Costum de iarnă şi căciuliţă – Model nr. 61

Costumaşul compus din trei piese are o garnitură suedeză. Hăinuţa este închisă cu un fermoar care se poate deschide complet.

poza 61Furnituri:
Circa 550 g lînă albă de grosime mijlocie, 40 g lînă bleumarin şi 20 g lînă roşie, andrele nr. 2½ şi 3, fermoar şi elastic.

Mărimea:
Pentru copii de 4 – 5 ani.

Model:
I. Gulerul şi manşetele hăinuţei, elasticul de la glezna pantalonaşului şi banta căciuliţei se tricotează în „punct de elastic”. Ochiurile pe faţă se iau din spatele andrelei.

II. Tivurile interioare ale hăinuţei se lucrează în „punct de jerseu”.

III. Garnitura suedeză o tricotăm după schema dată.

IV. Restul se tricotează astfel:
Rîndul 1: (pe dosul lucrului) pe dos.
Rîndul 2: pe faţă.
Rîndul 3: pe dos.
Rîndul 4: * 6 ochiuri pe faţă, tricotăm întîi al 2-lea ochi pe faţă, dar nu-i dăm drumul de pe andreaua stîngă, tricotăm şi ochiul premergător pe faţă şi acum dăm drumul ambelor ochiuri deodată. Repetăm de la * .
Rîndul 5: pe dos.
Rîndul 6: pe faţă.
Rîndul 7: pe dos.
Rîndul 8: 2 ochiuri pe faţă, * tricotăm întîi al 2-lea ochi pe faţă, dar nu-i dăm drumul de pe andreaua stîngă, tricotăm şi ochiul premergător şi acum dăm drumul ambelor ochiuri deodată. Repetăm de la * .
Aceste 8 rînduri dau modelul.

Măsura:
27 ochiuri şi 38 rînduri = 10 cm cu modelul IV.

Hăinuţa
Spatele:
Începem cu 94 ochiuri, pe andrele nr. 2½ . Tricotăm 3 cm cu modelul II. Urmează pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos (marginea tivului). Continuăm cu modelul IV, cu andrele nr. 3. Creştem la ambele margini ale lucrului, la cîte 4 cm, de 5 ori cîte 1 ochi. Vor fi 104 ochiuri. Între timp, la 6 cm de la tiv, începem modelul suedez. După ce am terminat garnitura, tricotăm din nou cu modelul IV. model 61_1

Răscroiala mînecii:
Cînd spatele are 26 cm de la tiv, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. Rămîn 82 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 9 cm, măsuraţi vertical, creştem aici şi de aici la cîte 2 cm, la ambele margini, de 3 ori cîte 1 ochi. Vor fi 88 ochiuri.

Umărul:
Cînd avem 41 cm măsuraţi de la tiv, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 12 ori cîte 5 ochiuri. Rămîn 28 ochiuri. Încheiem.

Partea dreaptă a feţei:
Începem cu 52 ochiuri pe andrele nr. 2½. Tricotăm 3 cm cu modelul II. Urmează pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos. Continuăm cu modelul IV şi cu andrele nr. 3. La 3 cm măsuraţi de la tiv, adăugăm la marginea dreaptă (cea interioară) 6 ochiuri. Aceste 6 ochiuri le tricotăm în „punct de jerseu” în culoarea de fond pînă la răscroiala gîtului (tiv interior). În rîndurile pe faţă nu tricotăm al 7-lea ochi, îl ridicăm numai. La marginea exterioară creştem la cîte 8 cm, de 3 ori cîte 1 ochi. Vor fi în total 61 ochiuri. Între timp, la 6 cm de la tiv, începem garnitura lată suedeză, dar numai după ce am tricotat 6 ochiuri şi am ridicat al 7-lea ochi al tivului.

Răscroiala mînecii:
La aceeaşi înălţime ca la spate scădem la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, o dată 5 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. Rămîn 50 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 9 cm, măsuraţi vertical, creştem aici şi începînd de aici, la cîte 2 cm, la marginea exterioară, de 3 ori cîte 1 ochi.

Răscroiala gîtului:
Între timp, cînd marginea interioară este de 35 cm de la adăugarea ochiurilor, scădem la cîte 2 rînduri, la începutul lor o dată 13 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. Această margine urmează drept înainte.

model 61Umărul:
Se scade la aceeaşi înălţime şi în acelaşi fel ca la spate, scăzînd cîte 5 ochiuri.

Mîneca:
Începem cu 52 ochiuri pe andrele nr. 2½, cu modelul I. Continuăm cu andrele nr. 3, cu modelul IV. Creştem la cîte 6 rînduri la începutul şi la sfîrşitul lor, de 13 ori cîte 1 ochi. Vor fi 78 ochiuri. Între timp, la 2 cm de la elastic, începem modelul suedez, apoi continuăm cu modelul IV. Cînd mîneca are 28 cm de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri, de 16 ori cîte 1 ochi şi de 14 ori cîte 2 ochiuri. Rămîn 12 ochiuri. Încheiem.

Călcăm părţile tricotate, le montăm. Îndoim înăuntru tivul de jos şi-l coasem. La feţe îndoim de asemenea tivul pe linia ochiurilor ridicate şi-l coasem cu puncte invizibile. Din răscroiala gîtului ridicăm circa 110 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm 9 cm cu modelul I. Încheiem pe faţă ochiurile tricotate pe faţă, pe dos cele tricotate pe dos. De-a lungul feţelor şi în continuare în jumătatea lăţimii gulerului, aşezăm fermoarul în aşa fel, încît să nu fie vizibil cînd este închis.

tipar 61

Pantalonaşul
Se tricotează în două bucăţi. Începem la marginea de jos cu 72 ochiuri, pe andrele nr. 2½. Tricotăm 6 cm cu modelul I. Continuăm cu modelul IV pe andrele nr. 3. La marginea stîngă creştem la cîte 7 rînduri, de 16 ori cîte 1 ochi. La marginea dreaptă creştem la cîte 8 rînduri de 13 ori cîte 1 ochi, pe urmă la cîte 7 rînduri de 3 ori cîte 1 ochi. Între timp, la 4 cm deasupra elasticului începem modelul suedez îngust, după schema „b”. Marginea dreaptă urmează de la 33 cm măsuraţi de la elastic, drept înainte. La marginea stîngă scădem începînd de la 30 cm de la marginea de jos, la cîte 2 cm, de 11 ori cîte 1 ochi. Rămîn 93 ochiuri. Cînd pantalonaşul este de 59 m măsuraţi de la marginea de jos, continuăm cu rînduri prescurtate pentru a obţine înălţimea de la spate. În rîndul următor, pe faţa lucrului, tricotăm 82 ochiuri, restul rămîne pe andreaua stîngă. Întoarcem, tricotăm pe dos tot aceste 82 ochiuri. În rîndul următor tricotăm 69 ochiuri, întoarcem şi tricotăm tot aceste 69 ochiuri. În rîndul următor tricotăm 56 ochiuri ş.a.m.d. Continuăm şi tricotăm la cîte 2 rînduri cu 13 ochiuri mai puţin, pînă ce lucrăm după ultimul rînd prescurtat, 17 ochiuri, din nou cu rîndul întreg. Mai tricotăm 2 cm în „punct de jerseu” şi încheiem. Partea a doua se tricotează în sens opus.
Călcăm cele 2 bucăţi tricotate. Împreunăm cusăturile piciorului pînă la 36 cm măsuraţi de la marginea de jos, pe urmă executăm şi cusăturile din faţă şi din spate. Îndoim 2 cm partea de sus şi coasem cu puncte de tighel, introducînd în acest tiv elastic îngust.

Căciuliţa
Începem cu bordura răsfrîntă, cu 126 ochiuri pe andrele nr. 2½. După 4 rînduri în „punct leneş”, continuăm cu modelul suedez pe andrele nr. 3. După ce am terminat garnitura, întoarcem lucrul (acolo unde a fost pînă acum faţa va fi de acum înainte dosul lucrului) şi continuăm în „punct de jerseu”. După 3 cm tricotaţi drept înainte, lucrăm cu rînduri prescurtate: tricotăm 118 ochiuri pe faţă, întoarcem, tricotăm 110 ochiuri pe dos. În rîndul următor tricotăm 95 ochiuri pe faţă, întoarcem ş.a.m.d. Continuăm în felul acesta tricotînd la fiecare revenire cu 5 ochiuri mai puţin, pînă ce întoarcem după ultimul rînd prescurtat şi tricotăm, pe dos, rîndul întreg.

* Următorul rînd 1: pe faţă.
Rîndul 2: pe dos.
Rîndul 3: pe dos.
Rîndul 4: pe faţă.
Repetăm de la * pînă ce această bordură măsoară 11 cm. Încheiem.

Garnitura în model suedez şi partea tricotată în „punct de jerseu” se calcă. Executăm o cusătură la spate şi răsfrîngem garnitura din faţa căciuliţei. Începem o bantă îngustă pe 12 ochiuri şi lucrăm 120 cm în „punct de elastic”. O coasem de o parte a căciuliţei. La sfîrşitul benţii facem o cheotoare mică. Pe partea opusă a căciuliţei coasem un nasture.

tipar 61_1

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu