Alegerea modelelor

În alegerea modelelor, ca şi a culorilor, trebuie să se ţină seama de sex, vîrstă şi de conformaţie.

Pentru persoanele slabe, indiferent dacă sînt înalte, scunde sau mijlocii, se va adapta o linie lejeră, împletituri complicate şi culori deschise.

Pentru persoanele cu şolduri mari sau cu talie plină, se va adapta o linie dreaptă, iar lungimea bluzelor şi a jachetelor va fi mai jos de talie. Cît priveşte modelul de tricotat, va fi alcătuit din linii verticale, iar culorile vor fi de nuanţe mai închise.

Persoanele cu gîtul scurt vor evita gulerele înalte şi vor prefera decolteurile înguste şi lungi.

Persoanele cu gîtul lung vor purta, dimpotrivă, numai gulere mari de orice formă, cît mai bogate.

În general culorile variază şi ele, ţinînd seama de indicaţiile de mai sus. Pentru persoanele tinere culorile pot varia după gust şi după culoarea ochilor, a părului sau a tenului.

Pentru persoanele vîrstnice se preferă în general culori ca: negru, maron, bleumarin, tabac, vişiniu, verde închis, gri, bej etc. Culorile mai deschise vor fi folosite pentru diverse garnituri.

Pentru bărbaţi se recomandă de asemenea culorile de nuanţe închise. Culorile vii sînt şi ele indicate uneori, mai ales pentru costumele sport.

– Pentru copiii mici sînd indicate culorile alb, bleu şi roz.

– Pentru copii mai mari, se recomandă culorile vii cu garnituri bogate şi foarte variate.

Alegerea modelului de tricotat se face înainte de a se pregăti materialul, dar numai atunci cînd se folosesc materiale noi. În cazul cînd se folosesc materiale rezultate dintr-un tricotaj deşirat, modelul se va alege după ce se vor cunoaşte posibilităţile ce le oferă materialul respectiv.

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

Lasă un comentariu