Cardigan bărbătesc cu fermoar – Model nr. 63

Cardigan larg, foarte plăcut de purtat atît la lucru, cît şi la sporturi. Garnitura lată, diagonală, este lucrată o dată cu feţele.

poza 63Furnituri:
Circa 700 g lînă, andrele nr. 3, fermoar care se poate deschide complet.

Mărimea:
Lărgimea cardiganului încheiat circa 126 cm, lungimea la mijlocul spatelui 71 cm (mărime mijlocie).

Model:
I. Elasticul de la marginea de jos şi manşetele se lucrează în „punct de elastic”.

II. Cea mai mare parte a cardiganului se tricotează în „punct de jerseu”.

III. Banta de garnitură în model diagonal, se tricotează după schema dată.

Măsura: model 63
28 ochiuri şi 40 rînduri = 10 cm cu modelul II.

Spatele:
Începem cu 170 ochiuri cu modelul I. Tricotăm 7 cm. Continuăm drept înainte în „punct de jerseu” pînă avem 33 cm.

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndurilor următoare scădem de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. Rămîn 142 ochiuri. Continuăm drept înainte. Cînd răscroiala mînecii este de 12 cm, măsuraţi vertical, creştem aici şi de aici la cîte 2 cm, la ambele margini ale lucrului, de 5 ori cîte 1 ochi. Vor fi 152 ochiuri.

Umărul:
Cînd spatele este de 62 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare, la ambele margini, de 16 ori cîte 3 ochiuri.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 66 cm de la marginea de jos, încheiem la la mijlocul rîndului 8 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi tricotăm cele două bucăţi separat. La marginea exterioară scădem în continuare cîte 3 ochiuri, iar la marginea interioară, lîngă ceafă, scădem la cîte 2 rînduri, cîte 3 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Partea dreaptă a feţei:
Începem cu 96 ochiuri, împărţim ochiurile pe faţa lucrului astfel: ochiul de la margine, 4 ochiuri pe faţă, 16 ochiuri cu modelul diagonal aplecat spre stînga, care se lucrează după schema a. Urmăm în „punct de elastic” pe care îl începem şi îl sfîrşim cu 2 ochiuri pe faţă, apoi ochiul care închide rîndul. Cele 4 ochiuri pe faţă de la începutul rîndului le tricotăm pînă la sfîrşit mereu pe dos în rîndurile cu soţ (tiv). Tricotăm 7 cm cu această împărţire, pe urmă lucrăm în locul „punctului de elastic” în „punct de jerseu” (banta diagonală se lucrează şi mai departe după schema dată).

model 63_1Buzunarul:
La 15 cm de la marginea de jos tricotăm, pe faţa lucrului, la începutul rîndului, 40 ochiuri, le luăm pe o andrea de rezervă şi lucrăm cu cele 36 ochiuri următoare, lăsînd restul de 20 ochiuri pe altă andrea de rezervă. La cele 36 de ochiuri adăugăm în ambele părţi cîte un ochi şi tricotăm 3 cm cu aceste 38 ochiuri. În locul ultimului rînd tricotăm pe dosul lucrului un rînd de ochiuri pe faţă pe urmă mai tricotăm 3 cm. Încheiem. Lăsăm faţa de o parte. Pe alte andrele montăm 40 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului. Tricotăm 8 cm în „punct de jerseu”. La începutul ultimelor două rînduri scădem cîte 2 ochiuri. Sfîrşim cu un rînd de ochiuri pe faţă şi lăsăm de o parte. Continuăm faţa. În următorul rînd lucrat pe dos, tricotăm la începutul rîndului cele 20 ochiuri de pe andreaua de rezervă, în locul ochiurilor buzunarului tricotăm cu ochiurile căptuşelii, apoi sfîrşim rîndul. Tricotăm drept înainte pînă avem 40 cm de la marginea de jos.

Răscroiala mînecii şi a gîtului:
La marginea exterioară scădem, la începutul următorului rînd pe dos, 6 ochiuri, pe urmă la începutul rîndurilor următoare pe dos, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. Continuăm drept, pînă ce răscroiala mînecii este de 11 cm. Aici şi de aici la cîte 1½ cm, creştem de 8 ori cîte 1 ochi. Între timp, în aceaşi rînd cu începutul răscroielii mînecii şi începînd de aici la cîte 2 cm, scădem la marginea exterioară de 16 ori cîte 1 ochi pentru răscroiala gîtului.

Umărul:
Cînd faţa este de 62 cm de la marginea de jos, scădem la marginea exterioară, la începutul rîndurilor pe dos, de 12 ori cîte 3 ochiuri şi de 4 ori cîte 2 ochiuri. Rămîn 22 ochiuri. Cu acestea continuăm banta de garnitură (la marginea dinspre umăr am lăsat un ochi pentru începerea, respectiv încheierea rîndurilor). După 4 rînduri de model, tricotăm 2 rînduri prescurtate pentru a obţine rotunjirea benţii astfel: * tricotăm 3 rînduri din modelul diagonal. În rîndul următor, pe dosul lucrului, tricotăm: ochiul de la margine, 2 ochiuri pe faţă, 6 ochiuri pe dos, întoarcem, ridicăm 1 ochi, 5 ochiuri pe faţă, 2 ochiuri pe dos, ochiul care încheie rîndul. Urmează al patrulea rînd al modelului. Repetăm de la * pînă ce marginea interioarăm mai scurtă, este de 7 cm. Încheiem.

Partea stîngă a feţei:
Se tricotează în sens opus, iar banta de garnitură, cu modelul aplecat spre dreapta, după schema b.

Mîneca:
Începem cu 86 ochiuri. Tricotăm 12 cm cu modelul I. Continuăm cu modelul II. Creştem la ambele margini ale lucrului, la cîte 2 cm, de 19 ori, cîte 1 ochi. Vor fi 124 ochiuri. Cînd mîneca are 53 cm de la marginile de jos, sau altă măsură necesară antebraţului (nu socotim manşeta răsfrîntă), scădem la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 8 ori cîte 2 ochiuri, de 30 ori cîte 1 ochi, de 10 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 26 ochiuri. Încheiem.

Marginea de sus, liberă, a buzunarului o îndoim în afară, coasem, în lăţime de un ochi, cele două margini înguste, răsfrîngem şi prindem de faţă. Însăilăm deschizătura buzunarului, pe urmă călcăm bucăţile tricotate, dar numai pe cele împletite în „punct de jerseu”. Banta de garnitură se abureşte uşor de tot. Asamblăm. Cele două margini înguste ale benţii se cos împreună şi se aşează în răscroiala de la ceafă în aşa fel, încît să acopere spatele cu 1 cm. Tivul de 5 ochiuri în „punct de jerseu” de la margine se îndoaie şi se coase de interiorul feţelor cu puncte invizibile. Coasem cele trei margini libere ale căptuşelii buzunarelor. Fixăm fermoarul astfel, încît să nu se vadă cînd este încheiat. Tricotăm 2 benţi, începînd fiecare pe cîte 8 ochiuri, atît de lungi cît fermoarul, cu care acoperim benţile de bumbac ale acestuia.

tipar 63

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu