Bluză cu mînecă lungă pentru fetiţă de 7 ani – Model nr. 53

Bluză originală cu motiv abecedar, pentru o fetiţă în primul an de şcoală.

poza 53Furnituri:
Circa 260 g lînă albă, 40 g lînă roşie, andrele nr. 2½ şi 2.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 68 cm, lungimea bluzei 40 cm.

Model:
I. Spatele, faţa şi mînecile se tricotează în „punct de jerseu”.

II. Bordura de jos în „punct leneş”.

III. Manşetele şi gulerul în „punct de elastic”.

IV. Banda cu litere se lucrează cu model norvegian, orientîndu-ne după schemă.

Măsura:
31 ochiuri şi 44 rînduri = 10 cm din modelul I.

Spatele:
Montăm 100 ochiuri din lînă roşie pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept astfel: în „punct leneş”, 6 rînduri cu lînă roşie şi 2 rînduri cu lînă albă; urmează 2 rînduri în „punct de jerseu” cu lînă roşie şi 10 rînduri cu „model norvegian”; model 53se continuă cu 2 rînduri în „punct de jerseu” cu lînă roşie. În continuare lucrăm cu lînă albă, în „punct de jerseu”, 15 cm în înălţime, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 3 cm. În total creştem 10 ochiuri (cîte 5 ochiuri la o margine). Avem 110 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor următoare astfel: de 2 ori cîte 4 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. În total scădem 22 ochiuri (cîte 11 ochiuri la fiecare margine) şi rămîn 88 ochiuri cu care tricotăm drept, în „punct de jerseu”, cu lînă albă, 17 cm în înălţime.

Umărul:
Formăm linia umerilor scăzînd la începutul rîndurilor, de 12 ori cîte 5 ochiuri. În total am scăzut 60 ochiuri (cîte 30 ochiuri pe un umăr). Rămîn 28 ochiuri la mijlocul spatelui pe care le scădem într-un singur rînd.

Faţa:
Se execută la fel ca şi spatele cu singura deosebire că la înălţimea totală de 36 cm, împărţim lucrul pe 2 andrele, cîte 44 ochiuri pe o andrea; continuăm lucrul pe prima andrea scăzînd răscroiala gîtului astfel: o dată 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 7 ori cîte 1 ochi. Scădem linia umărului la fel ca la spate. Continuăm lucrul pe cealaltă andrea în acelaşi fel, însă inversat.

Mîneca:
Montăm 60 ochiuri de lînă roşie pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept, în „punct de elastic”, 5 cm în înălţime, formînd astfel manşeta mînecii. Continuăm cu andrele nr. 2½, în „punct de jerseu” cu lînă albă, şi tricotăm o bucată de 26 cm înălţime, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 26 ochiuri (cîte 13 ochiuri la fiecare margine a lucrului). Avem 86 ochiuri.

model 53_1Începem să formăm ovalul mînecii scăzînd astfel: de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. În continuare scădem, tot la al 3-lea rînd, cîte 1 ochi, iar cînd au rămas pe andrea 26 ochiuri, scădem cîte 3 ochiuri la începutul fiecărui rînd (de 4 ori) şi ultimele 14 ochiuri le încheiem într-un singur rînd.

Gulerul:
Montăm 80 ochiuri cu lînă roşie pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept, în „punct de elastic”, un guler de 4 cm înălţime. Încheiem într-un singur rînd, scăzînd pe dos ochiurile lucrate pe dos şi pe faţă ochiurile lucrate pe faţă.

Călcăm aburit, încheiem prin cusături de mînă. Împrejurul răscroielii gîtului coasem gulerul, lăsînd o deschizătură pe umărul stîng pe care coasem 2 nasturi şi 2 cheotori.

tipar 53

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu