Pulover cazacă cu mîneca trei sferturi – Model nr. 35

Această cazacă largă în talie, cu mînecile trei sferturi, are o linie nouă, datorită guleraşului ridicat care înconjoară gîtul şi se prelungeşte în faţă printr-o bantă încheiată în 6 nasturi.

poza 35Furnituri:
Circa 500 g lînă gri, andrele nr. 2 ½ şi 6 nasturi.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului 96 cm, lungimea puloverului 62 cm, lungimea mînecilor 42 cm.

Model:
I. Bentiţele cu butoniere, gulerul, clapele buzunarelor, manşetele şi marginea de jos a puloverului se tricotează în „punct leneş”.

II. Restul se lucrează în „punct de jerseu”.

Măsura:
30 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul II.

Faţa:
Montăm 130 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm 2 cm în „punct leneş”, apoi continuăm drept 8 cm în „punct de jerseu”. În rîndul următor formăm buzunarele astfel: tricotăm 10 ochiuri în „punct de jerseu”, următoarele 35 ochiuri le luăm pe o andrea de rezervă, apoi lucrăm în continuare 40 ochiuri, următoarele 35 ochiuri le luăm pe altă andrea de rezervă şi în sfîrşit tricotăm ultimele 10 ochiuri. Clapele, respectiv ochiurile de pe cele două andrele de rezervă, le tricotăm în „punct leneş”, formînd benzi (clapele) de 3 cm înălţime fiecare şi încheiem. Pe două andrele de rezervă montăm cîte 35 ochiuri şi lucrăm separat pe fiecare, două bucăţi în „punct de jerseu” de aproximativ 8 cm fiecare, formînd astfel dublura buzunarelor. Pe dosul lucrului, după ce am tricotat primele 10 ochiuri de la marginea feţei, continuăm lucrînd cele 35 ochiuri de pe prima andrea de rezervă, apoi lucrăm în continuare 40 ochiuri; din nou lucrăm ochiurile de pe a doua andrea de rezervă (35 ochiuri) şi în sfîrşit lucrăm ultimele 10 ochiuri. Continuăm lucrul încă 10 cm, crescînd cîte 1 ochi la 3 cm. Avem 136 ochiuri. La 20 cm de la marginea de jos a feţei, împărţim lucrul pe două andrele şi tricotăm pe prima andrea cu 68 ochiuri astfel: pe linia subraţului creştem 1 ochi la 4 cm, iar la marginea interioară a feţei creştem 4 ochiuri în rîndul întîi şi continuăm drept (pe această linie) avînd grijă ca aceste 4 ochiuri adăugate şu următoarele 4 ochiuri din corsaj (total 8 ochiuri) să le lucrăm în continuare în „punct leneş”. Tricotăm astfel 17 cm.

Răcroiala mînecii:
Începem scăzînd de 3 ori cîte 3 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi; în total scădem 17 ochiuri.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Continuăm 14 cm drept şi începem răscroiala gîtului scăzînd astfel: în rîndul întîi 9 ochiuri, apoi de 3 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 5 ori cîte 1 ochi, în timp ce la marginea exterioară a feţei lucrăm drept. Încheiem linia umărului astfel: la marginea interioară (la gît) lucrăm drept, iar la marginea exterioară scădem la începutul fiecărui rînd cîte 8 ochiuri de 4 ori. Încheiem.

Pe cealaltă andrea continuăm partea dreaptă a feţei, lucrînd la fel, însă inversat. La distanţă de 6 cm între ele facem cîte o butonieră astfel: primele 3 ochiuri de la marginea bentiţei le lucrăm pe faţă, al 4-lea şi al 5-lea ochi le lucrăm împreună (scăzut), apoi lucrăm restul ochiurilor. Rîndul următor (pe dos) în locul ochiului scăzut, formăm un ochi adăugat (jeteu) şi lucrăm în continuare restul ochiurilor.

Spatele:
Se lucrează la fel ca şi faţa fără a mai forma buzunarele şi fenta de la gît, iar răscroiala gîtului va fi mai puţin pronunţată decît la faţă, orientîndu-ne după tipar.

Guleraşul:
Lucrăm pe 8 ochiuri, în „punct leneş”, cît lungimea circumferinţei gîtului, lăsînd un plus de aproximativ 2 cm, care formează reverul bentiţei. La capătul gulerului formăm o butonieră.

Mîneca:
Montăm 90 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm 3 cm în înălţime în „punct leneş”, continuăm în „punct de jerseu” 24 cm înălţime, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 24 ochiuri (cîte 12 ochiuri la fiecare margine), vor fi 114 ochiuri. Începem să formăm ovalul mînecii scăzînd la începutul rîndurilor astfel: la marginea mînecii care se va aplica la partea din faţă a puloverului, scădem în rîndul întîi 8 ochiuri, iar la marginea opusă, 3 ochiuri. Apoi scădem egal la ambele margini astfel: de 50 ori cîte 1 ochi, de 14 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri, iar ultimele 13 ochiuri rămase pe andrea, le încheiem într-un singur rînd.

Mîneca următoare se lucrează la fel inversat.

Călcăm aburit şi montăm la maşină. Coasem pe dos în punct invizibil clapele, dublura buzunarelor, gulerul şi 6 nasturi gri de sidef.

tipar 35

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu