Cardigan bărbătesc cu linii diagonale – Model nr. 62

O bantă simplă înconjoară modelul în linii diagonale. Cardiganul se poate purta atît la sport, cît şi pe stradă.

poza 62Furnituri:
Circa 800 g lînă, andrele nr. 2½ şi 3, 5 nasturi.

Mărimea:
Lărgimea cardiganului încheiat la nasturi circa 120 cm, lungimea în mijlocul spatelui, fără banta de la gît, 60 cm (măsură mare).

Model:
I. Marginea de jos şi manşetele în „punct de elastic”.

II. Banta pentru butoniere şi nasturi, cît şi cea de la buzunare, în „punct de jerseu”.

III. Restul se tricotează astfel:
a) Modelul aplecat spre dreapta:
Rîndul 1: * 2 ochiuri pe dos, 1 ochi încrucişat aplecat spre dreapta (pe faţa lucrului, ridicăm al doilea ochi următor pe andreaua dreaptă, luîndu-l din spatele andrelei, fără a-l tricota; pe urmă tricotăm pe faţă ochiul premergător şi dăm drumul ambelor ochiuri de pe andreaua stîngă). Repetăm de la * .
Rîndul 2 şi toate rîndurile cu soţ: ochiul ridicat în rîndul precedent se tricotează pe dos, restul pe faţă.
Rîndul 3: 1 ochi pe dos. * 1 ochi încrucişat aplecat spre dreapta, 2 ochiuri pe dos. Repetăm de la *.
Rîndul 5: * 1 ochi încrucişat aplecat spre dreapta, 2 ochiuri pe dos. Repetăm de la *.
Rîndul 7: Ridicăm 1 ochi, * 2 ochiuri pe dos, 1 ochi încrucişat aplecat spre dreapta. Repetăm de la *.
După rîndul al 8-lea repetăm de la rîndul 1.

b) Modelul aplecat spre stînga:
Rîndul 1: * 1 ochi încrucişat, aplecat spre stînga (al doilea ochi următor se tricotează pe faţă, în dosul ochiurilor, luîndu-l din spatele andrelei; ochiul premergător se ridică, luîndu-l din faţa andrelei, fără a-l tricota), 2 ochiuri pe dos. Repetăm de la *.
Rîndul 2 şi toate rîndurile cu soţ: ochiul ridicat în rîndul precedent se tricotează pe dos, restul pe faţă.
Rîndul 3: 1 ochi pe dos, * 1 ochi încrucişat aplecat înspre stînga, 2 ochiuri pe dos. Repetăm de la *.
Rîndul 5: * 2 ochiuri pe dos, 1 ochi încrucişat aplecat spre stînga. Repetăm de la *.
Rîndul 7: Ridicăm 1 ochi, * 2 ochiuri pe dos, 1 ochi încrucişat aplecat spre stînga. Repetăm de la *.
După rîndul al optulea urmează iar primul rînd. Spatele şi mînecile, la care liniile se întîlnesc la mijloc, se lucrează după schema dată.

Măsura:
30 ochiuri şi 40 rînduri = 10 cm din modelul III, tricotat cu andrele nr. 3 şi tot
30 ochiuri = 10 cm din modelul II, tricotat cu andrele nr. 2½.

Spatele:
Începem cu 154 ochiuri pe andrele nr. 2½. Tricotăm 6 cm cu modelul I. Continuăm cu andrele nr. 3, cu modelul III, după schema dată. (De primul şi ultimul ochi nu se ţine seama în model). Creştem la ambele margini ale lucrului, la cîte 4 cm, de 8 ori cîte 1 ochi. Vor fi 170 ochiuri. La creşteri şi mai apoi la scăderi se va observa continuitatea modelului. model 62

Răscroiala mînecii:
Cînd spatele măsoară 42 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 12 ori cîte 1 ochi. Rămîn 140 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 10 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la cîte 2 cm, la ambele margini ale spatelui, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 152 ochiuri.

Umărul:
La 64 cm măsuraţi de la marginea de jos scădem la începutul rîndurilor următoare, cîte 3 ochiuri pînă la sfîrşit.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 69 cm măsuraţi de la marginea de jos, încheiem la mijloc 14 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucăţi separat. La marginea exterioară continuăm scăderile de cîte 3 ochiuri pentru umăr; la marginea interioară, la gît, scădem la cîte 2 rînduri mereu cîte 4 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Partea stîngă a feţei:
Începem cu 86 ochiuri pe andrele nr. 2½. Tricotăm 6 cm cu modelul I. Continuăm cu andrele nr. 3, cu modelul III_a). Marginea stîngă (cea interioară) urmează drept înainte, la marginea din dreapta creştem la cîte 5 cm, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 92 ochiuri.

Buzunarul de jos:
La 15 cm măsuraţi de la marginea de jos, tricotăm pe faţa lucrului 16 ochiuri de la începutul rîndului, luăm 40 de ochiuri pe o andrea de rezervă şi sfîrşim andreaua tricotînd restul de 31 ochiuri. Lăsăm lucrul de o parte. Cu alte andrele începem 42 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului. Tricotăm 9 cm în „punct de jerseu”. La începutul celor 2 rînduri din urmă scădem cîte 1 ochi, şi terminăm cu un rînd de ochiuri pe faţă (lăsăm lucrul la o parte). Continuăm faţa. Tricotăm 31 ochiuri începînd de la marginea interioară, în continuare lucrăm cu ochiurile căptuşelii buzunarului, pe urmă tricotăm şi celelalte ochiuri. Ochiurile buzunarului rămîn şi mai departe pe andreaua de rerzervă. Continuăm faţa după indicaţiile date.

Răscroiala gîtului:
Cînd marginea interioară este de 40 cm de la marginea de jos, scădem aici, şi începînd de aici la cîte 1 cm, cîte 1 ochi pînă la sfîrşit.

Răscroiala mînecii:
La 42 cm măsuraţi de la marginea de jos, pe marginea exterioară, scădem la începutul rîndului următor 7 ochiuri; pe urmă scădem la cîte 2 rînduri de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. Cînd răscroiala mînecii este de 12 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la fiecare 1 cm, de 9 ori cîte 1 ochi la marginea exterioară.

Buzunarul de sus:
Între timp, la 47 cm de la marginea de jos, tricotăm 10 ochiuri de la începutul rîndului, luăm 31 ochiuri pe o andrea de rerzervă, pe urmă tricotăm şi restul ochiurilor. Începînd cu 33 ochiuri, tricotăm cu alte andrele, 7 cm pentru căptuşeala buzunarului. La începutul celor 2 rînduri din urmă scădem cîte un ochi şi continuăm în acelaşi fel ca la buzunarul de jos.

Umărul:
La 64 cm de la marginea de jos, scădem de la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, de 7 ori cîte 4 ochiuri şi apoi cîte 3 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Partea dreaptă a feţei se tricotează în sens opus, după modelul III_b) şi fără buzunarul de sus.

Mîneca:
Începem cu 74 ochiuri. Tricotăm 6 cm cu modelul I, pe andrele nr. 2½. Continuăm cu andrele nr. 3, cu modelul III după schema dată. Creştem la cîte 6 rînduri, la începutul şi la sfîrşitul lor, de 20 ori cîte 1 ochi şi la cîte 5 rînduri, la începutul şi la sfîrşitul lor, de 8 ori cîte 1 ochi. Vor fi 130 ochiuri. Cînd mîneca este de 47 cm sau altă măsură necesară antebraţului, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 8 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri, de 32 ori cîte 1 ochi, de 8 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri şi de 2 ori cîte 4 ochiuri. Rămîn 16 ochiuri. Încheiem.

Nu călcăm părţile tricotate, le aburim numai uşor. Montăm cardiganul. La marginea interioară a feţelor şi în continuare în jurul gîtului, ridicăm ochiurile pe andrele nr. 2½. La marginea din dreapta ridicăm 213 ochiuri, la spate 54 ochiuri, iar la marginea din stînga din nou 213 ochiuri. Tricotăm 2 cm cu modelul II. Aici formăm în faţa din stînga 5 butoniere orizontale. Prima la 2 cm de la marginea de jos a cardiganului. Din 5 ochiuri facem butoniera, tricotăm 22 ochiuri, iar 5 ochiuri pentru butonieră ş.a.m.d. După rîndul cu butoniere tricotăm încă 2 cm în „punct de jerseu”. Urmează un rînd de ochiuri pe dos, tricotrat pe faţa lucrului şi încă 4 cm în „punct de jerseu”. La jumătatea lăţimii formăm şi aici 5 butoniere deasupra butonierelor din rîndul precedent.

Ridicăm ochiurile buzunarelor pe andrele nr. 2½ şi tricotăm 3 cm cu modelul II. Aici urmează, pe faţa lucrului, un rînd de ochiuri tricotate pe dos, pe urmă mai tricotăm 3 cm. Încheiem. Îndoim în afară benzile buzunarelor, coasem cele două margini înguste, le răsfrîngem, le călcăm şi le fixăm de feţele cardiganului. Fixăm de asemenea cele 3 margini libere ale căptuşelii buzunarelor.
Banta care înconjoară feţele şi gîtul o îndoim de-a lungul rîndului de ochiuri pe dos, o tivim şi o călcăm. Festonăm butonierele prinzîndu-le două cîte două împreună. Coasem nasturii.

tipar 62

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu