Vestă cu mîneci, încheiată la două rînduri de nasturi – Model nr. 71

Această vestă este frumoasă şi practică, cu un model în dungi şi buzunare tăiate.

Furnituri:
Circa 500 g lînă de grosime mijlocie, sau subţire luată în două. Andrele nr. 2½ şi 3, şi 4 nasturi.

Mărimea:
Lungimea vestei încheiată la nasturi circa 106 cm, lungimea la mijlocul spatelui 60 cm (circumferinţa pieptului 96 – 98 cm).

Model: poza 71
I. Tivurile interioare se lucrează în „punct de jerseu”.

II. Restul se tricotează astfel:

Rîndul 1: 6 ochiuri pe faţă, * următorul ochi se tricotează pe faţă de 2 ori, o dată luîndu-l din faţă, o dată din spatele andrelei. Urmează 6 ochiuri pe faţă. Repetăm de la *.

Rîndul 2: 6 ochiuri pe dos, următoarele 2 ochiuri se tricotează împreună pe dos. Aceste 2 rînduri se repetă.

Măsura:
26 ochiuri şi 40 rînduri = 10 cm din modelul II. Ochiul tricotat de 2 ori se socoteşte drept 1 ochi la numărătoare.

Spatele:
Începem cu 127 ochiuri pe andrele nr. 2½. Tricotăm 3 cm cu modelul I. Urmează 1 rînd de ochiuri pe dos, atît pe faţa, cît şi pe dosul lucrului. Continuăm cu andrele nr. 3 cu modelul II (ochiul începător şi cel care sfîrşeşte rîndul nu intră în model). Creştem la ambele margini ale lucrului, la cîte 6 cm, de 5 ori cîte 1 ochi. Vor fi 137 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
La 38 cm măsuraţi de la marginea de jos scădem la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 12 ori cîte 1 ochi. Rămîn 105 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii ete de 11 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la ambele margini, la cîte 2 cm, de 5 ori cîte 1 ochi. Vor fi 115 ochiuri.

model 71Umărul:
Cînd spatele are 59 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare de 6 ori cîte 4 ochiuri şi cîte 3 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 63 cm măsuraţi de la marginea de jos, încheiem la mijlocul rîndului 11 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucăţi separat. La marginea interioară, la gît, scădem la cîte 2 rînduri, la începutul rîndurilor, cîte 3 ochiuri pînă la sfîrşit.

Partea stîngă a feţei:
Începem cu 90 ochiuri pe andrele nr. 2½. Tricotăm 3 cm cu modelul I. Urmează 1 rînd de ochiuri pe dos, atît pe faţa, cît şi pe dosul lucrului. Continuăm cu andrele nr. 3, cu modelul II. Tricotăm la ambele margini, pînă la 19 cm, drept înainte. La 4 cm de la tiv formăm prima pereche de butoniere. Tricotăm 6 ochiuri de la începutul rîndului, din 5 ochiuri facem o butonieră, tricotăm 21 ochiuri, din 5 ochiuri facem a doua butonieră. A doua pereche de butoniere vine la 11 cm deasupra primei perechi.

Buzunarul:
La 10 cm de la tiv, pe faţa lucrului, tricotăm la începutul rîndului 14 ochiuri, luăm 34 ochiuri pe o andrea de rezervă şi tricotăm restul de 42 ochiuri. Lăsăm lucrul de o parte. Pe alte andrele începem 36 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului. După ochiul care începe rîndul, tricotăm cu modelul II, în aceeaşi împărţire cu ochiurile buzunarului de pe andreaua de rezervă. Tricotăm 9 cm. La începutul ultimelor 2 rînduri scădem cîte 1 ochi. Sfîrşim cu un rînd fără soţ, şi lăsăm de o parte. Continuăm faţa şi în locul ochiurilor buzunarului lăsate pe andreaua de rezervă, tricotăm ochiurile căptuşelii. Ochiurile buzunarului rămîn mai departe pe andreaua de rezervă.

Răscroiala gîtului:
Cînd marginea interioară are 19 cm de la marginea de jos, scădem aici, şi începînd de aici mereu la cîte 4 rînduri, de 25 ori cîte 1 ochi şi mereu la cîte 6 rînduri, de 14 ori cîte 1 ochi. Între timp creştem la marginea dreaptă (cea exterioară), la 20 cm măsuraţi de la marginea de jos, şi începînd de aici la cîte 6 cm de 3 ori cîte 1 ochi.

Răscroiala mînecii:
La 38 cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem la marginea exterioară, la începutul rîndului următor 8 ochiuri, pe urmă, la cîte 2 rînduri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 7 ori cîte 1 ochi. Cînd răscroiala mînecii este de 10 cm, măsuraţi vertical, creştem, aici, şi începînd de aici la cîte 1½ cm, de 7 ori cîte 1 ochi.

Umărul:
La 59 măsuraţi de jos scădem la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, la începutul rîndurilor, cîte 4 ochiuri pînă se termină toate ochiurile.

Partea dreaptă a feţei:
Se lucrează invers şi fără butoniere.

Mîneca dreaptă:
Începem 75 ochiuri pe andrele nr. 2½. Tricotăm în „punct de elastic” un tiv la fel ca la spatele şi la faţa vestei. Continuăm cu modelul II cu andrele nr. 3. Creştem la ambele laturi ale mînecii, la cîte 2½ cm, de 18 ori cîte 1 ochi. Vor fi 111 ochiuri. Cînd mîneca are 48 cm de la marginea de jos, scădem în rîndurile următoare, o dată 7 ochiuri, o dată 3 ochiuri, de 10 ori cîte cîte 2 ochiuri, de 34 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 2 ori cîte 4 ochiuri. Rămîn 21 ochiuri. Încheiem.

Călcăm bucăţile tricotate şi le montăm. Îndoim tivurile de jos şi le coasem pe dinăuntru. La marginea interioară a feţei drepte ridicăm ochiurile pe andrele nr. 2½ şi anume: de la tivul îndoit pînă la mijlocul răscroielii gîtului circa 180 ochiuri. Tricotăm 2 cm cu modelul I. Încheiem. Ridicăm şi la partea stîngă a feţei ochiurile în acelaşi fel, tricotăm şi aici 2 cm de tiv. Împreunăm cele două şuviţe cu o cusătură la mijlocul spatelui şi le coasem pe dinăuntru. La marginea de jos a răscroielii gîtului facem un mic colţ în tiv. Tricotăm un tiv la fel şi la buzunare. Fixăm cele 3 margini libere ale căptuşelii buzunarelor. Festonăm butonierele, coasem nasturii.

tipar 71

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Bith şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu