Materiale folosite

După ce s-a ales modelul, se va procura materialul necesar. Se pot folosi fire de lînă, bumbac, mătase, fire sintetice etc.

În cazul cînd se folosec materiale vechi, provenite din deşirarea diverselor obiecte de îmbrăcăminte tricotate, se procedează astfel:

– Se descoase obiectul respectiv, se deşiră şi se înlătură părţile uzate, iar firele rezistente se înnoadă, se înfăşoară pe speteaza unui scaun şi se leagă lejer în două locuri. Sculul obţinut se spală în apă călduţă în care s-a pus sodă sau „Alba Lux”, „Perlan alb” sau fulgi de săpun.Se clăteşte în cîteva ape, iar în ultima apă se pune oţet. Cînd se pune la uscat se scutură sculul bine de apă şi se atîrnă la un capăt o greutate care să întindă bine firul. După ce se usucă, firul se deapănă lejer în gheme şi apoi se dă în lucru.

– Chiar materialul nou, care se cumpără în scule, se deapănă uşor de pe scul pe ghem, peste două degete, avînd grijă ca ghemul să fie moale, mai ales în cazul firelor de lînă, întrucît ele îşi pierd elasticitatea dacă sînt depănate prea strîns.

– În general e bine să se întrebuinţeze material de bună calitate pentru a asigura durabilitate şi un aspect frumos obiectului tricotat.

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

Lasă un comentariu