Bluză chimono – Model nr. 38

Bluză chimono din lînă verde muştar, cu o deschizătură originală în faţă şi cu o garnitură formată din două clape false pe corsaj.

poza 38Furnituri:
Circa 300 g lînă mai subţire, 5 nasturi, andrele nr. 2.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 98 cm.

Model:
I. Clapele şi fenta se tricotează în „punct leneş”.

II. Restul în „punct de jerseu”.

Măsura:
33 ochiuri şi 47 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 140 ochiuri şi tricotăm 2 cm în înălţime în „punct de jerseu”, urmează 1 rînd de ochiuri pe dos (pe faţa lucrului). Formăm astfel tivul spatelui pe care îl îndoim pe dosul bluzei cosîndu-l în punct invizibil de corsaj. Măsurile întrebuinţate în text sînt considerate începînd de la terminarea tivului, adică de la rîndul de ochiuri pe dos (neglijăm tivul). model 38
Tricotăm în continuare 20 cm în „punct de jerseu”, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 20 ochiuri (cîte 10 ochiuri la o margine). Avem 160 ochiuri. În rîndul următor creştem cîte 10 ochiuri la fiecare margine. Lucrăm 180 ochiuri încă 18 cm în înălţime, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. Avem 198 ochiuri.

Umărul:
Începem să formăm linia umerilor, scăzînd la începutul fiecărui rînd (dus şi întors) cîte 3 ochiuri. Cînd au mai rămas 48 ochiuri la mijlocul spatelui, tricotăm drept 2 cm, formînd astfel tivul răscroielii gîtului de la spate şi încheiem.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 75 ochiuri pe andrele şi tricotăm tivul feţei la fel ca şi pentru spate. În continuare tricotăm 20 cm în înălţime în „punct de jerseu” astfel: la marginea interioară a feţei lucrăm (de la început şi pînă la înălţimea totală de 20 cm) primele 10 ochiuri în „punct leneş”, formînd cîte o butonieră din 2 ochiuri la 4 cm distanţă între ele, iar la marginea exterioară a feţei (pe linia subraţului) creştem cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 10 ochiuri. Avem 85 ochiuri pe care le lăsăm pe o andrea de rezervă.

Partea stîngă a feţei:
Tricotăm la fel, însă inversat şi fără butoniere.

Cînd ambele părţi au o înălţime totală de 20 cm, unim lucrul pe o singură andrea suprapunînd banta cu butoniere peste banta fără butoniere şi continuăm a tricota în „punct de jerseu” la fel ca şi la partea din spate, avînd grijă ca în rîndul întîi (cînd unim cele două părţi) să tricotăm împreună (lucrînd cîte 2 ochiuri deodată) ochiurile corespunzătoare celor două benţi în „punct leneş”. Începînd de aici tricotăm la fel cu spatele. După ce am terminat de scăzut linia umerirlor, rămîn pe andrea 48 ochiuri cu care mai tricotăm drept un tiv de 2 cm înălţime şi încheiem.

Călcăm aburit, coasem în punct invizibil pe dosul bluzei tivurile şi încheiem la maşină. La marginea mînecilor îndoim pe dos un tiv de 2 cm din montaj. La terminaţia liniei următoare lăsăm cîte o deschizătură de 3 cm la fiecare parte, pe care o vom încheia cu cîte 1 nasture şi o cheotoare (bridă).

Pe cîte 30 ochiuri tricotăm în „punct leneş” 2 clape şi le coasem pe corsaj.

tipar 38

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu