Pulover cu motive în culori pentru fetiţă de 12 ani – Model nr. 52

Acest pulover se lucrează din lînă galbenă, cu feţele şi mînecile bordate de o garnitură veselă, formată din 3 culori plăcut armonizate: roşu, maron, verde. Se poate purta tot atît de bine cu o fustă verde, maron sau cadrilată, cum şi peste orice rochiţă de vară.

Furnituri: poza 52
Circa 300 g lînă galbenă, 20 g lînă roşie, 20 g lînă verde, 20 g lînă maron, 8 nasturi galbeni, andrele nr. 2 şi 2½.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 74 cm, lungimea puloverului 45 cm.

Model:
I. Elasticul din talie, manşetele şi bentiţa din jurul gîtului se lucrează în „punct de semielastic”.

II. Marginea feţelor se lucrează în „punct leneş”.

III. Mînecile, spatele şi feţele în „punct de jerseu”.

IV. Bordura feţelor şi a mînecilor cu „modelul norvegian”, după schema dată.

model 52Măsura:
30 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul III.

Spatele:
Montăm 90 ochiuri cu lînă galbenă, pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, 8 cm în înălţime. Continuăm pe andrele nr. 2½, în “punct de jerseu”, 18 cm în înălţime, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 18 ochiuri (cîte 9 ochiuri la o margine). Avem 108 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Din acest punct începem să formăm răscroiala mînecii, scăzînd astfel: de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 22 ochiuri (cîte 11 ochiuri la o margine) şi au mai rămas 86 ochiuri, cu care tricotăm 14 cm în înălţime.

Umărul:
Începem să formăm linia umerilor scăzînd de 12 ori cîte 5 ochiuri (cîte 30 ochiuri pe un umăr). Au mai rămas pe andrea 26 ochiuri la mijlocul spatelui, pe care le încheiem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 54 ochiuri de lînă galbenă pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept 8 cm astfel: primele 8 ochiuri de la marginea interioară a lucrului, în „punct leneş”, iar restul ochiurilor, în „punct de semielastic”. Pe bentiţa lucrată în „punct leneş” şi care se va executa în continuare de la începutul şi pînă la sfîrşitul feţei, vom forma 8 butoniere, la distanţă de 5 cm între ele. Tricotăm în continuare cu andrele nr. 2½, în „punct de jerseu”, 18 cm în înălţime, crescînd pe linia subraţului cîte 1 ochi la 2 cm; avem grijă ca începînd din primul rînd după terminarea elasticului din talie, să introducem „modelul norvegian”, pe care îl vom începe la o distanţă de 10 ochiuri de la marginea interioară a feţei în felul următor: 8 ochiuri în „punct leneş”, 2 ochiuri în „punct de jerseu”, 6 ochiuri cu „model norvegian” şi în continuare restul ochiurilor în „punct de jerseu”. Pentru orientare asupra punctelor şi culorilor din modelul norvegian ne vom conduce după schemă. Avem 63 ochiuri. model 52_1

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 26 cm începem răscroiala mînecii scăzînd astfel: 5 ochiuri, 4 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi, în total 15 ochiuri scăzute. Rămîn 48 ochiuri cu care continuăm drept 14 cm în înălţime.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Începem să scădem răscroiala gîtului astfel: ridicăm primele 8 ochiuri în „punct leneş” pe o andrea de rezervă şi în continuare scădem de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi, la începutul rîndurilor pe această linie. Avem 30 ochiuri. Începem să formăm linia umărului scăzînd la începutul rîndurilor pe această linie, de 5 ori cîte 6 ochiuri.

Partea stîngă a feţei:
Lucrăm la fel, însă inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 74 ochiuri pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, o manşetă de 6 cm în înălţime. Continuăm cu andrele nr. 2½ în „punct de jerseu”, 4 rînduri cu lînă galbenă, urmează „modelul norvegian” şi în continuare 21 cm în înălţime cu lînă galbenă, crescînd invariabil la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 24 ochiuri (cîte 12 ochiuri la fiecare margine). Avem 98 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecilor, scăzînd la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. În continuare săcădem tot la al 2-lea rînd cîte 1 ochi, iar cînd au rămas pe andrea 28 ochiuri, scădem de 4 ori cîte 3 ochiuri, iar ultimele 16 ochiuri le scădem într-un singur rînd.

După ce am călcat aburit toate părţile tricotate în „punct leneş” şi am încheiat puloverul la maşină, ridicăm pe andrele ochiurile de la răscroiala gîtului şi tricotăm drept în „punct de semielastic” o bentiţă de 3 cm înălţime. Încheiem într-un singur rînd scăzînd pe dos ochiurile tricotate pe dos, şi pe faţă ochiurile tricotate pe faţă. Tricotăm în continuare, în „punct leneş”, cele 8 ochiuri lăsate pe andreaua de rezervă, formăm ultima butonieră, încheiem şi unim printr-o cusătură de mînă cu bentiţa de la gît.

tipar 52

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu