Bluză de vară decoltată cu mînecuţă bufantă – Model nr. 42

Pentru confecţionarea acestei bluze se întrebuinţează lînă sau bumbac, cu firul subţire şi foarte regulat tors.
Pentru ca tricotajul să fie mai rar şi deci mai subţire, vom lucra cu andrele mai groase (nr. 3).

poza 42Furnituri:
150 g lînă sau bumbac, anrele nr. 2 şi 3, o croşetă şi 5 andrele subţiri de ciorapi.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 96 cm, lungimea bluzei 54 cm.

Model:
I. Spatele şi faţa se tricotează cu model dantelat, orientîndu-ne după schema alăturată.

II. Centura din talie şi benzile de la mînecuţă se lucrează în „punct de semielastic”. Spatele şi faţa se lucrează în continuare şi se cos numai pe linia subraţului.

III. Rîndul 1: toate ochiurile lucrate pe dos.

Rîndul 2: * 3 ochiuri lucrate împreună pe dos, din rîndul următor lucrăm 3 ochiuri şi anume: 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, repetăm de la * .

Rîndul 3: toate ochiurile pe dos.

Rîndul 4: se lucrează ca şi rîndul 2, însă inversat astfel: din cele 3 ochiuri lucrate în rîndul 2, lucrăm împreună 3 ochiuri (1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă), iar următoarele 3 ochiuri (obţinute în rîndul anterior prin înmulţirea unui singur ochi) le lucrăm împreună pe dos.

Repetăm de la rîndul 1.

Măsura:
24 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul I.

Faţa: model 42
Montăm 110 ochiuri pe andrele nr, 2 şi tricotăm în „punct de semielastic” o bucată de 12 cm înălţime. De aici continuăm să tricotăm drept, cu andrele nr. 3, o bucată de 22 cm înălţime, cu modelul dantelat I, numit „ploicică”. Această bucată va fi în aparenţă mult mai lată decît centura (deşi are acelaşi număr de ochiuri), din cauza specificului acestei dantele şi pentru motivul că întrebuinţăm andrele mai groase. Cînd lucrul are 34 cm de la marginea de jos, începem să formăm mînecuţele bufante astfel: creştem la începutul şi la sfîrşitul primului rînd cîte 2 ochiuri şi apoi în continuare cîte 1 ochi la 1 cm, de fiecare parte a lucrului. Tricotăm în felul acesta 16 cm înălţime. Avem 146 ochiuri.

Împărţim lucrul pe două andrele, jumătate le lăsăm pe andreaua de rezervă, iar cu cealaltă jumătate (73 ochiuri) continuăm astfel: pe linia B – C creştem în continuare cîte 1 ochi la 1 cm (pe tot parcursul liniei B – C creştem la fel), iar la răscroiala decolteului, scădem întîi 12 ochiuri, apoi la începutul rîndurilor următoare o dată 6 ochiuri, o dată 5 ochiuri, o dată 4 ochiuri, o dată 3 ochiuri şi în continuare cîte 2 ochiuri pînă cînd rămîn pe andrea 35 ochiuri. Cu acestea lucrăm drept 1 cm şi începem să repetăm felul în care am lucrat pînă acum, însă inversat, adocă în loc să scădem, creştem. Continuăm lucrul la fel pe cealaltă andrea de rezervă, iar cînd am terminat răscroiala decolteului din spate, unim ochiurile de pe cele două andrele, pe o singură andrea şi continuăm să lucrăm 16 cm, scăzînd la amîndouă marginile cîte 1 ochi la 1 cm. Lucrăm apoi drept 22 cm, urmează 12 cm pentru centură şi încheiem toate ochiurile într-un singur rînd lucrat mai larg.

Călcăm aburit părţile dantelate şi încheiem cu o cusătură în punct invizibil pe dosul lucrului, cele două linii ale subraţului. La mînecuţe ridicăm ochiurile pe 4 andrele de ciorapi şi tricotăm 2 cm înălţime în „punct de semielastic”. De jur împrejurul decolteului croşetăm un rînd de picioruşe scurte, apoi un rînd de picioruşe lungi mai rare, formînd cîte o buclă la două picioruşe.

Trasăm prin al doilea rînd de picioruşe un şiret croşetat în ochiuri simple, din acelaşi material cu bluza, şi îl legăm cu funduliţă, mai larg sau mai strîns, variind mărimea decolteului, după dorinţă.

tipar 42

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu