Pulover bărbătesc cu garnitură din fire colorate – Model nr. 68

Pulover maron cu garnitură din fire de lînă verde şi galbenă, trasate vertical. Se poatre îmbrăca atît la lucru, cît şi la sporturile de iarnă.

Furnituri: poza 68
Circa 600 g lînă maron, 20 g lînă verde, 20 g lînă galbenă, andrele nr. 2½ şi 5 andrele de ciorapi.

Mărimea:
Lărgimea peste piept circa 100 cm, lungimea puloverului 59 cm.

Model:
I. Elasticul din talie şi gulerul se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Restul cu modelul următor:
Rîndul 1, 3, 5 (pe faţa lucrului): * 15 ochiuri pe faţă, 3 ochiuri pe dos, * repetăm de la *.

Rîndul 2, 4, 6 (pe dosul lucrului): acoperit.

Rîndul 7: * 15 ochiuri pe faţă, 2 ochiuri împreună pe dos, 1 jeteu, 1 ochi pe dos, * repetăm de la *.
Rîndul 8: acoperit.

Rîndul 9: repetăm de la rîndul 1.

Măsura:
30 ochiuri şi 44 rînduri = 10 cm din modelul II.

model 68Spatele:
Montăm 148 ochiuri şi tricotăm drept 8 cm în înălţime în „punct de semielastic”. Continuăm cu modelul II drept pînă la înălţimea totală de 36 cm.

Răscroiala mînecii:
În acest punct începem răscroiala mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. Am scăzut în total 26 ochiuri (cîte 13 ochiuri la o margine). Avem 122 ochiuri cu care tricotăm drept pînă la înălţimea totală de 56 cm.

Umărul:
Aici începem să formăm linia umărului scăzînd, la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 6 ochiuri şi de 8 ori cîte 7 ochiuri.

În total am scăzut 86 ochiuri (cîte 43 ochiuri pe un umăr). Rămîn 36 ochiuri la mijlocul spatelui pe care le scădem acum într-un singur rînd.

Faţa:
Montăm 152 ochiuri şi tricotăm la fel ca pentru la spate (avînd tot timpul 4 ochiuri în plus faţă de partea din spate) pînă la răscroiala gîtului, pe care o vom începe la 52 cm înălţime totală. În acest punct scădem 14 ochiuri într-un singur rînd la mijlocul feţei. Am împărţit astfel lucrul în două părţi (a 56 ochiuri). Lucrăm prima parte scăzînd la începutul rîndurilor, pe linia răscroielii gîtului: o dată 4 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 14 ochiuri. Rămîn 42 ochiuri cu care continuăm drept pe această linie. La înălţimea totală de 56 cm, începem să formăm linia umărului scăzînd: o dată 2 ochiuri, de 2 ori cîte 6 ochiuri şi de 4 ori cîte 7 ochiuri.

Continuăm la fel lucrul pe andreaua următoare, însă inversat.

Mîneca:
Montăm 78 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi lucrăm o manşetă de 8 cm înălţime, în „punct de semielastic”. În continuare tricotăm 40 cm în înălţime cu modelul II, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total am crescut 40 ochiuri. Avem 118 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii scăzînd la începutul rîndurilor rumătoare: de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 48 ori cîte 1 ochi, de 12 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 4 ochiuri. Restul de 14 ochiuri le încheiem într-un singur rînd.

După ce am călcat aburit părţile tricotate cu modelul II, trasăm prin jeteuri cîte 1 şiret răsucit din 4 fire lînă galbenă şi 4 fire de lînă verde.

Călcăm din nou şi încheiem la maşină. Pe linia răscroielii gîtului ridicăm ochiurile corespunzătoare pe 4 andrele groase de ciorapi şi tricotăm în „punct de semielastic” un guler de 8 cm înălţime. Încheiem într-un singur rînd scăzînd pe dos ochiurile lucrate pe dos, şi pe faţă ochiurile lucrate pe faţă.

tipar 68

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu