Bluză în dungi – Model nr. 37

Modelul în dungi verticale prezintă avantajul de a marca o linie sveltă a taliei. Se poate executa din două nuanţe de mov sau alte culori armonizate: roşu cu bleumarin, negru cu gri etc.

poza 37Furnituri:
150 g lînă ciclamen, 150 g lînă mov închis, 4 nasturi, andrele nr. 2 ½ şi 5 andrele de ciorapi.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 94 cm, lungimea bluzei 44 cm.

Model:
I. Manşetele, fenta din faţă şi clapa se tricotează în „punct leneş”.

II. Restul în „punct de jerseu” vertical, alternînd 2 rînduri de culoare mov cu 2 rînduri de culoare ciclamen.

Măsura:
31 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 3 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm p bucată de 6 cm înălţime (26 rînduri) astfel: la marginea stîngă, adică pe linia umărului (pe faţa lucrului), creştem la începutul fiecărui rînd cîte 1 ochi (de 13 ori), iar la marginea dreaptă, adică pe linia mînecii (tot pe faţa lucrului), creştem cîte 2 ochiuri la începutul fiecărui rînd (de 13 ori). Vor fi în total 42 ochiuri.

La marginea dreaptă (pe faţa lucrului) creştem 88 ochiuri într-un singur rînd şi continuăm drept cu aceste 130 ochiuri o bucată e 44 cm înălţime. În rîndul următor, pe faţa lucrului, scădem 88 ochiuri într-un singur rînd, apoi în continuare scădem, pentru a forma mîneca dreaptă, la fel ca pentru mîneca stîngă la începutul lucrului, adică în loc să creştem acum scădem. Rămîn 3 ochiuri pe care le încheiem.

Faţa: model 37
Tricotăm întocmai ca şi partea din spate, inversat (adică spatele l-am început de la mîneca stîngă, iar faţa o începem de la mîneca dreaptă). De la rîndul în care am crescut 88 ochiuri (adică de la primul rînd cu 130 ochiuri) tricotăm drept 30 cm în înălţime. Începînd cu rîndul următor vom tricota următorii 3 cm astfel: 65 ochiuri, începînd de la marginea de jos a feţei, le vom tricota în „punct leneş” cu lînă ciclamen, formînd pe această bantă 4 butoniere la ditanţă de 15 ochiuri între ele, iar în continuare, restul de 65 ochiuri le vom tricota obişnuit în „punct de jerseu”. După ce am tricotat astfel 3 cm în înălţime, încheiem într-un singur rînd cele 65 ochiuri lucrate în „punct leneş”, iar restul de 65 ochiuri le lăsăm pe o andrea de rezervă. Pe o altă andrea montăm 65 ochiuri de lînă ciclamen şi tricotăm drept îm „punct leneş” 3 cm în înălţime.

După ce am executat această bantă de 3 cm înălţime, la ultimul rînd 65 ochiuri în „punct leneş” alăturăm andreaua de rezervă cu 65 ochiuri şi tricotăm în continuare toate ochiurile în „punct de jerseu”. Din acest punct tricotăm drept 11 cm în înălţime, apoi încheiem într-un singur rînd 88 ochiuri, formînd linia subraţului, şi scădem restul de ochiuri pentru mînecă, la fel ca la spate. La marginea de jos a bluzei şi la decolteu coasem la maşină, pe faţa lucruluim o bentiţă de 2 cm înălţime, lucrată în „punct de jerseu”, formînd un tiv pe care îl îndoim pe dos şi îl coasem în punct invizibil.

Manşetele:
Ridicăm pe 4 andrele de ciorapi ochiurile corespunzătoare de jur împrejurul mînecuţelor şi tricotăm cu lînă ciclamen cîte o manşetă de 2 cm înălţime.

Clapa:
Montăm 26 ochiuri de lînă ciclamen pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept, în „punct leneş”, 4 cm în înălţime.
Coasem dosul fentei la capătul superior de corsaj, coasem 4 nasturi şi clapa.

tipar 37

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu