Bluză cu mînecă raglan – Model nr. 41

Model de bluză elegant şi comod. Se tricotează din lînă foarte fină, albastru-peruzea, muştar sau negru.

poza 41Furnituri:
400 g lînă, andrele nr. 2 ½ şi 2.

Model:
I. Marginea de jos a bluzei, manşetele, benzile diagonale de pe mîneci şi răscroiala gîtului se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Restul în „punct de jerseu”.

Măsura:
30 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 136 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept, în “punct de semielastic”, 3 cm în înălţime. Continuăm drept, în „punct de jerseu”, 10 cm în înălţime. Urmează 2 cm în înălţime tricotaţi drept cu andrele nr. 2, apoi reluăm lucrul pe andrele nr. 2 ½, crescînd la ambele margini cîte 1 ochi la 4 rînduri. Cînd lucrul măsoară 34 cm înălţime totală, începem să formăm linia raglan a mînecii, scăzînd la ambele margini cîte 1 ochi, la începutul rîndurilor 1 şi 2; în rîndul al 3-lea nu scădem deloc, urmează din nou 2 rînduri cu scăzături şi 1 rînd fără scăzături şi continuăm astfel pînă cînd lucrul are 48 cm înălţime totală. Cu restul de ochiuri, vom tricota drept în „punct de semielastic” 2 cm în înălţime. Încheiem într-un singur rînd, scăzînd pe faţă ochiurile lucrate pe faţă şi pe dos ochiurule lucrate pe dos.

Faţa:
Se lucrează la fel ca spatele, cu deosebirea că la înălţimea totală de 45 cm, împărţim lucrul pe două andrele, cîte 68 ochiuri pe o andrea, şi tricotăm fiecare parte separat. La marginea interioară a feţei, unde formăm fenta, vom creşte cîte 5 ochiuri (la fiecare parte) formînd reversul fentei, pe care apoi îl vom îndoi pe dos şi îl vom coase în punct invizibil.

Mîneca: model 41
Spre deosebire de felul obişnuit al tricotării mînecii, acet model se începe de la umăr şi linia raglan şi se tricotează în jos, sfîrşind la manşetă.

Montăm 203 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm în „punct de jerseu”, făcînd la mijlocul fiecărui rînd, pe faţa lucrului, o dublă scăzătură astfel: ridicăm 1 ochi nelucrat, tricotăm următoarele 2 ochiuri împreună pe faţă şi trasăm ochiul ridicat peste ochiul rezultat din scăderea celor 2 ochiuri. Rîndul pe dos îl lucrăm fără scăzături. Continuăm lucrul scăzînd la ambele margini cîte 1 ochi la 6 rînduri. Cînd lucrul are 10 cm înălţime totală, tricotăm prima bandă de 3 cm înălţime, în „punct de semielastic”, continuăm 2 cm în „punct de jerseu” şi executăm a 2-a bandă de 3 cm în „punct de semielastic”. Tricotăm în continuare în „punct de jerseu”. Cînd lucrul are 50 cm înălţime (măsurată pe linia dublei scăzături), scădem la începutul fiecărui rînd cîte 2 ochiuri pînă la epuizarea lor. Ridicăm pe andrea ochiurile de la marginea inerioară a mînecii şi tricotăm o manşetă de 5 cm înălţime, în „punct de semielastic”. Încheiem într-un singur rînd, scăzînd pe faţă ochiurile lucrate pe faţă şi pe dos ochiurile lucrate pe dos.

tipar 41

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu