Cardigan pentru băiat – Model nr. 74

poza 74Acest cardigan frumos şi practic se tricotează într-un model pepit, cu benţi late, uni.

Furnituri:
Circa 220 g lînă de culoare închisă şi circa 150 g lînă de culoare deschisă, andrele nr. 2½ şi 5 nasturi.

Mărimea:
Lărgimea cardiganului încheiat la nasturi circa 82 cm, lungimea la mijlocul spatelui, fără bantă, 40 cm (pentru copii de 9 – 10 ani).

Model:
I. Elasticul din talie şi manşetele se tricotează în „punct de elastic”.

II. Benţile pentru nasturi şi butoniere, precum şi marginea buzunarului se lucrează în „punct de jerseu”.

III. Restul se lucrează astfel:

Rîndul 1 (închis): * 2 ochiuri pe faţă, ridicăm 1 ochi, luîndu-l din spatele andrelei, firul este în dosul andrelei. Repetăm de la *.

Rîndul 2 (închis): * ochiul ridicat în rîndul precedent se tricotează pe faţă, deasupra celor 2 ochiuri pe faţă din rîndul precedent, tricotăm 2 ochiuri pe dos. Repetăm de la *.

Rîndul 3 (deschis): 1 ochi pe faţă, * ridicăm 1 ochi ca în rîndul întîi, urmează 2 ochiuri pe faţă.
Repetăm de la *.

Rîndul 4 (dechis): ca rîndul 2.

Aceste 4 rînduri se repetă.

Măsura: model 74
30 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul III.

Spatele:
Începem cu 122 ochiuri în culoarea închisă. Tricotăm 5 cm cu modelul I. Continuăm cu modelul III şi tricotăm 20 cm cu el.

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndurilor următoare scădem de 12 ori cîte 1 ochi. Rămîn 98 ochiuri. Continuăm drept înainte. Cînd răscroiala mînecii este de 10 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi de aici la cîte 2 cm, la ambele margini, de 3 ori cîte 1 ochi. Vor fi 104 ochiuri.

Răscroiala gîtului:
Cînd spatele este de 40 cm măsuraţi de la marginea de jos, încheiem la mijlocul rîndului 8 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi tricotăm cele două bucăţi separat. La marginea interioară scădem la cîte 2 rînduri de 4 ori cîte 3 ochiuri şi de 4 ori cîte 2 ochiuri.

Umărul:
Între timp, la 41 cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, cîte 4 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Faţa:
Începem cu 60 ochiuri, cu lînă de culoare închisă. Tricotăm 5 cm cu modelul I. Continuăm cu modelul III şi tricotăm 20 cm cu acesta.

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndului următor scădem la marginea exterioară 7 ochiuri şi la cîte 2 rînduri, de 6 ori cîte 1 ochi. Această margine continuă drept înainte, pînă ce răscroiala mînecii măsoară, vertical, 10 cm. Aici, şi de aici la fiecare 1 cm, creştem de 6 ori cîte 1 ochi.

Răscroiala gîtului:
Între timp, în acelaşi rînd cu începutul răscroielii mînecii, începem şi răscroiala gîtului: scădem la marginea interioară, şi de aici la cîte 3 rînduri, de 24 ori cîte 1 ochi. Continuăm această margine drept înainte.

Umărul:
Cînd lucrul are 41 cm de la marginea de jos, formăm umărul, scăzînd cîte 4 ochiuri.

Mîneca:
Începem cu 62 ochiuri, cu lînă de culoare închisă. Tricotăm 6 cm cu modelul I, pe urmă continuăm cu modelul III şi creştem mereu la începutul şi la sfîrşitul rîndului al optulea, de 15 ori cîte 1 ochi. Vor fi 92 ochiuri. Cînd mîneca este de 34 cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare: de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri, de 34 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 16 ochiuri. Încheiem.

Buzunarul:
Începem cu 28 ochiuri cu modelul III şi tricotăm 7 cm. Continuăm cu lînă de culoare închisă, cu modelul II. După 3 cm tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos, pe urmă mai tricotăm 3 cm. Încheiem.

Banta:
Începem 31 ochiuri şi tricotăm în „punct de jerseu”, cu lînă de culoare închisă. Ochiul al 16-lea (cel din mijloc) nu-l tricotăm pe faţa lucrului, ci îl ridicăm, luîndu-l din spatele andrelei. De-a lungul acestor ochiuri ridicate vom îndoi banta. La 3 cm de la marginea de jos formăm prima pereche de butoniere. Tricotăm 5 ochiuri de la margine, din 6 ochiuri facem o butonieră, tricotăm 4 ochiuri şi din 6 ochiuri facem o butonieră, tricotăm 4 ochiuri, ridicăm 1 ochi, tricotăm 4 ochiuri şi din 6 ochiuri facem a doua butonieră apoi tricotăm 5 ochiuri. Celelalte perechi de butoniere, în total 5, vin la distanţă de 5½ cm una de alta. Cînd banta este atît de lungă încît ajunge de la marginea de jos a feţii pînă la umăr, * tricotăm 8 rînduri drept înainte, din următorul rînd pe faţă tricotăm 10 ochiuri, restul rămîne pe andreaua stîngă, întoarcem, tricotăm tot aceste 10 ochiuri pe dos. În următorul rînd pe faţă tricotăm 15 ochiuri, ridicăm 1 ochi, sfîrşim rîndul. În următorul rînd pe dos tricotăm 10 ochiuri, întoarcem şi tricotăm pe faţă aceleaşi 10 ochiuri. În următorul rînd pe dos lucrăm cu toate ochiurile (am tricotat cîte 2 rînduri prescurtate, pentru a obţine la spate rptunjirea benţii). Repetăm încă de 5 ori de la * pe urmă tricotăm drept înainte, atît, ca banta să ajungă, după montarea cardiganului, la colţul de jos al celeilalte feţe.

Călcăm părţile tricotate, le montăm. Îndoim banta şi prindem în ea cele două feţe şi răscroiala gîtului.
Buzunarul îl tivim în lăţime de 2 ochiuri şi îl coasem de faţa stîngă.

tipar 74

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu