Pulover sport bărbătesc călduros – Model nr. 69

Acest pulover simplu şi călduros, tricotat din lînă albă cu firul potrivit de gros, corespunde atît sporturilor de iarnă, cît şi altor cerinţe.

poza 69Furnituri:
Circa 800 g lînă, 5 andrele de ciorapi, andrele nr. 2 1/2 şi 3.

Mărimea:
Lărgimea peste piept circa 106 cm.

Model:

model 69

I. Manşetele, elasticul din talie şi gulerul se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Restul vom tricota cu modelul din schemă.

Măsura:
28 ochiuri şi 40 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 130 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm 8 cm în înălţime în „punct de semielastic”. În ultimul rînd creştem 20 ochiuri, adică tot al 7-lea ochi îl lucrăm dublat: o dată din faţă, o dată din spate, plus cîte 1 ochi la fiecare margine. Lucrăm în continuare drept cu andrele nr. 3 şi modelul din schemă, pînă la înălţimea totală de 39 cm. Avem 150 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndurilor următoatre scădem la fiecare margine a lucrului: 3, 2, 2 ochiuri şi apoi de 3 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 20 ochiuri (cîte 10 ochiuri la o margine). Avem 130 ochiuri.

Umărul şi răscroiala gîtului:
La înălţimea de 22 cm de la începutul răscroielii mînecilor, începem răscroiala gîtului, scăzînd la mijlocul spatelui 30 ochiuri într-un singur rînd. Astfel am împărţit lucrul pe două andrele, cîte 50 ochiuri pe fiecare andrea. Continuăm cu 50 ochiuri pe prima andrea, scăzînd la începutul fiecărui rînd, pe linia răscroielii gîtului, de 6 ori cîte 3 ochiuri. Avem 32 ochiuri. La înălţimea de 23 cm de la începutul răscroielii mînecii formăm linia umărului scăzînd la începutul rîndurilor, pe această linie, de 3 ori cîte 6 ochiuri şi de 2 ori cîte 7 ochiuri. Continuăm la fel lucrul cu cele 50 ochiuri de pe andreaua următoare.

Faţa:
Tricotăm la fel ca la spate, cu singura deosebire că la 18 cm înălţime de la începutul răscroielii mînecii, începem răscroiala gîtului, scăzînd 26 ochiuri la mijlocul feţei. Am împărţit astfel lucrul în două părţi. Lucrăm fiecare parte separat, scăzînd pe linia răscroielii gîtului, la începutul rîndurilor următoare, de 7 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi, iar la înălţimea de 23 cm de la începutul răscroielii mînecii, formăm linia umărului, scăzînd de 3 ori cîte 6 ochiuri şi de 2 ori cîte 7 ochiuri. Continuăm lucrul la fel pe andreaua următoare, însă inversat.

Mîneca:
Montăm 62 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept 7 cm în „punct de semielastic”. În ultimul rînd creştem 10 ochiuri (tot la al 6-lea ochi îl lucrăm dublat). Continuăm 38 cm cu andrele nr. 3 şi modelul II, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 3 cm (de 13 ori). Avem 98 ochiuri.

La înălţimea totală de 46 cm, creştem la fiecare margine a lucrului, la începutul rîndurilor, de 10 ori cîte 1 ochi, astfel încît să obţinem 118 ochiuri în total.

Începem să formăm ovalul mînecii scăzînd la începutul rîndurilor următoarelor două rînduri cîte 9 ochiuri şi, în continuare, de 50 ori cîte 1 ochi, de 4 ori cîte 3 ochiuri şi de 4 ori cîte 4 ochiuri. Rămîn 22 ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd.

Călcăm aburit şi încheiem prin cusătură de mînă. De jur împrejurul răscroielii gîtului ridicăm, pe 5 andrele groase de ciorapi, 120 ochiuri şi tricotăm 16 cm în „punct de semielastic”. Încheiem într-un singur rînd luînd pe faţă ochiurile lucrate pe faţă, şi pe dos ochiurile lucrate pe dos.

După dorinţă, îndoim gulerul înăuntru sau în afară.

tipar 69

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu