Jachetă pentru băiat de 7 ani – Model nr. 73

Această jachetă încheiată la două rînduri de nasturi, lucrată din lînă galbenă, cu marginile bordate de o garnitură maron, se potriveşte atît pentru fetiţe, cît şi pentru băieţi. Punctul întrebuinţat aici şi cunoscut de noi sub denumirea de „fluturaş”, îi dă un aer vesel şi copilăresc.

Furnituri: poza 73
Circa 400 g lînă galbenă, 30 g lînă maron, 6 nasturi, andrele nr. 2½.

Mărimea:
Lungimea jachetei 44 cm.

Model:
I. Clapele buzunarelor şi banta care bordează marginile jachetei se tricotează în „punct leneş”.

II. Restul jachetei îl tricotăm cu modelul următor: executarea acetui model cunoscut sub denumirea de „fluturaş” necesită un număr de ochiuri divizibil cu 5, plus cîte 1 ochi la fiecare margine.

Rîndul 1 (pe dosul lucrului): toate ochiurile pe dos.

Rîndul 2, 4, 6, 8, 10: * 5 ochiuri pe faţă, 5 ochiuri ridicate nelucrate cu firul trecut prin faţă. Repertăm de la *.

Rîndul 3, 5, 7, 9, 11: se lucrează toate ochiurile pe dos, chiar şi cele care înd rîndul precedent au fost ridicate.

Rîndul 12: 7 ochiuri pe faţă, * apoi ochiul al 8-lea îl ridicăm pe dedesubtul celor 5 fire trasate şi îl aducem prin faţa lor strîngîndu-le în mănunchi. După aceea, lucrăm acest al 8-lea ochi pe faţă, 9 ochiuri pe faţă *. Repetăm de la *.

Rîndul 13: repetăm de la rîndul 1, mutînd fluturaşii cu 5 ochiuri spre stînga.

model 73Măsura:
30 ochiuri şi 45 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 120 ochiuri de lînă maron şi tricotăm drept, în „punct leneş” 3 cm în înălţime. În continuare tricotăm drept 23 cm în înălţime cu lînă galbenă şi modelul II.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 26 cm începem răscroiala mînecii scăzînd la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. Am scăzut în total 26 ochiuri (cîte 13 ochiuri la fiecare margine) şi au mai rămas 94 ochiuri cu care lucrăm drept.

Umărul:
La înălţimea totală de 42 cm începem să formăm linia umărului, scăzînd pentru fiecare umăr de 5 ori cîte 6 ochiuri, în total 60 ochiuri (cîte 30 ochiuri pe un umăr), iar cele 34 ochiuri rămase la mijlocul spatelui le încheiem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 68 ochiuri de lînă maron şi tricotăm drept 3 cm în înălţime în „punct leneş”. Continuăm cu lînă galbenă şi modelul II încă 1 cm înălţime şi formăm 2 butoniere în acelaşi rînd astfel: tricotăm 2 ochiuri, următoarele 2 ochiuri le scădem formînd prima butonieră; tricotăm în continuare 10 ochiuri şi formăm a 2-a butonieră din 2 ochiuri. În rîndul următor (de întors) în locul celor 2 ochiuri scăzute pentru fiecare butonieră, vom monta pe andrea alte 2 ochiuri (4 ochiuri pentru ambele butoniere) şi continuăm lucrul. În total vom forma 3 perechi de butoniere la înălţime de 11 cm între ele (vertical). Continuăm lucrul drept pînă la înălţimea de 8 cm.

Pe o andrea de rezervă montăm 20 ochiuri din lînă galbenă şi lucrăm, în „punct de jerseu”, o bucată de 5 cm înălţime. Lăsăm ochiurile pe andrea fără a le încheia. Pe altă andrea lucrăm altă bucată de 5 cm înălţime. Acestea vor forma căptuşeala buzunarelor.

Cînd lucrul are 8 cm înălţime totală, vom forma buzunarul astfel: lucrăm primele 30 ochiuri (pe faţa lucrului), ridicăm următoarele 20 ochiuri pe o andrea de rezervă şi le lăsăm în faţa lucrului; în continuarea primelor 30 ochiuri lucrate adăugăm una din andrelele de rezervă cu 20 ochiuri lucrate anterior (bucata pentru căptuşeala buzunarelor) şi le lucrăm şi pe acestea în continuarea primelor 30 ochiuri, apoi lucrăm ultimele 18 ochiuri de pe andrea.

Continuăm drept cu modelul II.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 26 cm începem răscroiala mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor pe această linie, o dată 7 ochiuri, o dată 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 13 ochiuri şi au mai rămas 55 ochiuri cu care vom tricota drept pe această linie, pînă la înălţimea de 42 cm.

Umărul:
Începem să formăm linia umărului, scăzînd de 5 ori cîte 6 ochiuri, iar la marginea interioară a feţei vom scădea, (concomitent cu începutul răscroielii mînecii) cîte 1 ochi la 3 rînduri (de 25 ori).

Clapa buzunarului:
Lucrăm drept 2 cm în înălţime, cu lînă maron, în „punct leneş”, cele 20 ochiuri lăsate pe andreaua de rezervă, formînd clapa buzunarului.

Executăm la fel partea stîngă a feţei, inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 64 ochiuri cu lînă maron şi tricotăm în „punct de semielastic” o manşetă de 5 cm înălţime. Continuăm cu lînă galbenă şi modelul II şi tricotăm 26 cm în înălţime, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 2 cm. În total am crescut 26 ochiuri (cîte 13 ochiuri la o margine). Avem 90 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 42 ori cîte 1 ochi, de 2 ori cîte 4 ochiuri şi de 4 ori cîte 5 ochiuri. În total am scăzut 82 ochiuri (cîte 41 ochiuri la fiecare margine). Restul de 8 ochiuri le încheiem într-un singur rînd.

Călcăm aburit, coasem căptuşeala buzunarelor şi clapele şi încheiem la maşină. Pe 8 ochiuri din lînă maron tricotăm în „punct leneş” o bentiţă de circa 90 cm, pe care o coasem de mînă împrejurul feţelor şi gîtului. Coasem 6 nasturi.

tipar 73

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu