Pulover pentru băiat de 8 ani

Acest original pulover pentru băiat de 8 – 9 ani este foarte uşor de executat. Linia întrebuinţată poate fi gri sau bleumarin.

poza 76Furnituri:
Circa 300 g lînă gri, andrele nr. 2½.

Mărimea:
Pentru băiat de 8 – 9 ani.

Model:
I. Platca din faţă se lucrează în „punct de jerseu”.

II. Restul, cu următorul model:

Rîndul 1: * 3 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă. Repetăm de la *.

Rîndul 2: 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, * 3 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă *. Repetăm de la *.

Rîndul 3: Repetăm de la rîndul 1.

Vom avea grijă ca întotdeauna în rîndurile de întors ochiul care în rîndul anterior a fost lucrat pe faţă, să fie lucrat pe dos şi anume la mijlocul celor 3 ochiuri lucrate pe dos.

Modelul este identic pe ambele părţi ale lucrului. Necesită mai multe ochiuri decît alte modele.

Măsura:
38 ochiuri şi 44 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele: model 76
Montăm 132 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept 27 cm înălţime, cu modelul II.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor următoare astfel: de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 12 ori cîte 1 ochi. Am scăzut în total 32 ochiuri (cîte 16 ochiuri la fiecare margine) şi au mai rămas 100 ochiuri cu care tricotăm în continuare pînă la înălţimea totală de 42 cm.

Umărul:
De aici începem să formăm linia umărului, scăzînd la începutul rîndurilor următoare de 6 ori cîte 8 ochiuri şi de 2 ori cîte 10 ochiuri. În total am scăzut 68 ochiuri (cîte 34 ochiuri la un umăr) şi au mai rămas 32 ochiuri la mijlocul spatelui, cu care tricotăm mai departe 1 rînd de ochiuri pe dos (pe faţa lucrului) şi apoi continuăm 2 cm în înălţime în „punct de jerseu”. Am format astfel tivul răscroielii gîtului pe care îl îndoim pe dos şi îl coasem în punct invizibil.

Faţa:
O lucrăm la fel ca şi spatele pînă la înălţimea totală de 36 cm. Aici împărţim lucrul în două părţi, astfel: pe prima andrea luăm 70 ochiuri, iar pe o andrea de rezervă lăsăm 30 ochiuri.
Continuăm lucrul pe prima andrea cu 70 ochiuri în „punct de jerseu” astfel: pe linia răscroielii mînecii tricotăm drept pînă la înălţimea totală de 42 cm, cînd începem să formăm linia umărului, scăzînd la începutul rîndurilor pe această linie, de 3 ori cîte 8 ochiuri şi o dată 10 ochiuri, iar pe linia răscroielii gîtului, scădem cîte 1 ochi la începutul rîndurilor pe faţă cîte 1 ochi la sfîrşitul rîndurilor pe dos.

Continuăm lucrul pe andreaua următoare, ridicînd 40 ochiuri pe dosul lucrului (sub platca din faţă), şi tricotăm în acelaşi fel, însă inversat.

Mîneca:
Montăm 76 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm 33 cm în înălţime cu modelul II, cresscînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 3 cm. În total am crescut 22 ochiuri (cîte 11 ochiuri la o margine).

Avem 98 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor ce urmează de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 40 ori cîte 1 ochi, de 2 ori cîte 4 ochiuri şi de 4 ori cîte 5 ochiuri. Restul de 14 ochiuri le încheiem într-un singur rînd.

Călcăm aburit platca lucrată în „punct de jerseu” şi încheiem prin cusături de mînă. La marginea interioară a plătcii aplicăm pe dos un tiv din ţesătura de lînă sau mătase, pe fir drept, de aceeaşi culoare ca puloverul.

tipar 76

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu