Jachetă pentru fetiţă, cu garnitură în dungi – Model nr. 56

Jachetă cu garnitură în dungi în două culori. Banta de la gît este puţin evazată. Buzunarele tăiate au aceeaşi garnitură de dungi în două culori, compusă din două bucăţi.

Furnituri:
Circa 450 g lînă în culoare de fond şi circa 20 g într-o culoare contrastantă. Andrele nr. 2½, 3 nasturi mai mari şi 5 nasturi mai mici.

poza 56Mărimea:
Lărgimea jachetei încheiate la nasturi circa 94 cm, lungimea la mijlocul spatelui, fără banta de la gît, 53 cm (pentru fete de 12 – 13 ani).

Model:
I. Tivurile interioare se tricotează în „punct de jerseu”.

II. Garnitura de benţi se tricotează tot în „punct de jerseu”, însă în dungi: 2 rînduri în culoarea de fond, 2 rînduri în culoarea constrastantă.

III. Restul jachetei se lucrează astfel:
Rîndul 1: pe faţă.
Rîndul 2: pe faţă.
Rîndul 3: un ochi pe faţă, unul pe dos, alternînd pînă la sfîrşitul rîndului.
Rîndul 4: pe dos.
Rîndul 5: pe dos.
Rîndul 6: ca rîndul 3.
Aceste 6 rînduri se repetă.

Măsura:
28 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm cu modelul I şi II;
28 ochiuri şi 50 rînduri = 10 cm cu modelul III.

Spatele:
Începem cu 120 ochiuri şi cu modelul I. După 3 cm, tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos (marginea tivului), pe urmă încă un rînd de ochiuri pe dos, pe dosul lucrului. Continuăm cu modelul III. Creştem la cîte 6 cm, la ambele margini ale lucrului, de 5 ori cîte 1 ochi. Vor fi 130 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Cînd spatele are 35 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. Rămîn 106 ochiuri. Tricotăm drept înainte, pînă ce răscroiala mînecii este de 9 cm, măsuraţi vertical. Aici, şi de aici la cîte 2 cm, creştem la ambele margini, de 4 ori cîte 1 ochi. Vor fi 114 ochiuri.

Umărul:
Cînd spatele este de 52 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare de 6 ori cîte 4 ochiuri şi de 4 ori cîte 3 ochiuri.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 54½ cm de jos, încheiem la mijlocul rîndului 12 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucăţi separat. Scădem mai departe pentru umăr iar la marginea interoară, la gît, scădem mereu la cîte 2 rînduri (la începutul rîndurilor) cîte 5 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Partea dreaptă a feţei: model 56
Începem cu 57 ochiuri şi tricotăm 3 cm cu modelul I. În rîndul următor adăugăm la marginea dreaptă (cea interioară) 29 ochiuri. Vor fi 86 ochiuri. Totodată tricotăm pe faţa lucrului, un rînd de ochiuri pe dos. Urmează şi pe dosul lucrului un rînd de ochiuri pe dos. Continuăm cu modelul III. Marginea dreaptă continuă drept înainte; la marginea stîngă creştem la cîte 5 cm, măsuraţi de la marginea tivului, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 92 ochiuri.

Buzunarul:
Între timp, la 10 cm de la tiv, tricotăm pe faţa lucrului 39 ochiuri, încheiem 35 ochiuri, apoi tricotăm restul ochiurilor de pe andrea. Lăsăm de o parte. Cu alte andrele începem 39 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului şi tricotăm 7 cm în „punct de jerseu”. Sfîrşim cu un rînd pe faţă. La începutul ultimelor 2 rînduri scădem cîte 2 ochiuri. Rămîn 35 ochiuri. Lăsăm de o parte. Continuăm faţa şi, în locul ochiurilor încheiate ale buzunarului, tricotăm ochiurile căptuşelii buzunarului. (Atenţie la continuitatea modelului!) Cînd marginea interioară este de 12 cm de la adăugarea ochiurilor, formăm prima pereche de butoniere. Tricotăm 4 ochiuri de la margine, şi din 5 ochiuri facem o butonieră, tricotăm 11 ochiuri, apoi din 5 ochiuri facem a doua butonieră şi sfîrşim rîndul. Următoarele perechi de butoniere, în total trei, vin la cîte 12 cm una de alta.

Răscroiala mînecii:
La 35 cm de la marginea de jos scădem la marginea exterioară, mereu la începutul rîndului al doilea, o dată 6 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 5 ori cîte 1 ochi. Rămîn 77 ochiuri. Tricotăm drept înainte pînă ce răscroiala mînecii are pe verticală 11 cm. Aici, şi de aici la cîte 2 cm, creştem de 3 ori cîte 1 ochi.

Răscroiala gîtului:
Între timp, cînd marginea interioară este de 44 cm de la adăugarea ochiurilor, tricotăm în rîndul următor, pe dosul lucrului, atîtea ochiuri încît să rămînă 18 ochiuri pe andreaua stîngă. Din acestea încheiem 7 ochiuri şi continuăm cu cele 11 ochiuri rămase. Marginea exterioară (respectiv marginea interioară a feţei) urmează drept înainte. La gît scădem, mereu la cîte 2 rînduri, cîte 3 ochiuri la începutul rîndurilor, pînă se termină toate ochiurile. Continuăm cu ochiurile rămase şi scădem şi aici, mereu la cîte 2 rînduri, la începutul rîndurilor, de 3 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 9 ori cîte 1 ochi. Urmăm drept înainte.

Umărul:
Între timp, la aceeaşi înălţime cu spatele, scădem la marginea exterioară, mereu la începutul celui de-al doilea rînd, de 6 ori cîte 4 ochiuri şi apoi 3 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Mîneca:
Începem cu 64 ochiuri şi tricotăm 3 cm cu modelul I. Urmează atît pe faţa, cît şi pe dosul lucrului, cîte un rînd de ochiuri pe dos. Continuăm cu modelul III. La 3 cm măsuraţi de la tiv şi de aici la cîte 2½ cm, creştem la ambele margini de 14 ori cîte 1 ochi. Vor fi 92 ochiuri. Cînd mîneca are 37 cm de la tiv, scădem la începutul rîndurilor următoare: de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri, de 14 ori cîte 1 ochi, * tricotăm 2 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem de 4 ori cîte 1 ochi. Repetăm încă de 3 ori de la * . Urmăm şi scădem de 14 ori cîte 1 ochi, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 14 ochiuri. Încheiem.

Călcăm părţile tricotate. Îndoim în afară, în lăţime de 5 cm, tivurile interioare ale celor două feţe, le coasem sus şi jos, le răsfrîngem şi le călcăm. Putem aşeza bentiţa între cele două straturi, ca să nu se întindă. Asamblăm jacheta. Din răscroiala gîtului ridicăm ochiurile de la un tiv al feţelor pînă la celălalt. Tricotăm cu modelul II. Creştem la începutul fiecărui rînd, de 8 ori cîte 1 ochi, pe urmă scădem la începutul fiecărui rînd de 8 ori cîte 1 ochi. Între timp, la 2 cm lăţime, scădem în 6 locuri, împărţite simetric, cîte un ochi şi formăm la marginea dreaptă o butonieră: scădem 5 ochiuri de la margine şi din 5 ochiuri facem butoniera. Cînd banta este lată de 4 cm, scădem din nou în 6 locuri cîte 1 ochi, pe urmă tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos, şi continuăm cu modelul în două culori. La cele două margini creştem şi scădem şi de data aceasta de 8 ori cîte 1 ochi iar la 2 cm formăm o butonieră corespunzătoare primei butoniere. La 4 cm lăţime încheiem. Îndoim banta în afară, coasem cele două vîrfuri ascuţite, pe urmă răsfrîngem banta, o călcăm şi o aşezăm în răscroiala gîtului. Banta stă puţin evazată la gît. Festonăm cele 2 butoniere prinse împreună, cît şi celelalte perechi de butoniere.

Banta buzunarelor:
Se tricotează în cîte două bucăţi. Începem bucata mai mică cu 16 ochiuri. Tricotăm 16 rînduri cu modelul II, pe urmă tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos şi apoi tricotăm alte 16 rînduri. Încheiem. Banta mai lungă o începem cu 24 ochiuri şi creştem la una din margini, la cîte 2 rînduri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi o dată un ochi. După 8 rînduri scădem în aceeaşi măsură în care am crescut, pînă avem 16 rînduri. Tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos, pe urmă continuăm cu modelul în două culori, crescînd din nou şi scăzînd la una din margini, ca să obţinem vîrful ascuţit. După 16 rînduri încheiem. A doua bantă a buzunarului o tricotăm în sens opus. Îndoim benţile în afară, coasem vîrful ascuţit şi marginea îngustă, pe urmă le răsfrîngem, le călcăm şi le coasem de buzunare în felul arătat în desen. Coasem cîte 1 nasture drept garnitură pe aceste benţi, la fel şi pe mîneci. Îndoim tivul de jos şi îl prindem cu puncte invizibile. Coasem nasturii.

tipar 56

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu