Hăinuţă închisă cu fermoar – Model nr. 75

Hăinuţa dreaptă şi largă este potrivită atît pentru băieţi, cît şi pentru fetiţe. Faţa este tricotată într-un model suedez şi se închide cu un fermoar care se poate deschide complet.

Furnituri: poza 75
Circa 400 g lînă brună, 20 – 30 g lînă albastru deschis, bordo şi galbenă, andrele nr. 2 şi 2½, un fermoar care se poate deschide complet.

Mărimea:
Lărgimea hăinuţei circa 82 cm, lungimea la mijlocul spatelui, fără guler, 45 cm (pentru copii de 5 – 6 ani).

Model:
I. Gulerul şi manşetele se lucrează în „punct de elastic”.

II. Feţele se lucrează într-un model suedez după schema dată.

III. Restul se tricotează în „punct de jerseu”.

Măsura:
30 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm cu modelul III;
32 ochiuri = 10 cm cu modelul II.

Spatele:
Începem cu 116 ochiuri pe andrele nr. 2. Tricotăm 3 cm în culoare brună, în „punct de jerseu”. În locul ultimul rînd pe dos, tricotăm un rînd de ochiuri pe faţă (marginea tivului). Continuăm cu andrele nr. 2½, tot în „punct de jerseu”. Creştem la ambele margini, la cîte 4 cm, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 128 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Cînd avem 28 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 5 ochiuri şi de 12 ori cîte 1 ochi. Rămîn 104 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 9 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi de aici la cîte 2 cm, la ambele margini ale lucrului, de 3 ori cîte 1 ochi. Vor fi 110 ochiuri.

Umărul:
Cînd spatele are 43 cm de la tiv, scădem la începutul rîndurilor următoare de 4 ori cîte 6 ochiuri şi de 10 ori cîte 5 ochiuri.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 45 cm de la tiv, încheiem la mijlocul rîndului 12 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi continuăm cele două bucăţi separat. La marginea interioară, lîngă gît, scădem la cîte 2 rînduri, cîte 6 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Faţa:
Începem cu 63 ochiuri pe andrele nr. 2 cu lînă brună. Tricotăm cu modelul III. În locul ultimului rînd pe dos, tricotăm un rînd de ochiuri pe faţă, pe urmă continuăm cu modelul suedez. Rînduirea dungilor cu modelul suedez este arătată de numerotarea schemei. Tricotăm la marginea interioară drept înainte, la cea exterioară creştem la cîte 4 cm, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 69 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
După ce am tricotat 28 cm de la tiv, scădem la marginea exterioară, în rîndul următor, 6 ochiuri, pe urmă mai scădem la cîte 2 rînduri de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. Rămîn 53 ochiuri. Tricotăm drept înainte, pînă ce răscroiala mînecii este de 9 cm măsuraţi vertical. Aici, şi de aici la cîte 2 cm, creştem la marginea exterioară, de 3 ori cîte 1 ochi.

Răscroiala gîtului:
Între timp, cînd marginea interioară este de 44 cm de la marginea de jos, scădem la cîte 2 rînduri, o dată 6 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. Urmăm această margine drept înainte.

Umărul:
Cînd faţa are 43 cm de la tiv, scădem la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, de 2 ori cîte 5 ochiuri şi 6 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

model 75
Cealaltă parte a feţei:
Se tricotează în sens opus.

Mîneca:
Începem cu 62 ochiuri, pe andrele nr. 2, cu lînă brună. Tricotăm 6 cm cu modelul I. Continuăm cu andrele nr. 2½, cu modelul III. Creştem la cîte 1½ cm, la ambele margini ale lucrului, de 15 ori cîte 1 ochi. Vor fi 92 ochiuri. Cînd mîneca are 30 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 8 ori cîte 2 ochiuri, de 34 ori cîte 1 ochi, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 16 ochiuri. Încheiem.

Călcăm puternic părţile tricotate şi le asamblăm. Îndoim feţele în lăţime de 2 cm şi coasem fermoarul.

Tricotăm, începînd pe 5 ochiuri, 2 benţi în culoare brună, în „punct de jerseu”, atît de lungi cît marginea interioară a feţelor. Cu aceste benţi acoperim panglica de bumbac a fermoarului. Din răscroiala gîtului ridicăm ochiurile pe andrele nr. 2 şi tricotăm 8 cm cu modelul I, în culoare brună. Încheiem pe faţă ochiurile tricotate pe faţă, şi pe dos cele tricotate pe dos.

tipar 75

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu