate ochiurile pe faţă.

Rîndul 4: * ochiurile ridicate nelucrate pe o andrea de rezervă şi lăsate în faţa lucrului, următoarele 3 ochiuri lucrate pe faţă, apoi cele 3 ochiuri de pe andreaua de rezervă lucrate tot pe faţă. Repetăm de la * .

Rîndul 5, 6 şi 7: la fel ca rîndurile 1, 2 şi 3.

Rîndul 8: se lucrează ca şi rîndul 4, însă inversat; cele 3 ochiuri pe care anterior le-am lăsat pe andreaua de rezervă în faţa lucruluim le lăsăm acum în spate. Apoi repetăm de la rîndul 1.

Modelul va fi executat cu 3 ochiuri din lînă verde şi 3 ochiuri dîn lînă maron, avînd grijă ca alternativ să încrucişăm într-un rînd ochiurile maron peste cele verzi, iar în rîndul următor, cele verzi peste cele maron.

Măsura:
42 ochiuri şi 42 rînduri = 10 cm din modelul I.

model 31Spatele:
Montăm 168 ochiuri cu lînă verde pe andrele şi tricotăm drept în „punct de semielastic” un tiv de 3 cm înălţime.
Urmează 1 rînd de ochiuri pe dos (pe faţa lucrului). În lungul acestui rînd vom îndoi tivul spatelui pe care îl vom coaase invizibil de spate. Măsurile întrebuinţate în text se vor considera neglijînd tivul, adică începînd de la rîndul de ochiuri pe dos. Tricotăm drept cu andrele nr. 2 ½ şi cu modelul II, alternînd 3 ochiuri cu lînă maron şi 3 ochiuri cu lînă verde, o bucată de 12 cm înălţime. Urmează 4 cm înălţime scăzînd la fiecare margine cîte 2 ochiuri la 1 cm.
În total am scăzut 16 ochiuri (cîte 8 ochiuri la o margine).
Avem 152 ochiuri şi 16 cm înălţime totală. Tricotăm încă 22 cm în înălţime crescînd la fiecare margine, cîte 1 ochi la 1 cm. În total am crescut 44 ochiuri (cîte 22 ochiuri la o margine). Vor fi 194 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 12 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 32 ochiuri (cîte 16 ochiuri la o margine). Avem 162 ochiuri cu care tricotăm drept în continuare pînă la înălţimea totală de 51 cm. În acest punct împărţim ochiurile pe 2 andrele, cîte 81 ochiuri pe o andrea. Continuăm lucrul pe prima andrea astfel: la marginea exterioară lucrăm drept pînă la înălţimea totală de 58 cm.

Umărul:
Scădem la începutul rîndurilor pe linia umărului de 5 ori cîte 9 ochiuri, iar la marginea interioară a lucrului tricotăm drept, avînd grijă ca primele 5 ochiuri începînd de la lăţimea de 51 cm să le lucrăm în „punct leneş”, formînd 2 butoniere la distanţă de 4 cm între ele. La înălţimea totală de 61 cm, scădem toate cele 36 ochiuri într-un singur rînd. Continuăm lucrul pe andreaua următoare, la fel ca şi la prima parte, cu deosebire că la începutul primului rînd, la marginea interioară, vom adăuga 5 ochiuri pe care le tricotăm în „punct leneş”, însă fără butoniere. Acestea formează dosul bentiţei (fenta).

Faţa:
Montăm 174 ochiuri şi o lucrăm întocmai ca şi spatele, cu deosebire că pe tot parcursul lucrului vom avea 6 ochiuri în plus, iar la înălţimea de 51 cm nu vom mai împărţi lucrul în 2 părţi, ci vom lucra în continuare.

Umărul şi răscroiala gîtului:
La înălţimea totală de 58 cm scădem 12 ochiuri la mijlocul feţei şi continuăm separat prima parte astfel: la marginea exterioară a lucrului formăm linia umărului, scăzînd la începutul rîndurilor, pe această linie, de 5 ori cîte 9 ochiuri, iar la răscroiala gîtului, scădem de 4 ori cîte 7 ochiuri şi o dată 5 ochiuri.

Continuăm lucrul pe cealaltă andrea la fel, însă inversat.

Mîneca:
Montăm 66 ochiuri de lînă verde şi tricotăm drept în „punct leneş” o manşetă de 3 cm înălţime. În ultimul rînd al manşetei creştem 22 ochiuri, dublînd tot al 3-lea ochi astfel: o dată îl lucrăm din faţă, o dată din spate. Avem 88 ochiuri cu care continuăm lucrul 30 cm în înălţime, cu modelul II crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 1 cm. În total reştem 60 ochiuri (cîte 30 ochiuri la o margine). Avem 148 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri, de 50 ori cîte 1 ochi, de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 4 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 8 ochiuri, iar ultimele 16 ochiuri le scădem într-un singur rînd.

Călcăm aburit, încheiem la maşină.

Coasem nasturii pe fenta din spate, iar împrejurul răscroielii gîtului îndoim pe dos 1 ½ cm din tricotaj şi formăm un tiv pe care îl coasem în punct invizibil pe dos, cu mîna.

tipar 31

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu