Bluză pentru fetiţe de 5 ani – Model nr. 55

Această bluză albă, frumoasă şi uşor de executat, avînd la guleraş şi la manşete o bentiţă roşie sau albastră, se poate confecţiona atît din lînă, cît şi din bumbac.

Furnituri: poza 55
Circa 230 g lînă albă, 10 g lînă roşie, andrele nr. 2 şi 2½.

Mărimea:
Pentru fetiţe de 5 ani.

Model:
I. Elasticul din talie, manşetele şi linia gulerului se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Restul cu modelul II.

Măsura:
30 ochiuri şi 42 rînduri = 10 cm din modelul II.

model 55Faţa:
Montăm 78 ochiuri de lînă albă pe andrele nr. 2 şi tricotăm 3½ cm în înălţime, în “punct de semielastic”. Continuăm pe andrele nr. 2½ cu modelul II, şi creştem 12 ochiuri în rîndul întîi, lucrînd dublat tot al 6-lea ochi, o dată din faţă, o dată din spate. Continuăm drept cu 90 de ochiuri pînă la înălţimea totală de 17 cm.

Răscroiala mînecii:
Începem scăzînd la fiecare margine, la 2 rînduri, o dată 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 18 ochiuri (cîte 9 ochiuri la o margine). Avem 72 ochiuri. La înălţimea totală de 21 cm, împărţim ochiurile pe 2 andrele şi continuăm drept pe prima andrea cu 36 de ochiuri, adăugînd în rîndul întîi 2 ochiuri la marginea interioară a lucrului (pentru tiv). Tricotăm drept 9 cm în înălţime cu aceste 38 ochiuri.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Începem să formăm răscroiala gîtului scăzînd la 2 rînduri, de 2 ori cîte 7 ochiuri, o dată 3 ochiuri, iar pe linia umărului, scădem de 3 ori cîte 7 ochiuri şi astfel am terminat toate ochiurile.

Continuăm lucrul pe cealaltă andrea în acelaşi fel, însă inversat.

Spatele:
Tricotăm la fel ca şi partea din faţă pînă la punctul unde începe răscroiala mînecii. Aici scădem la fiecare margine, la 2 rînduri, o dată 3 ochiuri, o dată 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi, apoi continuăm drept cu 76 ochiuri, fără a mai forma fenta.

Umărul:
La înălţimea totală de 30 cm, scădem pe fiecare linie a umărului de 3 ori cîte 7 ochiuri, iar 34 ochiuri rămase la mijlocul spatelui le scădem într-un singur rînd.

Mîneca:
Montăm 56 ochiuri pe andrele nr, 2 şi tricotăm în “punct de semielastic”, 2 rînduri cu lînă albă, 4 rînduri cu lînă roşie, din nou 2 rînduri cu lînă albă. În continuare, cu andrele nr. 2½ şi modelul II, creştem în rîndul întîi 20 ochiuri, adică lucrăm dublat tot al 3-lea ochi, plus 2 ochiuri crescute la cele două margini ale mînecii.
tipar 55_1Avem 76 ochiuri cu care continuăm a tricota drept cu modelul II. La înălţimea totală de 5 cm, scădem la fiecare margine (pentru a forma ovalul mînecii) la 2 rînduri o dată 2 ochiuri, de 10 ori cîte 1 ochi, de 8 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 3 ochiuri. Am scăzut în total 68 ochiuri (cîte 34 ochiuri la fiecare margine). Restul de 8 ochiuri le scădem într-un singur rînd.

Gulerul:
Montăm 70 ochiuri din lînă albă, pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept în “punct de semielastic” 4 cm în înălţime, apoi lăsăm ochiurile pe andrea. Pe prima latură de 4 cm ridicăm, cu lînă roşie, 13 ochiuri; în continuare tricotăm tot cu lînă roşie în “punct de semielastic”, cele 70 de ochiuri lăsate pe andrea. Cu acelaşi fir de lînă roşie ridicăm în continuare următoarele 13 ochiuri de pe a 2-a latură de 4 cm. Tricotăm 2 rînduri cu lînă roşie, 1 rînd cu lînă albă şi încheiem scăzînd pe faţă, şi pe dos ochiurile lucrate pe dos.

Călcăm aburit, încheiem bluza prin cusături de mînă, iar la gît coasem două şirete roşii terminate cu doi ciucuri.

tipar 55

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu