Bluză dantelată cu platcă – Model nr. 40

Confecţionat dintr-o lînă de calitate bună, de culoare galbenă, se obţine acest model, o bluză frumoasă şi elegantă.

poza 40Furnituri:
Circa 300 g lînă, 7 nasturi, andrele nr. 1 ½ şi 2.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 100 cm, lungimea bluzei 57 cm.

Model:
I. Elasticul din talie, manşetele şi bordura feţelor se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Restul, cu modelul următor:
Rîndul 1, 3, 5, 7 (pe faţa lucrului): toate ochiurile pe faţă.

Rîndul 2, 4, 6, 8: * 3 ochiuri pe dos, 4 ochiuri pe faţă, * repetăm de la *.

Rîndul 9: * 4 ochiuri se vor tricota de 13 ori, dus şi întors, pe faţă, 3 ochiuri pe faţă * repetăm de la *.

Rîndul 10: 3 ochiuri pe dos, 4 ochiuri pe faţă.

Rîndul 11: repetăm de la rîndul 1.

Modelul II:
Placa se tricotează astfel: 12 cm înălţime cu modelul ce urmează:
Rîndul 1 (pe faţa lucrului) 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos.

Rîndul 2 (pe dosul lucrului) acoperit, iar 8 cm înălţime în „punct de semielastic”.

Măsura:
40 ochiuri şi 52 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 146 ochiuri pe andrele nr. 1 ½ şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, o bucată de 8 cm înălţime. Continuăm cu andrele nr. 2 şi cu modelul II, o bucată de 21 cm înălţime, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 3 cm. În total am crescut 14 ochiuri (cîte 7 ochiuri la o margine). Avem 160 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor care urmează astfel: de 2 ori cîte 10 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 36 ochiuri (cîte 18 ochiuri la o margine) şi au mai rămas 124 ochiuri cu care tricotăm drept pînă la înălţimea totală de 39 cm, şi lăsăm pe o andrea de rezervă aceste 124 ochiuri.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 76 ochiuri pe andrele nr. 1 ½ şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, 8 cm în înălţime, formînd o butonieră din 2 ochiuri la înălţimea de 1 cm de la montajul ochiurilor şi la distanţă de 3 ochiuri de la marginea interioară a feţei. Continuăm cu andrele nr. 2 şi modelul II o bucată de 21 cm înălţime, crescînd pe linia subraţului cîte 1 ochi la 3 cm (de 7 ori), iar la marginea interioară a feţei lucrăm drept, avînd grijă ca primele 10 ochiuri să le tricotăm în „punct de semielastic” pînă la sfîrşitul lucrului, formînd la distanţe de 6 cm cîte o butonieră. Avem 83 ochiuri.

Răscroiala mînecii: model 40
Scădem la îmceputul rîndurilor pe această linie, o dată 10 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 18 ochiuri şi au mai rămas 65 ochiuri cu care tricotăm drept pînă la înălţimea totală de 39 cm. Lăsăm pe o andrea de rezervă aceste 65 ochiuri.

Partea stîngă a feţei:
O executăm la fel, însă inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 80 ochiuri pe andrele nr. 1 ½ şi tricotăm în „punct de semielastic” o manşetă de 5 cm înălţime. Continuăm cu andrele nr. 2 şi modelul II, o bucată de 22 cm înălţime, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total am crescut 22 ochiuri (cîte 11 ochiuri la fiecare margine). Avem 102 ochiuri. Tricotăm în continuare scăzînd cîte 2 ochiuri la începutul fiecărui rînd. Cînd au mai rămas la mijlocul mînecii 32 ochiuri le lăsăm pe o andrea ajutătoare. Executăm mîneca următoare la fel.

Luăm pe o singură andrea toate ochiurile lăsate pe andrelele ajutătoare şi anume: 65 ochiuri de la partea dreaptă a feţei, 32 ochiuri dde la mîneca dreaptă, 124 ochiuri de la spate, 32 ochiuri de la mîneca stîngă şi 65 ochiuri de la partea stîngă a feţei, în total 318 ochiuri şi tricotăm 12 cm în înălţime cu andrele nr. 2 (pe faţa lucrului), 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, formînd în continuare la partea dreaptă a feţei butonierele.
Din acest punct (avem o înălţime totală de 51 cm) continuăm pe andrele nr. 1 ½ o bucată de 8 cm înălţime, astfel: ochiul lucrat pînă aici (pe faţa lucrului) pe faţă, îl lucrăm tot pe faţă, iar cele 2 ochiuri lucrate pînă aici pe dos (tot pe faţa lucrului) le lucrăm împreună pe dos. Astfel am obţinut un tricotaj în „punct de semielastic” cu care tricotăm drept încă 8 cm înălţime. Încheiem mîneca.

Încheiem la maşină, coasem nasturii şi la răscroiala gîtului îndoim înăuntru 2 cm din tricotaj, formînd un tiv pe care îl coasem pe dos în punct invizibil.

Acest tricotaj nu se calcă. Pentru ca platca să nu fie prea largă, o coasem invizibil pe dos, pe un şiret, la distanţa de 3 – 4 cm în jos de la răscroiala gîtului.

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu