Bluză cu platcă – Model nr. 39

Bluză de vară în două culori, croşetată din fir subţire de bumbac, luat dublu.

Furnituri: poza 39
Circa 130 g fir de culoare mai închisă şi tot atîta fir de culoare mai deschisă. O croşetă.

Mărimea:
Lungimea puloverului circa 96 cm, lugimea măsurată la mijlocul spatelui 56 cm, cirumferinţa pieptului 90 – 92 cm.

Model:
Croşetăm un şir de ochiuri de lanţ din culoarea mai închisă şi pe el un rînd de picioruşe lungi, drept bază.

Rîndul 1: (deschis) începem din acelaşi loc cu rîndul precedent. * Croşetăm deasupra celui de al doilea picioruş în culoare închisă un pcioruş lung, pe urmă deasupra primului picioruş în culoare închisă, alt picioruş lung (cruciuliţă). Repetăm de la * pînă la sfîrşitul rîndului.

Rîndul 2: (închis) începem în acelaşi loc * un picioruş lung în cruciuliţă, un picioruş lung în golul dintre două grupe de picioruşe încrucişate. Repetăm de la * . Aceste două rînduri dau modelul. La începutul rîndurilor noi creştem atîttea ochiuri din lanţ, cît de înalt este picioruşul.

model 39Măsura:
36 picioruşe şi 15 rînduri = 10 cm.

Confecţionăm un tipar de mărime naturală.

Spatele:
Croşetăm întîi partea de jos a bucăţii (I), începînd la punctul A şi continuînd în direcţia săgeţii. Începem cu 32 picioruşe şi lucrăm conform tiparului. Înspre partea de jos a bluzei facem picioruşe din ce în ce mai scurte. La marginea stîngă adăugăm la fiecare rînd cîte 30 picioruşe, pînă avem 122 picioruşe (34 cm). Continuăm la ambele margini drept înainte, pînă ce marginea stîngă este de 42 cm. Începînd de aici croşetăm la marginea stîngă în fiecare rînd, cu 30 picioruşe mai puţin şi tot aşa facem picioruşele succesive mai joase, ca la început.

După ce am croşetat partea de jos, lucrăm partea de sus (II), începînd cu 1 rînd de picioruşe în culoare închisă, care se prinde pe marginea de sus, de 46 cm, a părţii de jos. Adăugăm la ambele margini cîte 7 picioruşe şi croşetăm atîtea picioruşe deasupra părţii de jos, încît să avem 180 de picioruşe într-un rînd. Continuăm drept înainte pînă ce avem 18 cm, pe urmă formăm umerii: la ambele margini ale lucrului croşetăm în fiecare rînd, de 6 ori, cîte 9 picioruşe mai puţin. La sfîrşitul rîndurilor facem şi aici, la fel ca la partea de jos, picioruşe mai joase.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 24 cm de la începutul părţii de sus, încheiem cele 72 picioruşe din mijloc, pentru decolteu.

Faţa:
Se lucrează la fel ca spatele, începînd de la punctul însemnat cu B. După ce am atin lăţimea de 32 cm (122 picioruşe) croşetăm 46 cm drept înainte, pe urmă scădem, ca la spate. La terminarea primei părţi începem partea a II-a printr-un rînd de picioruşe de culoare închisă, prinse de partea de sus a primei bucăţi. La ambele margini adăugăm şi aici cîte 7 picioruşe. Vor fi în total 194 picioruşe într-un rînd. Continuăm drept înainte pe o distanţă de 18 cm, pe urmă formăm umerii la fel ca la spate. Între timp, cînd partea a II-a este de 22 cm, încheiem la mijloc 86 picioruşe, formînd decolteul după tipar.

După ce am croşetat cele două bucăţi, le fixăm cu ace de gămălie pe tipar şi le călcăm apăsat printr-o cîrpă udă. Îndoim spre interior 2 cm din marginea de jos şi o fixăm cu puncte invizibile. La fel şi marginea decolteului. Marginea mînecilor o îndoim de 1 cm şi o tivim. Bluza nu are închizătoare.

tipar 39

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recth, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu