Pulover de dantelă pentru fetiţe – Model nr. 54

Acest pulover se poate tricota din lînă sau bumbac. În culoare deschisă, este cît se poate de potrivit pentru lunile de vară.

Furnituri: poza 54
Circa 100 g lînă sau bumbac (bumbacul subţire se lucrează în două), andrele nr. 2½, andrele de împletit ciorapi nr. 2, un fermoar.

Mărimea:
Lărgimea puloverului circa 64 cm, lungimea la mijlocul spatelui 36 cm (pentru fetiţele de 6 – 7 ani).

Model:
I. Elasticul de jos, de la manşetă şi gît, se lucrează în „punct de elastic”.

II. Platca se lucrează în „punct de jerseu”.

III. Restul se tricotează într-un model de dantelă, după schema dată. Primul motiv al modelului este de 8 ochiuri şi 12 rînduri. După rîndul al 12-lea începem iar cu rîndul întîi. Atenţie la rîndul 3, 5 şi 11 al modelului, în care se schimbă motivele de la începutul şi sfîrşitul rîndului.

model 54Măsura:
26 ochiuri şi 44 rînduri = 10 cm cu moddelul III.

Faţă şi spate:
Puloverul se tricotează din 2 bucăţi similare, spatele şi faţa sînt la fel. Începem cu 110 ochiuri, pe andrele nr. 2, cu modelul I şi tricotăm 6 cm. Continuăm cu andrele nr. 2½. Tricotăm un rînd pe faţă şi aici scădem mereu al 4-lea ochi, adică tricotăm împreună pe faţă, mereu al treilea şi al patrulea ochi. Rămîn 84 ochiuri. După un rînd de ochiuri pe dos, continuăm cu modelul III după schema dată. În rîndurile fără soţ, după ochiul începător şi înaintea celui care încheie rîndul, tricotăm cîte 1 ochi pe faţă; în rîndurile cu soţ tricotăm aceste ochiuri pe dos. Tricotăm 11 cm drept înainte. La începutul rîndurilor următoare creştem de 16 ori cîte 1 ochi (pînă la realizarea numărului de ochiuri pentru a forma un motiv întreg, lucrăm în „punct de jerseu”), la începutul celor 2 rînduri următoare adăugăm cîte 11 ochiuri (mîneca). Vot fi 122 ochiuri. Tricotăm 8 cm drept înainte. Rîndul următor se tricotează pînă la sfîrşit pe faţă, crescînd mereu, după al 17-lea ochi, de 7 ori cîte 1 ochi. Vor fi 129 ochiuri. Însemnăm ochiul din mijloc cu un fir colorat. Tricotăm un rînd de ochiuri pe dos. În rîndul următor tricotăm cîte 1 ochi pe dos înaintea şi după ochiul de mijloc. În următorul rînd, şi de aici în fiecare rînd cu soţ, tricotăm pe faţă ochiurile cre apar pe faţă şi pe dos ochiurile ce apar tricotate pe dos. În rîndul următor fără soţ: ochiul începător, 60 ochiuri pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 60 ochiuri pe faţă, ochiul care încheie rîndul. În rîndul următor fără soţ: ochiul începător, 58 ochiuri pe faţă, 11 ochiuri în dungi, 58 ochiuri pe faţă, ochiul care încheie rîndul. Mai departe, tricotăm la cîte 2 rînduri, cu 4 ochiuri mi mult la mijloc, în dungi de 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos pentru ca să formăm garnitura triunghiulară.
model 54_1
Umărul:
Cînd marginea exterioară a mînecii este de 11 cm, scădem la începutul rîndurilor următoare de 18 ori cîte 5 ochiuri. Rămîn 39 ochiuri la mijloc, încheiem fără a strînge.

După ce am tricotat cele 2 bucăţi, le prindem cu ace cu gămălie de tipar şi le călcăm cu o cîrpă udă. Banta de elastic de la marginea de jos nu se calcă. Coasem cele două bucăţi. Cusătura umărului stîng o lăsăm deschisă pe o distanţă de 10 cm, aici aşezăm un fermoar. La marginea de jos a mînecilor ridicăm circa 84 ochiuri pe 3 andrele de împletit ciorapi şi tricotăm în cerc 3 cm cu modelul I. Încheiem toate ochiurile pe faţă. Răsfrîngem manşetele.

tipar 54

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

One response to this post.

  1. Posted by aurelia on februarie 22, 2012 at 10:05 am

    am o rugaminte – imi place foarte mult acest model – de regula modelele dantelate ma pasioneaza – dar realmente nu am experienta in tricotat si atunci ma bazez foarte mult pe mostre – spuneti mi si mie, va rog frumos, cum sa interpretez aceasta mostra, deoarece aveti pe unele linii adica 3, 5 si 11 niste asa zise umbre, nu prea inteleg cam cum ar fi corect – ati modificat sau este o eroare de fotografie, ce este? puteti posta alta mostra mai clara?
    va multumesc si astept raspunsul dvs.

    Răspunde

Lasă un comentariu